Veda Haccı

Peygamberimizle 27 Gün

Rıfat Oral

Peygamberimizle 27 Gün Sözleri ve Alıntıları

Peygamberimizle 27 Gün sözleri ve alıntılarını, Peygamberimizle 27 Gün kitap alıntılarını, Peygamberimizle 27 Gün en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Haccın Farz Olması
Haccın farz olduğu yıl konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. H. 9. yılda farz olması görüşü genel kabul gördüğü için tercihe şayandır. O yılda Hz. Peygamber ile sahabe arasında geçen konuşma şu şekildedir: “Gücü yetenlerin Beytullah'ta hac yapmaları Allah'ın kulları üzerindeki bir hakkıdır”(Âli İmran) ayeti inince orada bulunanlar dedi ki: “Ey Allah'ın Resûlü! Her sene mi (hac yapmalıyız)?” Resulullah (s.a.s) sustu. Onlar tekrar; “Her sene mi (hac yapmalıyız)?” diye sorunca buyurdu ki: “Eğer “Evet" dersem üzerinize farz olur (fazla soru sormayın)." Sonra şu ayet nazil oldu: “Ey iman edenler! Açıklandığında aleyhinize olacak (sorumluluk getirecek) şeyleri (Peygambere fazlaca) sormayın..."(Maide 5/101)
Hasta Olan Sa'd b. Ebû Vakkas'a Dua Edilmesi ve Moral Verilmesi
Sa'd b. Ebû Vakkas olayı şöyle anlattı: “Veda haccında Resûlullah (s.a.s) ile birlikteydim. Öyle şiddetli bir hastalığa tutuldum ki, ölüme çok yaklaştığımı zannediyordum. Resûlullah beni ziyarete geldi. Ben: “Ey Allah'ın Resûlü! Benim çok malım var ve kızımdan başka varisim de yok. Malımın üçte ikisini (hayra) vasiyet edeyim mi?” deyince Resûlullah: “Hayır” dedi. Ben: “Malımın yarısını” deyince Resûlullah yine: “Hayır” dedi. Ben tekrar: “Malımın üçte biri” deyince Resûlullah şöyle buyurdu: Üçte bir (tamam) (Aslında) üçte bir bile çok. Ey Sa’d! Varislerini zengin bırakman onları insanlara muhtaç olacak şekilde fakir bırakmandan hayırlıdır. Ey Sa’d! Sen Allah rızası için harcadığın nafakanın ecrine kesinlikle nail olursun. Hatta hanımının ağzına verdiğin lokmanın bile.” Ben tekrar dedim ki: “Arkadaşlarım gidince ben (Mekke'de ölüp) kalacak mıyım?” Bunun üzerine Resûlullah şöyle dedi: “Sen Allah rızasını umarak (çok) amel işleyeceğin için, (Mekke'de ölüp) kalmayacaksın, bunlarla (amellerinle) derece ve makam olarak yükseleceksin. Herhalde sen yaşayacaksın, Allah senin sebebinle birçok kavmi (Müslümanları) faydalandıracak, senin sebebinle diğerlerine (kafirlere) de zarar ulaştıracak. Allahım, ashabımın hicretini geçerli kıl. Onları topukları üzere geriye döndürme. Ancak zavallı olan Sa'd b. Havle'dir.” (Râvi ekledi): “Resûlullah onun (Saʼd b. Havle) için böyle üzüntüsünü ifade etti, o Mekke'de ölmüştü.”
Reklam
Hz. Peygamber'in Arafat’ta Yaptığı Dualar
Hz. Peygamber Arefe günü çeşitli dualar yapmıştı. Bunları duyan sahabe-i kiram bu duaları şöyle naklettiler: Amr b. Şuayb, babası (Şuayb) yoluyla dedesinden (Muhammed b. Abdullah b. Amr'dan) nakletti: "Resûlullah'in (sas) Arefe günü en çok yaptığı dua şuydu: "La ilahe illallahü vahdehú lá serike leh lehü'l-mülkü ve le hu
Sayfa 107Kitabı okudu
Hz. Peygamber'in Veda Haccında Üç Tavafı
Hacer-i Esved'e İstilamı (Elini Dokunması), Sonra Ellerini Öpmesi ve Yüzüne Sürmesi: Hz. Peygamber'in Veda haccında üç kere tavaf yaptığı nakledildi. Birincisi Mekke'ye girdiğinde yaptığı kudüm/umre tavafı, ikincisi farz olan ifaza (ziyaret) tavafı, üçüncüsü de Mekke'den ayrılırken yaptığı veda tavafıdır. Resûlullah ilk tavafını yürüyerek yaptı. Bu konuda İmam Şafiî’nin de bir açıklaması vardır. Peygamberimiz yorgunluk veya insanların izdihamda kendisini görüp benzerini yapmalarını sağlamak için son iki tavafının birisini ya da her ikisini bineği üzerinde yapmıştır. Cabir b. Abdullah (r.a) anlattı: Duha/kuşluk vaktinde Mekke'ye girdik. Peygamberimiz (s.a.s) Mescid-i Haram'ın kapısına geldi, devesini ıhtırdı ve Mescid-i Haram'a girdi. Tavafa Hacer-i Esved ile başladı, önce onu istilam etti. O anda ağlaması sebebiyle iki gözünden yaşlar boşandı. Sonra (Kâbe'nin etrafında) çalımlı/hızlı olarak (remel şeklinde) 3 tur attı, sonra normal yürüyerek 4 tur daha attı. Hacer-i Esved tarafında tavafı bitince iki elini Hacer-i Esved'in üzerine koydu, sonra ellerini yüzüne sürdü. Nafi' anlattı: Ibn Ömer'i (r.a) Hacer-i Esved'e istilam ederken (ona dokunurken) gördüm, sonra elini öptü. Resûlullah’ın (s.a.s) böyle yaptığını gördükten sonra ben bunu hiç terk etmedim.
