Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Seçim ve Demokrasi

Saim Sezen

Seçim ve Demokrasi Gönderileri

Seçim ve Demokrasi kitaplarını, Seçim ve Demokrasi sözleri ve alıntılarını, Seçim ve Demokrasi yazarlarını, Seçim ve Demokrasi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Halk topluluklarının bir araya gelerek karar almaları pek görülür bir uygulama değildir ancak İsviçre’nin köylerinde bazı kantonlarında hala bu tür uygulamalara rastlanmaktadır.
Düşünce Özgürlüğü
Aynı özgürlük faşist partilere tanınmalı mıdır ? Hayır çünkü faşizm doğrudan doğruya demokrasinin düşmanıdır. Akıl ve bilimin dışında teokratik örgütlenmelere izin verilmeli midir ? Elbette ki hayır çünkü teokrasi de, düşüncenin ve demokrasinin düşmanıdır.
Reklam
Düşünce özgürlüğü.
Düşünceleri; yararlı-zararlı, ılımlı-aşırı, meşru-gayrı meşru diye ayırmak yanlıştır. Zira ayrımları sağlıklı olarak belirlemeye yarayan bir ölçüt yoktur. Bu nedenle hiçbir düşüncenin içeriğine sınır getirilemez ve düşünce suçu diye bir suç olamaz.
Hiçbir düşüncenin ayrıcalığı yoktur her düşünce özgürdür.
İktidara duyurulur.
Yürütmenin başta gelen işlevi kanunların uygulanmasıdır. Bir başka deyişle yürütme işlevi denince, ilke olarak hukuk kuralları koyan, hukukun oluşmasını sağlayan bir etkinlik değil, hukukun gerçekleşmesini sağlayan bir etkinliktir.
Şunu bilmekte yarar var.
Burjuvazinin çıkarı halkın çıkarının zıttıdır. Halkın egemenliği sadece seçimden seçime gerçekleşir zaten bu süreçte ( basın yayın organları, radyo , televizyon, parti sözcüleri halkın beynini yıkamanın yollarını bulur. )
Reklam
Burjuva düşüncesi halk egemenliği kuramını çıkarlarına uygun bulmamıştır. Çünkü toplumun bütün bireylerinin iktidar üzerinde pay sahibi oluşu ve bu sahiplikten doğan haklarını kullanmaları Onların günlük yaşam koşullarının oluşturduğu farklılaşmaları yasama meclisine sunmaları tehlikesini doğuracaktı Fakat halk bu bilinçte olmadığı sürece asla haklarını savunamayacaktır .
Milli egemenlik kuramı, iktidarın kullanılmasını istediği gibi sınırlayabileceği bir seçmen kitlesinin seçtiği fakat hiçbir biçimde talimat veremeyeceği temsilcilere bırakmaktadır.
Genel seçimlerde beliren sonuç millet iradesi değil, seçimlerde oy kullanmış seçmen çoğunluğun siyasal iktidarıdır.
Toplumda iktidarı elinde bulunduran sınıf devlet iktidarının sahibidir.
Reklam
Yönetenler ve yönetilenler arasındaki farklılaşmanın bir sonucu olarak devlet doğar, Devlet, egemen ve kolektif bir kişi değildir , Yalnızca bir ya da bir kaç kişinin siyasi gücü yani karşı gelinemez zorlama gücüne sahiptir.
Devlet ise yaklaşık bir milyon yıllık insan tarihinin 200’de birinde yani son bölümünde ortaya çıkar. Başka bir deyişle insanlık tarihine oranla devletin ortaya çıkışı dündür.