Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Post Amerikan Dünya

Fareed Zakaria

Post Amerikan Dünya Gönderileri

Post Amerikan Dünya kitaplarını, Post Amerikan Dünya sözleri ve alıntılarını, Post Amerikan Dünya yazarlarını, Post Amerikan Dünya yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Napolyon'un büyük olasılıkla ona atfedilmiş ünlü bir sözüdür: "Çin uyusun, zira uyandığında dünyayı sallayacaktır."
Sayfa 107Kitabı okudu
özel vs kamu
(Coğrafi keşiflerde) Her yolculukta kazanç elde etmek, yeni keşifler yapmak ve yeni ürünler bulmak hedeflenmişti. Eski seferlere yenileri eklendi ve projeler deneme yanılmayla oldukça ilerledi. Girişimciliğin zincirleme tepkimesi sonucu zamanla keşif, bilim ve öğrenme gelişti. Çin'de yolculuklar aksine, çıkarlara ve bir hükümdarın gücüne bağlıydı. Hükümdar gittiğinde yolculuklar dururdu. Hatta bir seferinde yeni imparator gemi tasarımlarının yok edilmesini emrettiğinde gemileri inşa etme yeteneği de kayboldu.
Reklam
"istihdamı korumak" kafası
Bir problem için olması gerekenden daha fazla insan gücü kullanmak, yenilikçi bir yol değildir. Tarihçi Philip Huang, 1800 yılında, Avrupa ve Çin'in en zengin bölgeleri olan Yangtze Deltası ve İngiltere'deki çiftçiler arasında büyüleyici bir karşılaştırma yapar. Huang, bazı ölçümlerle iki bölgenin eşdeğer ekonomik seviyede görülebileceğini işaret etse de aslında İngiltere'nin, büyümenin anahtar ölçeği olan işgücü verimliliğinde oldukça ileride olduğunu saptar. Çinliler topraklarını daha verimli hale getirebilirlerdi ama bunu tarlalarda daha fazla insan çalıştırarak sağlamayı denediler. Huang buna, "Kalkınma olmadan ürün" demektedir. Öte yandan İngilizler, her çiftçi daha fazla ürün yetiştirsin diye işgücünü daha verimli hale getirmenin yollarını araştırmayı sürdürdü. Yeni makineler icat ederek ve hayvanları kullanarak işgücü tasarrufu sağladılar.
1593 yılında 87 parça topla donatılmış bir İngiliz gemisi İstanbul'a ulaşmak için 3.700 mil yol aldığı zaman bir Osmanlı tarihçisi bunun için, "Çağın şimdiye kadar görülmemiş ve kaydedilmemiş bir harikası" demişti. 17. yüzyılda, hemen hemen her türlü teknoloji, ürün ve karmaşık örgüt (şirket veya ordu gibi), Batı Avrupa'da dünyanın diğer yerlerinden daha ileriydi.
Avrupalı gezginler, Çin ve Hint yaşam koşullarının 17. yüzyılda Kuzeybatı Avrupa'nın çok daha altında olduğuna düzenli olarak dikkat çekmiştir. Ekonomist Gregory Clark'n hesabına göre, bir işçi 18. yüzyılda ortalama günlük ücretiyle kendisine Amsterdam'da 10, Londra'da 8 ve Paris'te 5 kilo buğday satın alabiliyordu. Çin'deyse bir günlük ücretle yaklaşık olarak 3 kilo buğday satın alınabiliyordu.
(Warren Buffet): " ... balodaki Sindirella gibi. Beyler her zaman iyi görünümlü, müzik daha iyi, eğlence giderek artıyor, 'Niye ben şamatayı 12'ye çeyrek kala terk etmek zorundayım? 12'ye iki dakika ayrılacağım' diye düşünürsünüz. Ama sorun duvarda saat olmaması. Ve herkesin 12'ye iki kala ayrılacağını düşünmesi." Bu, 2008 felaketine nasıl geldiğimizin kısa hikayesidir.
Reklam
Hindistan ve Çin'i, Batı'da üretmesi maliyetli olan mallar (Çin) ve hizmet (Hindistan) pompalayan iki büyük küresel deflasyon makinesi olarak düşünmek bir yoldur.
Yükselen milliyetçilik, ekolojik dengenin giderek bozulması ve emtia zengini parazit uluslar, dünyanın gelecek yıllarda uğraşacağı sorunlar olacak.
Sayfa 55 - yayın: 2013Kitabı okudu
"büyük lider"miş
Hindistan'daki İngiliz egemenliğinin son günlerinde, son İngiliz Genel Valisi Lord Louis Mountbatten, büyük Hintli lider Mahatma Gandi'ye döndü ve hiddetle şöyle dedi: "Eğer biz şimdi ayrılırsak kargaşa çıkar!" Gandi cevap verdi: "Evet, ama bu BİZİM kargaşamız olacak."
Hiperenflasyon bir ulusun başına gelebilecek en büyük ekonomik illettir. Paranın değerini, tasarrufları, mal varlıklarını, yani çalışmanın karşılığını siler atar.