Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Peyami Safa-Nazım Hikmet Kavgası

Ergun Göze

Peyami Safa-Nazım Hikmet Kavgası Sözleri ve Alıntıları

Peyami Safa-Nazım Hikmet Kavgası sözleri ve alıntılarını, Peyami Safa-Nazım Hikmet Kavgası kitap alıntılarını, Peyami Safa-Nazım Hikmet Kavgası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Roman anlayışını şöyle açıklıyor: «Eğer romanda bir kapı anlatılacaksa, bu kapıyı romancı kendi gördüğü gibi değil, romanın kahramanı nasıl görüyorsa öyle anlatmalıdır.»
Sayfa 90 - Peyami safa
Bu kadar züğürt bir irfana tevarüs eden yarınki nesillere acırım. Fakat onların eski Türkçe ile yazılmış eserleri okumak için eski harfleri öğrenmek dirayetini göstereceklerini ümit edelim.
Sayfa 85 - Peyami safa
Reklam
Server Bedi'ye gelince o, Arif Nihat Asya'nın bir yazısında belirttiği gibi İsmail Safa'nın çocuklarından biridir.
Milletler şahıslardan mürekkeptir. Halk denilen yığın ise fertlerden.(...) Tarihi maddecilik ise, insanları şahıs olmaktan çıkarıyor, bir fert ve milletleri de yığın yapıyordu.
Esasta değişmedim, kendi kendimi tashihe daima ça- lıştım ve çalışıyorum. insanın kendi kendisi kalmak şar- tiyle değişmesi bütün eşyaya şâmil bir zarurettir. bunun için hem muhafazakår, hem de inkılâpçıyım. - sonradan pişmanlık duyduğunuz bazı yazılarınız var mi? - bütün yazılarımdan pişmanım. onlardan utandığım için daha iyilerini yazmağa çalışıyorum.
Peyami safa
Fehim Paşa'nın hayrülhalefi, bize sökmez afi... Çıkmak istediğim yaldızlı bir merdiven yok. Kalbimin elinde ipekli eldiven yok. Çıplak bir yumru gibi kalbimi soymuşum. Kellemin içindeki için, Kellemi soymuşum.
Nazım Hikmet
Reklam
Nazım Hikmet'in babası ölünce yazdığı mektupta «En büyük komünist ölümdür, insanlar ancak ölümde müsavidirler»
Peyami safa
"Türk irfanının düşmesi, borsada Türk parasının düşmesinden daha korkunçtur. Zirâ para da kültürle beraber yükselir ve kültür başta gelir."
Peyami safa
Demek, Nazım Hikmet işi bu kerteye getirmişti. Bir çamur selinin bahçedeki fidanları kaplayıp, çiçekleri doldurması, örtmesi gibi, Türk fikir bahçesinin en nadide çiçeklerini de, güneşlerini de artık Nazım Hikmet kızıl çamuru ile sıvamaya sıra gelmişti.
Sualler: 1- Hayatınızın en büyük heyecanını ne zaman, nerede ve ne için duydunuz? 2- En çok hangi yazarı, hangi kitabı okursunuz? 3 - özlediğiniz büyük saadet nedir? 4 - kaç kere aşık oldunuz? 5 - hiç intihar etmeyi düşündünüz mü? Peyami Safa'nın cevabı 1 - hayatımın en büyük iki heyecanını annemin ve ağabeyimin ölüm anlarında duydum. onlarla beraber ölür gibi oldum, sonra dirilmek ve yaşamak utancı içinde kaldım. 2 - hangi yazar? hangi kitap?. birçok dostlarımı incitmemek için tercih listemi gizli tutuyorum. 3 - özlediğim en büyük saadet milletimi, ileri milletler arasına götüren yolun hiç değilse başında görmektir. 4 - bir ankete cevap olabilecek hislere «aşk» adı verilebileceğini sanmıyorum. 5 - intihar etmeyi çok düşündüm, gençliğimde buna bir defa karar verdim. fakat kendimi değil annemi düşün- düğüm için kararımı tatbik etmedim.
Reklam
"Ben Safa'nın oğluyum, Merve'nin babasıyım." Evet, oğlunun, biricik evladının ismini bunun için Merve koymuştu. O Safa ile Merve arasında şeytan taşlayanlar gibi komuümist taşlayan bir milliyetçilik hacısıydı.
Sayfa 76
"Ölüm bir eve girince, sağ kalanları da biraz öldürüyor."
Bazı hislerin kaderi, her türlü ifade şansından mahrum olmaktır.
Sayfa 71 - Peyami SafaKitabı okudu
35 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.