Kara Dizi - 67

1975
Milliyet Yayınları

2017 156. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2017 00:00
Dikkat spoiler içerir. Louis Bodder, doktoru ile görüştüğünde 1 yıllık ömrü kaldığını öğrenir. Zamanında arkadaşı için ufak bir çocuk olan Joyce Wyndham'ın vasiliğini üzerine almıştır ve ona kalan yğrmi bin poundu yemiştir. Geçimini şantaj ile sağlayan Bodder, şantaj yaptığı isimleri evine çağırır. Bu arada Joyce da doktor Frank King ve yardımcısı bayan Feather'ı bulur ve konağa çağırır. Şantaja maruz kalan Bay Aker, Philippe Quentin, Bay ve Bayan Bispham, Lucille Brodell, Maurice Grafton konağa gelir. Bodder onlardan son bir kez para alıp, vasisi olduğu Joyce'a olan borcunu kapatacaktır. Ancak yıllarca şantaj yapılan kişiler gergindir. Ve Bodder göğsünde bir kama ile ölü bulunur. Acaba bu bir cinayet midir? Evin her tarafında alarm tertibatı varken bu olayı kim yapabilmiştir? Joyce ile Quentin arasındaki yakınlaşma nasıl devam edecektir? Maurice neden evde yangın çıkarmıştır? Bodder'in odasındaki şişme havuzun ne işi vardır ve onu oraya kim koymuştur? Eğer cinayet varsa Frank King, katili bulabilecek midir? Keyifle bir solukta okunan bir roman.
ŞantajFrank King · Milliyet Yayınları · 197513 okunma
Şantaj İnceleme
2025 64. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2025 01:44
Frank King’in Şantaj romanı, klasik polisiye sevenlerin içini ısıtacak türden bir hikâye. İlk sayfalardan itibaren insanın karanlık yönlerine, pişmanlıklara ve çıkar ilişkilerine odaklanıyor roman. Başkarakter Louis Bodder’ın, ölümcül hastalığı sonrası geçmişte şantaj yaptığı insanları son bir kez evine çağırması, hem merak uyandırıyor hem de insana “bu adam neyin peşinde?” dedirtiyor. Bana dedirtti valla! Kendi ömrü bitmek üzereyken başkalarının hayatlarını hâlâ kontrol etmeye çalışması, karakteri hem ürkütücü hem de trajik kılıyor. Romanın en dikkat çekici yönü, cinayetin işlendiği “kapalı alan” atmosferi. Kimse girip çıkamamışken işlenen bu cinayet, klasik bir Agatha Christie havası veriyor. Ancak King’in üslubu daha sade ve doğrudan; karakterlerin geçmişlerine dair detayları yavaş yavaş açarak hikâyeyi örüyor. Özellikle Joyce gibi yan karakterlerin masumiyetle karmaşık ilişkilerini yansıtması, okura yalnızca bir gizem çözme değil, aynı zamanda insan doğasını anlama fırsatı da sunuyor. Yani insan duygularının analizi. Şantaj, tek solukta okunacak sürükleyici bir roman değil belki ama sindirerek okunduğunda tat veren, klasik polisiye dünyasının hakkını veren bir eser. İnsanı “suç”un yalnızca yasal bir mesele değil, vicdani bir yük olduğunu fark ettirerek düşündürüyor. Sessiz bir gerilim arayanlar için tam yerinde bir kitap. Tavsiye ederim.
ŞantajFrank King · Milliyet Yayınları · 197513 okunma