Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şahbaba Gönderileri

Şahbaba kitaplarını, Şahbaba sözleri ve alıntılarını, Şahbaba yazarlarını, Şahbaba yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Ben sizi(M. Kemâl)çok iyi bilirim. Arıburnu'nda ve Anafartalarda yaptığınız bütün icraat, kazandığınız muvafakiyetler tamamen malûmumdur. Siz(M. Kemal), Istanbul'u ve her şeyi kurtarmış bir kumandanımsınız. Beraber seyahat etmekte olduğum için çok memnun ve müftehirim(övünüyorum)." Veliahd Mehmed Vahdettin(Almanya seyahatindeyken)
"Bana dinimin İslam olduğunu, ecdadımın kurduğu vatanımın sevgisiyle beraber telkin ettiler... bu iki akideyi kanımın içinde duyarak büyüdüm ve ihtiyarladım... Gönlüm ister ki Türk milleti tarihine karşı hürmetkar olsun, geçmiştekilerin hizmetlerini büyüklüğünü unutmasın... Onlara tam kıymetlerini versin, Osmanlı Devleti'nin tarihte kazandığı azametli, vekarlı yeri küçümsemesin... Maziye karışan bedbaht hükümdarlara şimdiye kadar yüklenen ithamların yerinde olup olmadığını tam bir müsamaha ve titizlikle tedkik etsin... Bu gün Cumhuriyet kurulmuş, ailemiz vazifesini yapıp geçmiştir... Türk Milleti'nin bizleri artık dedikodu mevzusu etmesi ayıptır, çünkü milletimiz için Osmanlı tarihi iftihar edilecek bir mirastır... İmparatorluk ayrı bir devirdi fakat o da Türk'ün idi, bu günkü Cumhuriyet de Türk'ün malıdır..." Sabiha Osmanoğlu
Reklam
680 syf.
·
Puan vermedi
Sultan VI. Mehmed Vahideddin, ailesinin hitabıyla "Şahbaba". Sultan Abdülmecid'in son çocuğu. Küçük yaşta hem annesini hem babasını kaybetti. Kendisine Sultan 2.Abdülhamid sahip çıktı. Veraset sıralamasına çok gerilerde olduğu için tahta çıkması beklenmiyordu. Hayatını mütevazı şekilde geçiriyordu ki gelişen olaylar silsilesiyle
Şahbaba
ŞahbabaMurat Bardakçı · İnkılâp Kitabevi · 2018387 okunma
Sultan Vahideddin'in vefat haberi
Mustafa Kemal, Sultan Vahideddin'in vefat haberini işittiğinde, "Çok namuslu bir adam öldü. İsteseydi Topkapı'nın bütün cevahirini götürür ve öyle bir ordu kurup geri dönerdi ki..." dedi.
Sayfa 413 - Anekdotu Hamdullah Suphi Tanrıöver aktarıyor.
Vahideddin'in torunu Hümeyra hanımsultan anlatıyor
Çocukken "Yaşa Mustafa Kemal Paşa" şarkısını ezberlemiştim. Bir gün oynarken bu şarkıyı söylüyorduk ki kalfalardan biri geldi, "Aman Şahbabanızı kızdırmak mi istiyorsunuz. Sakın yaşa demeyin 'Kahrolsun' deyin dedi. Çocukluk işte, inandık. Tam böyle söylemeye başlamışken Şahbabam yanına çağırdı. Çok sinirliydi dedi ki " Bana bakın! Bir daha böyle bir şey söylediğinizi işitirsem ağzınızı ayırırım. Mustafa Kemal bir Türk askeridir. Türk paşasıdır. Benim paşamdır. Hiçbir Türk askerine hakaret edilmesine izin vermem."
Sayfa 370
Ben, devleti tehlikelerden korumak için dış politikada karşıtlarımın tabir ettiği şekilde "korkak" yani itidal ve ihtiyatla hareket ettim. Daha doğrusu, vakit kazanmak için gerekirse kendimi feda etmeye karar verdim. Bu ılımlı davranış karşısında şahsen ben kaybedecektim fakat devlet kazanacaktı.
Sayfa 311
Reklam
Şimdi bana haksız yere vatan hainliği isnat edenler, Hilâfeti hukuk ve nüfuzundan ayırarak Muhammed saltanatını yıkmışlar ve yalnız vatanlarına değil bütün islam alemine ihanet etmişlerdir.
Sayfa 311
Sultan Abdülhamid kuru bir unvandan ibaret olan hilâfeti adeta elinde sihirli bir asâ gibi kullanmış ve ingilizlere hayli zarar vererek ingiliz politikasına engel olmuştu.
Sayfa 226
Sevr Antlaşması
Sultan Vahideddin Sevr Antlaşmasını onaylamadı. Dolayısıyla Sevr bir antlaşma değil bir taslak olarak kaldı. Sultan Vahideddin sonraları, "Antlaşmayı tasdik etmektense tahttan feragata kararlıydım." diyecekti.
Sayfa 165
Sultan Vahideddin diyor ki
Biz her şey olabiliriz. Cahil, tecrübesiz, hatalı bir siyasete kapılmış olabilir ve zararlar da verebiliriz ama Osmanoğlu olarak nasıl vatan haini olabiliriz? Bizi en iyi tanıyan Mustafa Kemal Paşa bunu nasıl söyler?
Sayfa 144
415 öğeden 261 ile 270 arasındakiler gösteriliyor.