SabitFikir - Sayı 150 (Ağustos 2023)

SabitFikir Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Kitaplar, bir zaman bana, insanları sevmek lazım geldiğini, insanları sevince tabiatın, tabiatı sevince dünyanin sevileceğini oradan yaşama sevinci duyulacağını öğretmiştiler." Böyle söylüyordu kahramanın Sait Usta. Nerede o kitaplar şimdi, o insanlar, o tabiat, o yaşama sevinci?
Ercan Yılmaz/Merdiven
Sanal olan, sanallık içinde kalır.
Edebî olan, ebedi olmaya kanat çırpar Günümüzde kelimeleri kısaltıyoruz, düşünceyi tweetlere sığdırıyoruz. Bu durum roman yazarlarının üslubunu, uzun tasvirlerini etkiledi/etkiler mi sizce? Günümüz edebiyat anlayışı ile 19 ve 20. yüzyılın edebiyat anlayışı aynı değil. Eğer Tanpınar günümüzde yaşasaydı ve Huzur romanini yayımlatmak isteseydi, sanırım yayınevleri çok da istekli olmazlardı. Editörler, o muhteşem kırmızı kalemleriyle metnin Türkçe için zirye kabul edilmesi gereken tasviri bölümlerini acımasızca kısaltı verirlerdi. Bu romanı okumaya çalışan okurların birçoğu, uzun tasviri cümleleri tırmanırken uyuya kaldiklarina dair espri yapıyorlar. Dünya roman tarihinin en güzel romanlarından olan Don Kişot, günümüzdeki editörlerin eline geçseydi ve sizin de Söylediğiniz şekilde o şahane bölümleri ksaltmak amacıyla metne müdahale edilseydi herhalde bu ölümcül darbeden asla sağ çıkamazdı. Herman Melville'in Beyaz Balina'sı da aynı kaderi paylaşirdı. Çağın edebiyat anlayışına sırt çevir memek de gerekli. Günümüzde Türk romaninin en güzel örnekleri arasında Felatun Bey ile Rakım Efendi'nin, Intibah'ın, Sergűzest in adi anilmiyorsa, insanın ve edebiyatin değiştiğini, gelişen ve değişen bir dil ve edebiyat olduğunu da vurgulamalıyız. Sanal olan, sanallık içinde kalır. Okunduktan Sonra serverların karanlık evrenlerine fırlatılır. Edebi olan, ebedi olmaya kanat çırpar, okundukça hep canlıdır ve iç dünyamızI aydınlatır. Bu yüzden iyi edebiyat metinleri, dünyayı, insanları, hayatı "Kör görmeyi" engeller.
Reklam
Milan Kundera
Yazar olmak bir gerçeği vaaz etmek anlamına gelmez, bir gerçeği keşfetmek anlamına gelir.
“İnsandan kimse insan kadar nefret edemez! Bir insana bir taş ver ve onu sana atacaktır.”
Sayfa 34 - Rossum’un Uluslararası Robotları(Noktalama hatalarını düzeltmedim.)Kitabı okudu
" Milan Kundera'nın Roman Sanatı adlı kitabına bakalım: 'Romanın ruhu, karmaşanın ruhudur, sürekliliğin ruhudur... Romanlar kalıcı olsun, geçmişi geleceğe bağlasın diye icat edilmiş şeylerdir. Ve her roman okura aslında şunu söyler: 'İşler sandığın kadar basit değil.' "
Robot
“Robot kelimesini Capek üretmiştir;bu kelimeyi Çekçe zoraki işçi anlamına gelen robotnik’ten türetti.”
Sayfa 34 - Rossum’un Uluslararası Robotları(Noktalama hatalarını düzeltmedim.)Kitabı okudu
Reklam
"Kitaplar, bir zaman bana, insanları sevmek lazım geldiğini, insanları sevince tabiatın, tabiatı sevince dünyanın sevileceğini oradan yaşama sevinci duyulacağını öğretmişler."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.