Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlk Kez Yayınlanan Belgelerle

Rothschildler ve Osmanlı İmparatorluğu

Mustafa Balcıoğlu

Rothschildler ve Osmanlı İmparatorluğu Sözleri ve Alıntıları

Rothschildler ve Osmanlı İmparatorluğu sözleri ve alıntılarını, Rothschildler ve Osmanlı İmparatorluğu kitap alıntılarını, Rothschildler ve Osmanlı İmparatorluğu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yahudilere yeni bir yurt bulma yolunda, 16 Haziran 1869 tarihli Ecânibe Toprak Satışını düzenleyen kanun, Rothschild Ailesi'nin işini çok kolaylaştırmıştır. Rothschild, Filistin'deki ilk araziyi 1882'de satın almıştır. İleriki sayfalarda etraflıca anlatılacağı üzere bu tarihten sonra Rothschild Ailesi çeşitli yollarla Filistin'den yüz binlerce dönüm arazi satın almıştır. Boyacıyan Mihran'a göre Gazze ve Yafa sahili arasındaki arazilerin yüzde ellisi Yahudilerce satın alınmıştır. Beş on sene evvel 10 kuruşa satılan bir arazi simdi 200-300 kuruşa satılmaktadır.
Baron Rothschild'in Filistin'den yıllarca toprak satın alarak oluşturduğu koloniler hakkında konuşması; 15 yıl önce kurduğu Rishon le-Zion'daki (Uyun el-Kara) sinagogda Cumartesi günü yerlesimcilere bir zamanlar ancak yılanların yaşayabildiği bir yeri gerçek bir cennete çevirdiklerini belirterek duygularını şöyle dile getirmiştir: "Ben sizin yardımınıza, yoksulluğunuzdan ya da çektiğiniz sıkıntılardan ötürü koşmadım, çünkü dünyanın pek çok yerinde de bir o kadar zor durumda pek çok kişi var. Bunu yapmamın sebebi, size baktığımda İsrail'i diriltecek insanları görmemdir ve o ideal hepimizin yüreğindeki kutsal tutkudur. Atalarımızın vatanı, yuvamız İsrail'e dönüş." 29 Ocak 1899 günü ise Zikhron Ya'akov'u (Zemarin) ziyaret ettikten sonra Kudüs'e gitmiştir.
Reklam
3 ocak 1919 tarihinde, Şerif Hüseyin'in oğlu Faysal'la, Siyonist hareketinin lideri Haim Weizzman, Akabe'de buluşmuşlar ve Filistin'de Yahudi Yurdu kurulması konusunda anlaşmaya varmışlardır. Böylece Araplar, İsrail Devletine giden yolu açmışlardır.
1903 yılında Baron Edmond James de Rothschild, Türkiye ziyareti sırasında her nasılsa Topkapı Sarayı'nda yazma halide bulunan Şah Tahmasp Şehnâmesi'ni satın almıştır. Şah Tahmasp Şehnâmesi olarak bilinen eser, 1520-1544 yılları arasında Tebriz'de üç kişi tarafindan yazılmıştır. 1568'de Osmanlı Hükümdarı Il. Selim'e hediye edilmiştir. 759 sayfadan oluşan bu yazma eserde 258 eşsiz minyatür bulunmaktadır. Baron Edmond James de Rothschild, 1903'te İstanbul'dayken her nasılsa bu seri elde etmiştir. Baron Edmond'un 1934' te ölümünden sonra eser, oğlu ve varisi Maurice de Rothschild'in kütüphanesinde yerini almıştır. Maurice de ölmeden önce eseri, 1957'de New York'ta antika ticareti yapan Rosenberg & Stiebel Şirketine satmıştır. 1959 yılında Şehnâme'yi bu şirketten satın alan Arthur Houghton ise eseri yırtarak sayfa sayfa satmaya girişmiştir. Sadece İran'ın değil, dünya sanatının olağanüstü bir mirası, tezhip ve minyatür sanatı açısından döneminin en önemli özelliklerini barındıran bir eser, artık onarılamaz bir durumdadır. Döneminde üç ayrı sanatçı tarafindan, 20 yılda yazılan ve bir hikâyenin tümünü anlatan 258 minyatür artık dağılmış, anlattıkları hikâyelerin bütünlüğünden iz kalmamıştır.