Çağdaş Psikoterapi Eleştirisi

Muhit Kitap
Sıralamalar

·139 syf.·
2024 16. kitabı
İlk günden bugüne kadar içinde bulunduğum dersleri toparlayıcı nitelikte, kritik soruların ve cevapların bulunduğu kaynak niteliğinde bir eser. İnsanı harekete geçirip samimi gayretle çalışmaya şevklendiriyor. Allah bu yolu dert edinen alandaki arkadaşlarımı ve beni mesleğin hakkını veren samimi müminlerden eylesin. Taha hocadan ve ekipten Allah razı olsun. İstikamet üzere gidenlerden eylesin. Kitabın içeriğinin alt yapı temel düzeyde öğrenildikten ve ilk iki kitap okunduktan sonra daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. O yüzden bağlamında okunup anlaşılması adına fazla alıntı yapmadım. Kitapta kıymetli olduğunu düşündüğüm altı çizili pek çok cümle var. Yanlarına notlar da aldım. Bundan dolayı derli toplu şekilde okunmasının daha iyi olduğunu düşünüyorum. Okuyuculara şimdiden istifadeli okumalar dilerim.
Psikoterapi ve ÖtesiTaha Burak Toprak · Muhit Kitap · 202422 okunma
Puan vermedi·139 syf.·
2025 3. kitabı
2022 yılındaki "Ruh Sağlığı Buluşmaları"nın katılımcılarının sorularıyla şekillenen bu kitap, 4 buluşmadan oluşmaktadır. 1.buluşma; teorik ve pratik meseleler 2.buluşma; psikoterapide pratik konular 3.buluşma; yöntem tartışmaları ve 4.buluşma; genel bir bakış ve ek sorulardan oluşmaktadır. Peki bu buluşmalar hangi dertlenmelerin ve sancıların ürünü? Allah azze ve cellenin kulunu yaratıp onunla ilgili en ufak ayrıntıdan bihaber olması mümkün müdür? Derdine deva arayan aciz kullara O'ndan bağımsız bir yaşam deneyimi sunmak akıl ve vicdan gereği midir? Mevcut terapötik müdahalelerde kullandığımız yöntemler bizi nereye vardırıyor? Cinsellik gibi hayatın içinden bir meseleyi konuşabileceğimizi söyleyenler, dini meseleleri konuşamayacağımızı hangi sebeplere dayanarak belirlediler, kimler belirledi? Din bir yaşam biçimi olgusu olarak neden bu kadar sistemin dışına itiliyor? Kullanılan kavramlar bağlamında bakacak olursak bu soruların da üzerinde düşünmek çok kıymetli olacaktır; İmtihan mı, travma mı? Dürtüsellik mi, sabırsızlık mı? Duygusal tepki mi egosantrik şekilde nefse uyma mı? Murakabe eksikliği mi yoksa farkında olmama mı? Zihin okuma mı suizan mı? Kaygı mı tevekkül eksikliği mi? Ruminasyon mu yoksa yeis mi? Kitap bu gibi gibi çeşitli soruları sorup düşünmeye sevk etmekle kalmayıp kendi inanç ve değerlerimize sıkı sıkıya tutunup yeni başlangıçlar yapılabileceğine dair ümit de vadediyor. Taha Burak Toprak birçoğumuzun alanda sormaya çekindiği soruları mümince bir duruşla sormayı başlatmış bir isim. Kur'an'ı ve Sünneti referans alarak mevcut durumu müslüman bakış açısıyla eleştirmekte ve bu bakış açısını zedeleyecek kavramları tartışma konusu yaparak bizim için de düşünmeye değer meseleler olduğunu göstermektedir.
Din
Psikoterapi ve ÖtesiTaha Burak Toprak · Muhit Kitap · 202422 okunma

Taha Burak ToprakYazar · 0 kitap
Birinci yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi’nde Tübitak Yurtiçi bursiyeri olarak Sosyoloji bölümünde, İkinci yüksek lisansını ise Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde tamamladı. 2022 yılında ise Hasan Kalyoncu Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümünden doktora derecesini aldı. Aynı yıl meslektaşları ile birlikte kurdukları Psikoloji ve Psikoterapi Araştırmaları Derneği’nin başkanlığını yürütmeye devam etmektedir. 2010 - 2019 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Psikoloji Ünitesinde klinik psikolog-psikoterapist olarak çalıştı. 2018-2023 yılları arasında Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sabahattin Zaim Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji bölümlerinde lisans ve lisansüstü dersler verdi. Bilişsel davranışçı psikoterapi eğitimini alarak Academy of Cognitive Therapy (ACT) tarafından “Bilişsel Terapist” ünvanı ile sertifikalandırıldı. Ayrıca Europan Association for Behavioral and Cognitive Therapies (EABCT), Amerikan Psikologlar Derneği, Academy of Cognitive Therapy (ACT),Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği (BDPD) ve Türk Psikologlar Derneği üyesidir. Özel olarak OKB, Travma, Aile ve Çift Terapileri alanlarının yanı sıra psikolojinin ve psikoterapinin felsefi temelleri, İslam düşünce geleneğinin teorik ve pratik kaynaklarının modern psikoloji ve psikoterapi ile ilişkisi üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca ileri derecede İngilizce bilmektedir. Uluslararası yayınlanmış 6 bildirisi, ulusal dergilerde yayınlanmış 4 makalesi vardır. Şu anda İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmakta ve Klinik Psikoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmektedir. Psikoterapi Eğitimleri: Psikanaliz Eğitimi Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Varoluşçu Terapi Eğitimi Çift ve Aile Terapisi Eğitimi Grup Terapisi Eğitimi