Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rauf İnan Köy Enstitüleri ve Bir Ömrün Tanıklığı

Nazif Evren

Rauf İnan Köy Enstitüleri ve Bir Ömrün Tanıklığı Gönderileri

Rauf İnan Köy Enstitüleri ve Bir Ömrün Tanıklığı kitaplarını, Rauf İnan Köy Enstitüleri ve Bir Ömrün Tanıklığı sözleri ve alıntılarını, Rauf İnan Köy Enstitüleri ve Bir Ömrün Tanıklığı yazarlarını, Rauf İnan Köy Enstitüleri ve Bir Ömrün Tanıklığı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bizim dönemin öğretmen okullarının son sınıflarında “Terbiye mi önce tedris mi?”, “Öğretim mi önce eğitim mi?” adlı konular tartışılır dururdu. Oysaki,ne biri, ne de öteki, her ikisi de beraber oldukları zaman bir kişilik meydana gelir ki işte o gerçek eğitimdir.
Eğitimin dış görünüşü bir davranış konusudur. Oysaki, eğitimin bir mayası vardır ki o da öğrenimdir, bilgidir. Yalnız davranış halindeki eğitimin meydana getirdiği toplumlarda değer yargıları değişiktir. Örneğin; adam adamı öldürür de “hesabını gördüm“, insan soyar da ”aşırdım”, adam döver de “dersini verdim” diyebilir. Bu çeşit eğitimi alanlar bazı etkinliklere alet olabilirler. Bu yolda verilen eğitim, robot bir eğitim olur. Yalnız bilgiye dayalı eğitim ise lafebesi (verbalist) insan yetiştirir.
Reklam
Savaştepe Köy Enstitüsüne bir ayda iki bina yapıveren bu öğrencilerin davranışları çok ilgimi çekmişti. Bunlar dinlenme saatlerinde bile okuyorlardı. Cepleri dergi ve kitap doluydu. Akşamları çamlara asılı fenerlerin ışığı altında, çamlıkta okuyorlardı.3803 sayılı yasa yeni yayımlanmıştı. Nereden buldularsa bulmuşlar,Onu da okuyup tartışıyorlardı. Bu yasayla Köy Öğretmen Okulları, Köy Enstitüsüne dönüştürülmüştü.
1964 yılında Danimarka’da halk okullarını gezerken bize köy enstitülerini sordular.Kısaca anlattık.Dinledikten sonra yanıtları şu oldu: ‘Siz yasa yapmakla her şeyin olup bittiğini sanmışsınız; önemli olan inanışta ve uygulamadaki sürekliliktir.’
·
Puan vermedi
Köy enstitüleri hakkında küçük bir yazı yazacağım. Günlerdir eğitim sistemini eleştiren yöneticiler var. Bunun üzerine herkesin köy enstitüleri hakkında bilgilenmelerini isterim. "Nazif Evren'in, Köy enstitüleri neydi,ne değildi." Kitabını muhakkak tavsiye ederim. Mektupları ve düşüncelerini paylaştığı yazılar, dönemin kıyı dergisinde basılmış bulmaktadır. İlk Köy enstitüleri kurucusu olan milli eğitim bakanı Hasan Ali Yücel'in kurtuluş savaşı dönemindeki bu reformu hayranlık uyandırıcı. Arıcılık kitabı, marangozluk, edebiyat,sanat, müzikal anlamda vs. Sayamadığım çok türde piratiğe dayalı bir eğitim modeli söz konusuydu. Köylerde muhteşem yazarlar,sanatkarlar ve topluma katkı sağlayacak mesleki anlamda bireyler yetişti. "Hatta Türk edebiyatında Fakir Baykurt, Nazif Evren'in öğrencisidir." Sonra din adamları, dönemin yobaz toplumu köy enstitülerini kötülemeye başladılar. Kitapları yaktılar, yıktılar. Nazif Evren muhteşem bir öğretmen elimde birçok arşivi var ama paylaşmayacağım bu platformdan.
Rauf İnan Köy Enstitüleri ve Bir Ömrün Tanıklığı
Rauf İnan Köy Enstitüleri ve Bir Ömrün TanıklığıNazif Evren · Güldikeni Yayınları · 19972 okunma