Büyük Krallar Çağı

LLoyd Llewellyn-Jones
Ocak 2025
Pinhan Yayınları

2026 43. kitabı
İran, benim için her zaman büyüktezatlığın adı oldu. Bir yanıyla bana hep korkunç, soğuk ve mesafeli bir ülke gibi geliyor; diğer yanıyla da içimde tarifi imkansız, derin bir merak uyandırıyordu. Bu coğrafyaya dair hissettiğim o ilk ürperti, küçük yaşlarda izlediğim *Kızım Olmadan Asla* filmiyle zihnime kazınmıştı. Ancak beni bu coğrafyanın asıl gerçeğiyle tanıştıran olay, yıllar sonra İzmir Çeşme’deki bir yaz kampında yaşandı. Henüz küçücük bir çocukken, Çeşme’ye yelken yapmaya gelen İranlı sporcu kadınlarla tanışmıştım. Karşımda duran o güçlü, özgür ruhlu rüzgar kadınları beni adeta büyülemişti. Çocuksu bir merakla onlara, *"İran'da çarşaf giymeseniz sizi öldürürler mi?"* diye sormuştum. İçlerinden birinin, sadece renkli bir çarşaf giydiği için bir kadının gözlerinin önünde nasıl tutuklanıp götürüldüğünü anlatmasını hiç unutamam. O gün, o yelkenci kadınların gözlerinde hem saklayamadıkları bir hüznü hem de o kısıtlayıcı yaşama karşı direnen muazzam bir gücü görmüştüm. Yıllar geçti... Ve bugün televizyonlarda, o çocukluk hafızamdaki güçlü kadınların hakları için köklü bir devrimi omuzladıklarını hayranlıkla izliyorum. Kitabının içeriği de aslında o topraklardaki bu büyük direncin ve ihtişamın binlerce yıllık geçmişini gözler önüne seriyor. Eser, bizi Libya'dan Pakistan'a uzanan devasa bir coğrafyada, tarihin ilk süper gücünün kalbine götürüyor. Bu imparatorluk sadece Persepolis'in benzersiz mimarisinden ve kurulan ordulardan ibaret değil; aynı zamanda kraliçelerin taht mücadeleleriyle, saray entrikalarıyla çalkalanan son derece dinamik insan hikayeleri barındırıyor. Kitabın en kıymetli yanı ise bugüne kadar hep Batı (Yunan) gözüyle, önyargılarla anlatılan bu tarihi, doğrudan İran yazıtlarından ve arkeolojik keşiflerden yola çıkarak gerçek bir "Pers Perspektifi" ile
PerslerLLoyd Llewellyn-Jones · Pinhan Yayınları · 20254 okunma
2026 113. kitabı
Persler, tarih boyunca büyük bir coğrafyada gelişen köklü bir halk ve medeniyettir. Antik çağda kurulan Ahameniş İmparatorluğu, Büyük Kiros ve I. Darius gibi hükümdarlar sayesinde geniş topraklara yayılmış ve farklı kültürleri bir arada yaşatmayı başarmıştır. Persler, mimari, edebiyat ve sanat alanında büyük eserler vermiş, özellikle Şehname gibi yapıtlarla kültürel miraslarını günümüze taşımıştır. Hoşgörüye dayalı yönetim anlayışları ve gelişmiş devlet teşkilatlarıyla bilinen Persler, dünya tarihine önemli katkılar sağlamış ve etkileri günümüzde bile hissedilen bir medeniyet oluşturmuştur. Persler, yalnızca güçlü imparatorluklarıyla değil, aynı zamanda derin kültürel birikimleriyle de öne çıkan bir uygarlıktır. Bilim, sanat ve ticarette büyük gelişme göstermiş, saray kültürü ve şehir yaşamı zenginleşmiştir. Pers edebiyatı, dünya edebiyatında derin izler bırakmıştır. Mimari alanda ise görkemli saraylar ve bahçeler, estetik anlayışın ve doğayla kurulan uyumun bir göstergesi olmuştur. Günümüzde de Pers kültürü, dili, müziği ve gelenekleriyle yaşamaya devam ederek geçmiş ile bugün arasında güçlü bir bağ kurmaktadır. Tüm bu zenginliklerinin yanında aynı zamanda tabii ki saraydaki çalkantılı yaşam, entrikalar ile de tarihe geçti. Kitap bu zemden hareketle Persler’le ilgili oldukça detaylı bir çalışma kapsamaktadır. Kitap, Ahameniş Hanedanından başlayarak, imparatorluk kurmak, Pers olmak, imparatorluğun doruk noktası ve sonrası ile ilgili oldukça detaylı bir çalışmadan oluşmaktadır. Perslerle ilgili bu kadar detaylı bir kitap okumamıştım. Tarihin eski zamanlarından itibaren küçük bir topluluk olarak başlayıp, büyük süper güç olarak dünyaya hükmettiği günlere kadar yükselme ve yayılma aşamaları yolculuk yaparken, onlara ait sosyal, kültüler, ekonomik ve siyasi anlamda da
PerslerLLoyd Llewellyn-Jones · Pinhan Yayınları · 20254 okunma

LLoyd Llewellyn-JonesYazar · 0 kitap
Lloyd Llewellyn-Jones, antik İran'a, özellikle de Ahameniş dönemine odaklanan Galli bir antik tarih profesörüdür. Bundan önce antik Yunan araştırmalarında uzmanlaştı. 2016'dan beri Cardiff Üniversitesi'nde Antik Tarih Kürsüsü'nü yürütmektedir.