Celil Sadık’ın Raffaello kitabını bitirdiğimde şunu fark ettim: Ben bir ressamın hayatını okumadım. Bir zihnin nasıl çalıştığını okudum.
Bu kitap klasik bir biyografi değil. Olay sıralayan, doğum-ölüm anlatan bir metin değil. Her tabloyu tek tek açan, kompozisyonu parçalayan, figürlerin bakış yönünü, perspektif çizgilerini, dönemin politik atmosferini ve güç dengelerini birlikte okuyan bir analiz kitabı.
Özellikle Atina Okulu bölümünde bunu çok net hissettim. Freski sadece estetik bir başarı olarak değil, bir düşünce mimarisi olarak ele alıyor. Platon’un yukarıyı, Aristoteles’in yere işaret etmesi yalnızca bir jest değil; metafiziğin ve deneyciliğin karşı karşıya gelişini temsil ediyor. Perspektif çizgileri izleyiciyi merkeze zorla taşıyor. Bu bir duvar resmi değil, aklın planı.
Kitap boyunca beni en çok etkileyen şey ise Raffaello’nun “romantik deha” olmaması oldu. Michelangelo gibi öfkeli, yalnız ve trajik değil. Leonardo gibi gizemli ve kapalı da değil. Raffaello dengeli. Sarayla uyumlu. Papayla ilişkisi güçlü. Sipariş sistemini iyi okuyor. Politikayı anlıyor. Zekasını yalnızca fırçasında değil, konumlanışında da kullanıyor.
Sanat tarihi genellikle acı çeken, anlaşılmayan sanatçıyı yüceltir. Oysa Raffaello bunun tersini kanıtlıyor: Sistem içinde kalarak da büyük olunabilir. Uyumlu olmak yeteneksizlik değildir. Diplomasi bir zayıflık değil, bir stratejidir.
Madonna tablolarında da bu denge hissediliyor. Sistine Madonnası’nda yüz hem ilahi hem insani. Ne ulaşılmaz kadar kutsal ne sıradan kadar dünyevi. Güzelliği abartarak değil, dengeleyerek kuruyor. Belki de bu yüzden 500 yıldır “ideal yüz” algısını etkileyebiliyor.
Raffaello’nun 37 yaşında ölmesi, kitabı okuduktan sonra daha sarsıcı geliyor. Çünkü o yalnızca büyük bir ressam