Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Müze ve Modernlik

Sanat Müzeleri-1

Ali Artun

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ortaçağ'da Hafıza Sanatı
İlahi Komedya sadece Hıristiyanlık öğretisinin ve dünya edebiyatının değil, hafıza sanatının da başyapıtıdır. Dante (1265-1321) çağının astroloji, matematik ve geometri ilimlerinden yararlanarak, okuyucusunu kutsal yıldızlar, rakamlar ve şekiller aracılığıyla cehennemin diplerinden Tanrı katına çıkarır.
Sayılar bir yana bırakılırsa Irak Savaşı ile birlikte asıl karanlıklara boğulan, Batı kültürünün kökenini keşfettiği neolitik uygarlıklara ait harikalar ve 'tarihini başlattığı' ilk yazılardır. Uygarlığın temelindeki 'şeyler ve kelimeler', müzeler ve kütüphaneler.
Sayfa 225Kitabı okudu
Reklam
İdeal Toplumda Müze’ye Ne olur?
William Morris 1890’da yayınlanan ütopyası News From Nowhere’de, Marx’ın geleceğe, Ruskin’in geçmişe özgü hayallerini birleştirerek onlara duyduğu hayranlığı ifade eder. “Morris’in bir devrim ertesindeki, 2102 yılına ait, endüstri karşıtı İngiltere’sinde devlet işlevsizleşmiştir, çalışmak haz verir, bireyler özgürdür, kente yönelik göç tersine dönmüş, kır ile kent arasındaki ayrım kalkmıştır.” “Irmaklar temizlenmiş, somon balıkları yeniden Thames’e dönmüş ve büyük yapılar ağaçlıklara yer açmak üzere yıkılmıştır... İngiltere bundan böyle hiçbir şeyin israf edilmediği bir bahçedir.” Kadın ve erkek eşitlenmiş, aşk özgürleşmiş, yoksulluk silinmiştir. Herkes istediği sanatla uğraşmakta ve istediğini tüketmekte özgürdür. Özel mülkiyetle birlikte suç da ortadan kalkmıştır... İşte böyle ideal bir toplumda artık sanatın yeri yoktur çünkü herkes sanatkardır; müzenin yeri yoktur çünkü bir anlamda bütün toplum müzedir.
Sayfa 180 - İletişim
Müzeye Muhalefet
“Bütün bu anıtları önce yerlerinden edip döküntülerini toparlamak, arkasından onlara metodik bir nizam vermek, sonra da bundan bir modern kronoloji dersi çıkarmak, kendimizi ölü bir ulus olarak inşa etmek demektir. Daha canlıyken cenaze törenimize katılmak, tarihini yazmak için sanatı öldürmek demektir. Sanatı öldürerek yazılan tarih de olsa olsa onun mezar taşıdır.” Quatremere(1791)
Sayfa 226 - İletişim
“İncil’in naklettiği bir efsaneye göre, Babil halkı, arş-ı alaya tırmanacak bir kule inşa etmeye kalkışır. Tanrı kendi iradesini tanımayan bu tasarıya son vermek ve Babilliler’in kibrini ve ihtirasını cezalandırmak amacıyla kule işçilerinin dillerini karıştırarak anlaşmalarına engel olur. Zaten Babil, adını, karıştırmak anlamına gelen “babel” sözcüğünden almaktadır. Bu hadiseden sonra farklı farklı diller konuşan değişik milletler bütün dünyaya yayılır.”
Sayfa 50 - İletişim
Önceden harikalara bakıp Tanrı'ya hayret eden insanlar, arkasından tabiata, sonrada kendilerine hayret ederler. Bataille'a göre müze devasa bir aynadır. Nihayetinde, bu aynada her cephesiyle kendini keşfeden insan, kendinin ne kadar hayret verici olduğunu keşfederek derin bir haz alemine dalar.
Reklam
Kant’a Göre Beğeni
Ruskin ve onun ideallerini benimseyenler, insanların sanat eserlerini görmeyi öğrenerek terbiye olacaklarına inanıyorlardı. Bu inanç, doğal görme yetisi sayesinde herkesin sanat karşısında eşit olduğunu varsayıyordu. Görebiliyorsanız, doğal olarak neyin güzel olduğunu hissedebilir ve bu yolla da iyiyi ve doğruyu seçebilirdiniz. Sonuçta, güzelliğin evrenselliğine dayanan bu gibi öğretiler, romantik sanat anlayışı üzerinde etkili olan Kant estetiğini yansıtır. Kant’a göre beğeni, yani bir şeyin güzel olduğuna ilişkin yargı, en önce yararsız ve çıkarsız bir deneyimdir. Bir işlevi yoktur, çünkü bir kullanımla ilgili değil, görünüşle, formla ilgilidir. Ayrıca beğeni yararsızdır, çünkü kendisi için verilen bir yargıdır, başkaca bir amacı yoktur.
Sayfa 183 - İletişim
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.