Enflasyonun ani yükselişi, hemen nedenselliğin yönü sorusuna sebep oldu. Daha fazla kağıt para, fiyatların yüksek olmasına mı neden oldu? yoksa daha yüksek fiyatlar mı daha fazla paranın basılmasına neden oldu?
Borçlular ile alacaklılar arasındaki her anlaşmazlıkta olduğu gibi burada da [2008 krizine giden yol ve sonrası] suçun nasıl paylaştırılacağı, nihayetinde biriken olgular tarafından çözüme kavuşturulamayacak bir değer yargısıdır. Bankacılık sistemindeki çöküşün yakından bakıldığında sorumlusu hem ABD'de hem Euro Bölgesi'nde bankalardır; daha uzaktan bakıldığında sorumlusu kamu yatırımının ve yeniden bölüşümcü vergilendirmenin alternatifi olarak kredi genişlemesine bel bağlamış zengin ülkelerin hükümetleridir; daha da uzaktan bakıldığında "verimli sermaye tahsisi"ni kolaylaştırdıkları gerekçesiyle hastalıklı bankacılık pratiklerini yücelten iktisat mesleğidir.
Federal Rezerv Sistemi üretim değeri veya artı değer üzerinden değil borç üzerinden karşılıksız para yaratan bir sistemdir Ve borç üzerinden inşa edilen bu sistemde insanlar her zaman borçlu olarak yaşamak zorundadırlar.Bir kişinin cüzdanında bulunan her bir kuruş ,birinin başka birine olan borcunu ifade eder Bu bir sandalye kapma oyunudur ve bu sistemde her zaman birileri ayakta durmak zorunda kalacaktır