Öncelikle sonda editörlükle ilgili söyleyeceğimi başta söyleyeyim: Bu kitabın editörlüğü pek olmamış gibi, kitap boyunca sık sık hata görmek mümkün, bazen tarihler ve dönem isimleri yanlış yazılmış bir kere Friedman yazılacak yere Keynes'in yazıldığını gördüm - çok büyük bir hata - eğer kitabı daha iyi kavramak için chatGPT ve orijinaline bakmasam anlamazdım bunları. Yapay zekayı ana kaynakları ekleyerek kullanmak öğrenmeyi kolaylaştırıyor.
Bu kitabın bir textbooktan farkı yok bazı açılardan, kitabın ilk kısmı makroekonomi tarihi üzerine ikinci kısmı hala süregelen 2008 krizi sonrası realite. Kitap çok yoğun ve sık sık not almam gerekti. Bir ayda anca bitirebildim. Kitabın epey teknik bir dili var. Skidelsky ana akım iktisadı kitap boyunca eleştirirken sürekli reel olanı yani dünyayı kaynak gösteriyor. Ana akım iktisat teorik olarak düpedüz yanlış varsayımlarla yola çıktığı için benim gözumde ölü doğmuştur. Reelde ise büyük bir başarısızlık söz konusu. Önceki döneme göre, son 50 yıllık süreçte büyümeler artmadı, işsizlik arttı. Ortalama saatlik ücretler ise eridi, şirket karları uçtu.
Ana akım iktisat devletin araçlarını kullanarak devleti lağvetti. Ve önümüze tablo çıkan tablo ise dünya genelinde büyük bir eşitsizlik ve adalet sorunu, sürekli sıcak para krizleriye çalkalanan gelişmekte olan ülkeler, güvencesizlik ve düşük maaş ve işgücünden çıkan insanlar. Ana akım iktisat diğer hiçbir sosyal bilimden faydalanmayan ve dokunduğu her şeyi matematiksel açıklamaya çalışan bir alan çünkü kendi ideolojik fikirlerini ancak "biz matematik yapıyoruz" şeklinde gizliyorlar. Sahip oldukları ideolojiyi "bilimsel" diye yuttururlar. Yaptıkları sadece matematik ama geri kalan her şey; sahte varsayımlar, sahte modeller, sahte araç/gereçler. Reel olana dair hiçbir şey bulamazsınız.