Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kutlu Zamanlar Dizisi

Ramazan ve Teravih

Abdurrahman Altundağ

Ramazan ve Teravih Gönderileri

Ramazan ve Teravih kitaplarını, Ramazan ve Teravih sözleri ve alıntılarını, Ramazan ve Teravih yazarlarını, Ramazan ve Teravih yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hz. Ebubekir Devri
Hz. Ebû Bekir [radıyallahu anh] döneminde de teravih namazı kılınmaya/kıldırılmaya devam etmiştir. Ancak Hz. Ebû Bekir [radıyallahu anh] halkı bir imamın arkasında toplamamıştır. Onun kendi döneminde, neden halkı bir imam arkasında toplamadığını İmam Şâtıbî [rahmetullahi aleyh], el-İ'tisâm adlı eserinde iki maddede özetler: 1. Hz. Ebû Bekir [radıyallahu anh] döneminin kısa olması, 2. Hz. Peygamber'in [sallallahu aleyhi vesellem) ahi- rete irtihalinden sonra dinden dönen mürtedlerle uğraşmasıdır. 48
Bu itibarla Hz. Peygamber [sallallahu aleyhi vesellem) bir ibadete veya bir fiile sürekli devam edecek olursa o konuda ona uymak ümmetine vâcip olur. O yüzden Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem] teravihi mescidde de- vamlı olarak cemaatle kılmaktan kaçınmış olabilir. Eğer Resûl-i Ekrem [sallallahu aleyhi vesellem] teravihi cemaatle kıldırmaya devam etmiş olsaydı o zaman ona uymak ümmetine farz yahut vacip olacaktı. Bu, yeni bir farzin veya vâcibin ortaya çıkması olarak algılanmamalıdır. Söz konusu durum nezreden insanın durumuna benzer. Nitekim nezretmek suretiyle bir ibadeti kendisine vâcip kılan kimse yapmış olduğu nezri yerine getirmek zorun- dadır. Bu ise dinde yeni bir farz veya vâcip ihdas etmek anlamına gelmez."
Reklam
Nâfile namazları evde kılmanın mescidde kılmaktan daha faziletli olmasının hikmeti, mescidde kılınan nâfilelere riyanın karışma ihtimalinin olmasıdır
Allah Resûlü ramazan ayı dışında olduğu gibi ramazanda da gece namazına devam etmiş tir. Ancak ramazanda kılınan gece namazı daha sonraki- ler tarafından "teravih" diye isimlendirilmiş olduğundan farklı bir namaz gibi algılanmıştır. Oysa kılınan gece na- mazıdır. Durum böyle olduğuna göre Peygamberimiz'in [sallallahu aleyhi vesellem] teravih namazı kılmadığını iddia etmek abesle iştigal olur. Hatta Allah Resûlü bu namazı kısa süreli de olsa cemaatle kılmıştır. Fakat cemaatle kıl- mayı, ümmetinin üzerine farz olması endişesinden dolayı bırakmış, evlerde veya kıraat sahibi kimselerin imamlığın- da kılınmasına ise rıza göstermiştir.
Sayfa 41
Ramazanı İhya Etmek?
İbn Hacer el-Askalânî ile İmam Nevevî [rahmetullahi aleyh), ramazan-ı şerifin herhangi bir gecesini ihya etmiş olmak için o gecenin tümünü ibadetle geçirmenin şart olmadığını, sadece yatsı namazıyla birlikte teravihi kılmış olmanın dahi bunu gerçekleştirmek için yeterli ola-cağını söylemişlerdir
Terviha *
Teravih" Arapça'da "tervîha" kelimesinin çoğuludur. "Rahatlamak, dinlenmek" anlamlarına gelmektedir. Te- ravih kelimesi terim olarak ramazan ayına mahsus ol- mak üzere yatsıdan sonra kılınan gece namazını ifade eder. Hadislerde "kıyâmü şehri ramazân" (ramazan ayı- nın namazı) veya "ihyâü leyâlî ramazân" (ramazan gece- lerinin ihyası) diye adlandırılan bu namaza her iki veya dört rekâtından sonra dinlenmek amacıyla bir miktar oturulduğu için teravih denmiştir. 21
Reklam
Durum böyle olunca, herkesin mışıl mışıl uyuduğu bir saatte tatlı, tatlı uykusunu feda ederek kalkan, abdestini alıp nafile, sünnet namazına duran, kaza namazı kılan veya zikirle meşgul olup da, sonunda ellerini kaldırıp, boynu bükük, gözü yaşlı olarak Rabbinden isteyen, yal- varan, yakaran kimse şüphesiz ki Allah'ın büyük tevec-cühlerine, sevgisine mazhar olur."
İşte herkesin uykuda olduğu bir saatte kalkıp vird çekmek yahut sünnet veya varsa kaza namazları kılmak suretiyle meşgul olan, kalben uyanık kimselerin üzerine, yağan bütün rahmet saçılır. En büyük kazanç, ekseriyetin o saatte uykuda olmasından ileri gelmektedir. Şöyle ki, herkes o saatte uyanık ve gafletten sıyrılmış olsa, ancak kendi hissesine isabet edenle iktifa eder. Fakat ekseriyet o saatte uykuda ise, gaflette ise, o zaman on- lardan dönen rahmetten de istifade etmiş olur.
Allah'ın Rahmeti
Allah'ın (celle celâluhů] rahmeti, âdeta baharda yağan iri taneli sağanak yağmurlar gibi, gece gündüz âleme yağmaktadır. Bu ilâhî rahmetten ancak gaflette olmayan kimselerle geceleri uyanık olan kimseler istifade edebilir.
"Gece namazına sarılın. Çünkü o sizden önceki salih kişilerin amellerindendir." " Vehb b. Münebbih [rahmetullahi aleyh] gece namazı için şöyle demiştir: "Gece namazıyla değersiz kimseler de- ğerlenir, zillet içinde bulunan kimseler izzet sahibi olur."
Reklam
Salât-ı Leyl: Yatsı namazından sonra daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra kılınacak olan nafile namazdır
KALPLERİNİZİ Diri tutun
İmâm-i Rabbânî [kuddise sırruhû] der ki: "Bu ay kalp dağınıklığıyla geçerse bütün sene boyunca kalp dağınıklığı sürer. Bu ayı fırsat bilip elden geldiğince toparlanmayı sağlamaya çalışmak gerekir."
Muhasebe
Öte yandan ramazan-ı şerif ibadet ve zikir ayı olduğu kadar muhasebe ve murakabe ayıdır. Ticaret ehlinin yıllık muhasebe yaparak kar zararını tesbit etmesi gibi müslüman da bu ayda kendisini hesaba çekmeli, ma- nevi getirisinin yahut götürüsünün ne olduğunu belirle- meye çalışmalıdır.
Allah Teâlâ ramazan ayının her gecesi üç kere şöyle buyurur: - Benden bir isteği olan yok mu, ona vereyim? Tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim? İstiğfar eden yok mu onu bağışlayayım?
Ramazan ayında oruçlu bir kimseye iftar veren kişinin günahları affolunur ve cehennemden âzat edilir. İftar veren bu kişiye, iftar verdiği oruçlunun sevabından bir şey eksilmeksizin onun sevabına denk bir sevap bah- şedilir. Allah, bu ayda hizmetçisine kolaylık gösterenin günahlarını bağışlar ve onu cehennemden âzat eder.
48 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.