Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanat ve Estetik Kuramları

Nejat Bozkurt

Sanat ve Estetik Kuramları Gönderileri

Sanat ve Estetik Kuramları kitaplarını, Sanat ve Estetik Kuramları sözleri ve alıntılarını, Sanat ve Estetik Kuramları yazarlarını, Sanat ve Estetik Kuramları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bergson gülme üzerine yapmış olduğu spekülatif (düşüntüsel ) çözümlemelerinde şöyle der: "... İnsanlık dışında hiçbir şey gülünç değildir. Bir kır resmi güzel, zarif, yüce, anlamsız ya da çirkin olabilir, fakat hiçbir zaman gülünç olamaz. Herhangi bir hayvana gülebilirsiniz, fakat onda bir insan tavrı, bir insan ifadesiyle karşılaştığınız
Sayfa 211
Aristoteles
Aristoteles’in sanat felsefesi kuşkusuz onun bu konuda tek ve en etkili yapıtı olan Poetika ile gün ışığına çıkmıştır. Platon’un sanat felsefesini idealist bir sanat felsefesi olarak kabul edersek, Aristoteles’inki de rasyonalist bir sanat felsefesi olarak benimsenebilir. Bir başka deyişle Aristotelesçi estetik, Platoncu estetiğin sistemli bir hale getirilmesinden başka bir şey değildir.
Sayfa 117Kitabı okudu
Reklam
Yunanca “aisthetikos”, “aisthanesthai”, “duymak”, “algılamak” sözcüklerinden kaynaklanan, güzel duygusuyla, güzelin algılanmasıyla ilgili şey anlamına gelen “aisthetike”(duyum) ya da Estetik, güzelin ve güzel sanatların yapısını inceleyen bir felsefe dalıdır. Terimi bugünkü anlamıyla ilk kullanan ve estetiğin ayrı bir felsefe dalı olarak yerleşmesini sağlayan Alexander Baumgarten’dir.
Kant’a göre Güzel, dogmatik bir formül olmadığı gibi bir reçete de değildir ; ama saltık bir yargının nesnesidir: “ Kavrama dayanmadan evrensel olarak hoşa giden şey güzeldir.”
Nietzsche şöyle der: “ Doğrular yüzünden ölmemek için elimizde sanat var…”; “… Sanat nasıl mı doğar ? Bilgiye karşı bir deva, bilime karşı bir panzehir olarak doğar. Yaşam, ancak sanatın yanıltmaları sayesinde yaşanabilir hale gelir.”
Estetik üzerine önemli başvuru kaynakları:
1.Baumgarten-Aesthetica 2.Kant-Yargı Yetisinin Eleştirisi 3.Hegel-Estetik Dersleri 4.Schiller-İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar 5.Benedetto Croce-Estetik 6.Terry Eagleton-Estetiğin İdeolojisi 7.Afşar Timuçin-Sorularla Estetik El Kitabı 8.Suut Kemal Yetkin-Estetik Doktirinler 9.İsmail Tunalı-Marksist Estetik 10.Estetik ve Politika 11.Georg
Reklam
Adorno'nun önemli katkısı, sanat yapıtlarını toplumbilimsel (sosyolojik) düşüncelerin yansıması olmaktan çıkarması, bunları, toplumsal yapıları içlerinde taşıyan nesneler olarak ele almasıdır.
"Doğrular yüzünden ölmemek için elimizde sanat var." Nietzsche
Sanatın en ilkel biçimi de mitolojidir; toplumsal bir düş olan mitoloji, kollektif bir bilinçdışıdır.
Sanat yaptını yorumlamada kullanılan psikanalitik yöntemin biricik amacı yapıtın kahramanları aracılığıyla sanatçının bilinçaltımın temellerine değin uzanarak onu deşifre edebilmektir.
Reklam
ve sanatın görevi, ancak daha sonraki bir gelecekte tam olarak doyum sağlayabilecek bir istemi, bir beklentiyi yaratnaktır.
Sanat, varolandan varolmayını çıkarmak, verilmiş şeyleri yeniden biçimlendirerek onları akla dayanan "tin"sel varlığa bağlamak, yükseltmektir.
296 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.