Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kültürel Değişimin Kökenleri

Postmodernliğin Durumu

David Harvey

Postmodernliğin Durumu Sözleri ve Alıntıları

Postmodernliğin Durumu sözleri ve alıntılarını, Postmodernliğin Durumu kitap alıntılarını, Postmodernliğin Durumu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlerleme firkinden sakınan postmodernizm, bir yandan her türlü tarihsel süreklilik ve bellek duygusunu terk ederken, bir yandan da tarihi yağmalama ve orada ne bulabilirse onu şimdinin bir boyutu gibi massetme konusunda inanılmaz bir yetenek geliştirir. Örneğin, postmodernist mimari geçmişten bölük pörçük unsurları eklektik biçimde alır ve bunları kendi keyfine göre karıştırır.
"Kişisel kimlik," diyordu Raban, iradenin ve düşgücünün uygulanması açısından "yumuşak, esnek, sonsuzcasına açık hale gelmiştir":
Reklam
-Bu dünya iktidar arzusudur-ve başka hiç birşey! Ve siz kendiniz de bu iktidar arzususunuz-başka hiçbir şey!
Sayfa 307Kitabı okudu
Kapitalist devletin temel görevlerinden biri iktidarı burjuvazinin kontrol ettiği mekanlara yerleştirmek, muhalefet hareketlerinin kontrol potansiyelinin en yüksek olduğu mekanları ise güçten yoksun bırakmaktır.
Sayfa 267Kitabı okudu
Kısaca, kapitalizm, kendi dünya tarihi boyunca her zaman devrimci ve yıkıcı bir güç olarak kalmasını sağlayan kuralları kendi içinde taşıyan bir toplumsal sistemdir. Öyleyse, eğer “modernitede güvenilecek tek şey güvensizlik” ise, bu güvensizliğin nereden türediğini kavramak güç değildir.
Sayfa 128Kitabı okudu
…toplumda kolaylıkla öteki olarak kavramlaştırılabilecek insanlar zaten varsa, sınıf sömürüsünün cinsiyet,ırk, sömürgecilik, etnisite vb ile iç içe geçişi hızla ilerleyerek tiksindirici sonuçlar doğurur. Kapitalizm “öteki”ni icat etmemiştir; ama hiç kuşku yok ki onu çok organize biçimde kullanmış ve teşvik etmiştir.
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
Tarih ve geçmişin deneyimi, sinema, televizyon, kitaplar ve benzeri şeyler aracılığıyla, sanki "bir düğmeye dokunur dokunmaz anında ele geçirilip tekrar tekrar tüketilebilecek bir geniş arşiv haline getirilir.
McHale’e(1987) göre, postmodern romanın özelliği “epistemoloji” alanından “ontoloji” alanına kaymış olmasıdır.
Weber, Aydınlanma düşünürlerinin umut ve beklentilerinin acı ve ironik bir yanılsama olduğunu ileri sürüyordu. Bu düşünürler, bilimin ilerlemesi, akılcılık ve evrensel insan özgürlüğü arasında güçlü bir zorunlu bağıntı görüyorlardı. Ancak, maskesi çekilip alındığında ve doğru anlaşıldığında, Aydınlanma’nın mirası (…) amaçlı- araççı akılcılığın zaferi olarak ortaya çıkıyordu. Bu tür akılcılık, ekonomik yapıları, hukuku, bürokratik yönetimi, hatta sanat kapsar biçimde, bütün toplumsal ve kültürel hayatı etkiler ve zehirler. Bu tür akılcılığın ilerlemesi evrensel özgürlüğün somut olarak gerçekleşmesine değil içinden kaçılması olanaksız olan bir “demir kafes”in bürokratik akılcılığın bir kafesinin yaratılmasına yol açar.(Bernstein- 1985: 5)
…tipik bir Fordist ürünün yarı-hayatı beş ile yedi yıl arasındaydı; oysa esnek birikim bunu bazı sektörlerde yarı yarıya azaltmıştır, bazı başka sektörlerde ise yarı hayat on sekiz ayın altına inmiştir. Yani esnek birikim, tüketim cephesinde, çabucak değişen modaya çok daha büyük bir dikkat ve ihtiyaç uyarma yolunda her türlü göz boyamanın seferber edilmesi ve bunun gerekli kıldığı kültürel dönüşüm ile el ele gitmiştir. Fordist modernizmin göreli olarak istikrarlı estetiği, yerini, farklılığı, gelip geçiciliği, gösteriyi, modayı ve kültürel biçimlerin metalaşmasını yücelten postmodernist estetiğin bütün mayalanmasına, istikrarsızlığına ve bir yanın bir sönen özelliklerine bırakır.
Sayfa 180Kitabı okudu
166 öğeden 111 ile 120 arasındakiler gösteriliyor.