Veda Haccı

Peygamberimizle 27 Gün

Rıfat Oral

Peygamberimizle 27 Gün Sözleri ve Alıntıları

Peygamberimizle 27 Gün sözleri ve alıntılarını, Peygamberimizle 27 Gün kitap alıntılarını, Peygamberimizle 27 Gün en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hac Yolculuğunun 2. Günü
Akik Vadisinde Sabah ve Öğle Namazı: Peygamberimiz, geceleyin Cebrail'in gelip mübarek vadi olan Akik'te namaz kılması emrini sahabeye bildirdi. Sabah Zülhuleyfe'de sabah namazını kıldırdı. Öğle olunca öğle namazını kıldırıp devesine bindi. Beydâ'ya çıkınca Telbiye getirmeye başladı. Hz. Ömer anlattı: “Resûlullah’ın (s.a.s) Akik vadisinde şöyle dediğini duydum: Bu gece Rabbimden biri (Cebrail) geldi ve şöyle dedi: Bu mübarek vadide namaz kıl ve hac içinde bir umre (yapacağım) de!”
Peygamberimizin Bineği ve Yanındakiler
Peygamberimiz yolculuk için devesi Kasvâ'ya bindi. Kasvâ, Peygamberimizin hicret sırasında Hz. Ebû Bekir’den satın aldığı kaliteli kızıl devenin ismidir. Hz Ebû Bekir hicret için 800 dirheme iki deve satın almıştı. Resûlullah bunlardan birini (Kasvâ'yı) 400 dirheme ondan satın aldı. Kasvâ kaliteli olduğu için pahalıydı. Çünkü o dönemde deve fiatları 22 dirhemden 400 dirheme kadar değişiyordu.İşte Resûlullah hicret sırasında aldığı bu deve ile devamlı yolculuklara çıkar ve onu çok severdi. Çünkü o vefakâr bir insandı. Kasvâ'nın üzerinde 4 dirhem bile etmeyen eskimiş, küçük bir çul vardı.Resûlullah mütevazi bir insandı. İhtiyaçtan fazlasını kullanmazdı. Peygamberimizin kızı Fatma Zehrâ ve hanımları hevdecler içinde yolculuğa başladılar. Yolculuğun başlangıcında Hz. Ali yoktu. Çünkü Peygamberimiz Hz. Ali'yi önce giden sahabilerin ardından Yemen'e göndermişti ki oradan istediği develeri alıp Mekke'ye gelsinler. Resûlullah, Allah'a hamd ü senada bulundu, tesbih ve tekbir getirdikten sonra dua etti.
Reklam
Abdullah b. Ömer (r.a) dedi ki: "Hacc ayları Şevval, Zilkade ve Zilhicce’nin (ilk) on günüdür.” Peygamberimiz Medine dışındaki Müslümanların da hac için hazırlanıp Medine'de toplanmalarını ilan etti. Medine'ye pek çok insan geldi. Herkes, Peygamberimize uymanın çaresini arıyor, haccı onun yaptığı gibi yapmak istiyordu. Binitli veya yaya olarak gelmeye gücü yetenlerden hiç kimse geri kalmadı. O sırada bazıları hastalandı. Peygamberimiz onlara ve binek bulamadığı için hacca gidemeyenlere Ramazan umresini tavsiye etti. Çünkü sevap cihetinden Ramazan umresi hacca denkti.
"(...) Peygamberler o gün çoklukları ile övünür. Sakın beni mahcup etmeyin. Ben sizi Havz'ın kapısında oturarak bekleyeceğim."
İhrama girmeden önce yapılan hazırlıklar
Peygamberimiz Zülhuleyfe’ye ikindi vakti ulaştı ve ikindi namazını orada iki rekât olarak kıldırdı. Akşam ve yatsı namazlarını da burada kıldı. Zülhuleyfe'de geceledi. Hz. Âişe ihram niyeti öncesi Peygamberimize güzel kokular sürdü. Sonra Peygamberimiz hanımlarını dolaştı. Sonra yıkandı, tekrar güzel kokular süründü ve sabah namazını kıldırdı. Hz. Âişe annemiz (r.ha) anlattı: “Resûlullah'a, ihrama gireceği zaman, ayrıca (bayram günü) ihramdan çıktığı zaman da Kâbe'yi tavaftan önce, (misk bulunan) şişeden şu iki elimle ona güzel koku sürdüm.” Peygamberimiz hac yolculuğunda üç kere yıkanmıştı: İhrama girerken, Mekke'ye gireceğinde, Arafat'ta vakfe için.
45 öğeden 51 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.