Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye Çalışmalarında Yeni Arayışlar

Post-Post-Kemalizm

İlker Aytürk

Post-Post-Kemalizm Gönderileri

Post-Post-Kemalizm kitaplarını, Post-Post-Kemalizm sözleri ve alıntılarını, Post-Post-Kemalizm yazarlarını, Post-Post-Kemalizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
486 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Post-Post-Kemalizm Üzerine
İlker Aytürk ve Berk Esen'in derlediği kitap mühim bir tartışma alanı açıyor. Başlıca problematiği "Tek Parti" olan paradigmanın; laiklik, vesayet, elitizm gibi meta anlatılarla donatılmış ve son tahlilde iyice banalleşmiş yargıları eleştiriye tutuluyor. Türkiye'nin demokratikleşmesi için "Kemalist" vesayetin aşılması gerekliliğinin tek yol olarak sunulduğu paradigmanın kuramsal ve yöntembilimsel cihetten önemli eksiklikleri ve yer yer belirginleşen duygusal kasıtları faş ediliyor. Son tahlilde bu konunun tartışmaya açılmasını önemli bulmakla birlikte çalışmanın belli başlı konularda eksik kaldığını düşündüğümü belirtmeliyim. Gıyabında kitaba katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum.
Post-Post-Kemalizm
Post-Post-Kemalizmİlker Aytürk · İletişim Yayınları · 202217 okunma
Siyasi gelişmeleri eleştirel vesayet teması üzerinden okuyan bu çalışmalar nedeniyle post-Kemalist yazında siyasi partiler bile edilgen aktörler olarak görülür.
Sayfa 391 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Post-Kemalist akademik yazında Türkiye siyasal hayatının eleştirel vesayetçi tez üzerinden analiz edilmesi, başta sosyo-ekonomik koşullar, sınıf dinamikleri ve siyasi kurumlar gibi önemli açıklayıcı faktörlerin göz ardı edilmesine yol açmıştır.
Sayfa 388 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Post-Kemalist eleştirinin toplamında bir zaaf olan toptancılık ve indirgemecilik, kültür bahsinde de kendini gösterir.
Sayfa 311 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Cumhuriyet'in kurucuları özgür birey ve eşit yurttaş olmanın temelini hukuki reformların ötesinde bireylerin geleneksel, hiyerarşik, ataerkil, cemaatçi baskılardan kurtulmasında gördüler.
Sayfa 265 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Günümüzde özellikle kentli, eğitimli ve genç kuşakların Atatürk'ü özgürlükle bir arada düşünmeye başlamalarını, AKP iktidarının yalnız siyasi değil geleneksel otoriteler vasıtasıyla kurmaya çalıştığı "mahalle baskısına" karşı yönelen tepkilerin ifadesi olarak da görmek mümkündür.
Sayfa 266 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Liberal entelektüeller tarafından "ılımlı" siyasi İslâm'a atfedilen demokratikleştirme misyonu ve birleştirici rol (ötekiler) beklentinin tersine otoriter bir doğrultuda evrimleşti.
Sayfa 275 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Liberal siyaset akımı tüm eleştirilerinin hedefine özellikleri, sınırları, etkileri kendisi tarafından belirlenen "Kemalizmi" yerleştirdi. Böylelikle AKP'nin ihtiyaç duyduğu entelektüel boşluk ve söylem üstünlüğü büyük ölçüde sağlanmış oldu.
Sayfa 274 - İletişim YayınlarıKitabı okudu