Tarafta Izdıba
Izdıba: Tavaf sırasında erkeklerin sağ omuzlarını açmalarıdır ve sünnettir. Hudeybiye seferinden bir yıl sonra Resûlullah (S.a.s) ve ashabı kaza umresini yapıyorlardı. Müşrikler ise civar dağlardan onları izleyip, Müslümanların Medine'de zayıfladığını ve kuvvetlerinin azaldığını söylüyorlardı. Cebrail (a.s) gelip müşriklerin sözünü Hz. Peygambere bildirdi. Bunu öğrenen Hz. Peygamber sağ omuzunu açarak pazularını müşriklere gösterip ashabına şöyle seslendi: “Bu gün onlara pazusunun kuvvetini gösterenleri Allah rahmetiyle yarlığasın." “Sakın Kureyşliler sizde bir gevşeklik ve eksiklik görmesinler." * Ya’lâ b. Ümeyye’den (r.a) gelen iki rivâyet: “Hz. Peygamber (s.a.s) kendisinin Necran yapımı bürdesi ile "ızdıba" yaparak Beytullah’ı tavaf etti.” “Hz. Peygamber (s.a.s) Necran dokuması yeşilimsi bir bürde ile "ızdıba" yaparak (ona bürünüp sağ kolunu açıkta tutarak) tavaf yaptı.”
*Hz. Peygamber'in (sav) Medine'deki Son Ayları* _Peygamberimiz (sas) Zilhicce'nin kalan günleri ve Muharrem ile Safer aylarını Medine'de geçirdi. Safer ayında hastalandı. Rebiülevvel ayının 12. Pazartesi günü Hakkın rahmetine kavuştu. Salat ve selam ona, onun temiz al ve ehline olsun._ Allahümme Salli ala Muhammed...
Reklam
Kurban Kesmeye Gücü Yetmeyenlerin Oruç Tutması
Kur'an'da zikredildiği gibi bir kişi temettu ya da kıran haccı yapmak ister de kesecek kurban bulamazsa ya da kurban kesmeye gücü yetmezse hacda 3 gün, dönünce yurdunda 7 gün olmak üzere toplam 10 gün oruç tutmalıdır. Resûlullah Mekke'ye geldiğinde bunu da hatırlatmıştı: Abdullah b. Ömer (r.a) anlattı: Resûlullah (s.a.s) Mekke'ye geldiğinde insanlara şöyle dedi: “Kim yanında hayvanını getirdiyse haccını tamamlayıncaya kadar ihramdan çıkamaz (yasaklar helal olmaz), kim de yanında kurban getirmediyse Kâbe'yi tavaf ve Safa ile Merve'yi sa'y etsin. Sonra ihramdan çıksın. Sonra hac için ihrama girsin ve kurbanlık alıp götürsün. Kimin kurban kesmeye gücü yetmezse hacda 3 gün ve ehline/beldesine döndüğünde ise 7 gün (olmak üzere toplam 10 gün) oruç tutsun.
Resûlullah ve sahabenin askerî başarıları yanında özellikle adil davranışları ve güzel huyları İslam'ın yayılmasını hızlandırmıştı. Artık insanlar heyetler halinde geliyor ve İslam'a giriyorlardı. Bu durum Kur'ân'da şöyle geçer: “Allah'ın yardımı geldiğinde ve fetih (gerçekleştiğinde), İnsanları gruplar halinde Allah'ın dinine girdiğini gördüğünde, Rabb'ini yine hamd ile tesbih et için) af dile. Şüphesiz O, tövbeleri kabul edendir."(Nasr Sûresi)
Kâbe'yi Görünce Yaptığı Dua
İbn Cüreye’den (r.a): “Peygamberimiz (s.a.s), Beytullah'ı görünce ellerini kaldırdı ve: "Ey Allah'ım! Bu Beytinin şerefini, azametini, saygınlığını ve heybetini arttır. Ona hac ve umre ile tazim eden ve saygı gösterenlerin de şerefini, saygınlığını, azametini ve erdemli hareketlerini arttır!” diyerek dua etti."
Cabir’den (r.a): “... Terviye günü olunca Mina'ya doğru yola çıktılar, hac için telbiye getirip (niyet ettiler). Resûlullah bineğine binerek geldi. Orada öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah namazını kıldırdı. Arefe günü güneş doğuncaya kadar orada kaldı. Nemire'de kendisine kıldan bir çadır kurulmasını emretti. Resûlullah (s.a.s) yola
52 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.