Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Resme Nasıl Bakılır?

Lionello Venturi

Resme Nasıl Bakılır? Gönderileri

Resme Nasıl Bakılır? kitaplarını, Resme Nasıl Bakılır? sözleri ve alıntılarını, Resme Nasıl Bakılır? yazarlarını, Resme Nasıl Bakılır? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir ressam olarak sahip olduğu büyük yetenek ise hayatı boyunca fark edilmemişti. Bu nedenle, resimlerini başta kendisi ve onu takdir eden birkaç arkadaşı için yapıyordu. Neredeyse açlık çektiği halde kimseyle ulaşmadan yaşadığı dönemde bile sıra dışı olan özgür bir resim anlayışıyla çalışıyor ve bundan zevk alıyordu.
Gerçekten özgün olan her resim ayrı bir çalışmadır, kendi kurallarıyla oluşturulmuştur; bu nedenle birinde doğru olan diğerine aktarıldığında yanlış olacaktır.
Reklam
Toplumun ikiyüzlülüğü karşısında çektiği acılarla savaşmak için resminin acımasızlığını kullandı.
"Resim yapmadığında zavallı bir çocuk, ruhsuz bir bedenden ibaretti."
Güzel bir çift göz tam olarak birbirine benzemez. Ağzın tam ortasına gelecek şekilde, dümdüz çizilen bir burun güzel değildir. Portakalın dilimleri, ağacın yaprakları, çiçeğin taç yaprakları, hiçbiri bire bir aynı değildir. Güzelliğin bütün tanımları cazibesini çeşitlilikte bulur.
Sanatsal süreç bir ağacın büyümesi ya da çiçeğin açması gibi kendiliğinden, yani doğal olmalıdır.
Reklam
Bir resimdeki ağacın sanatsal değeri ressamın kişiliğine bağlıdır, ağaca değil. Aynı şekilde bir portrenin sanatsal değeri de modele değil, ressamın kişiliğine bağlıdır. Modelin karakteri çok iyi yorumlamış olabilir, ancak bu daima öznel bir yorumdur ve nesnellik konusunda çok ısrar edilirse sanat eseri değerinden kaybeder. Modelin gerçek karakteri ressam ona baktıktan sonra aklında kalan izlenimidir. Bu nedenle aynı kişinin farklı portreleri birbirine benzemez.
Her sanat eseri yaratıcısının hayatını ve kişiliğini yansıtan ama kendisine ait bir serüveni olan, özerk bir yapıdır.
Ancak yoksulluğun zenginlikten daha az sanatsal olduğunu kim söyleyebilir? Dış güzelliği reddetmenin bazen iç güzelliği keşfetmeye yol açtığını kim yok sayabilir?
Sanat, ressamın hoşlandığı herhangi bir unsurun çok ötesinde bir şeydir. Karakterinin, yaratıcı gücünün en mahrem işaretidir. Ressam her unsura kendi karakterini ekler, her birini yeni ve farklı hale getirir.
63 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.