Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Semenderlerle Savaş

Karel Čapek

Semenderlerle Savaş Gönderileri

Semenderlerle Savaş kitaplarını, Semenderlerle Savaş sözleri ve alıntılarını, Semenderlerle Savaş yazarlarını, Semenderlerle Savaş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünya ne ikna ne de devrimle, hatta insan soyunun yok edilmesiyle bile bir cennet olmayacak.
"... uygarlık da başkalarının icat ettiği şeyleri kullanabilme becerisinden başka nedir zaten?"
Sayfa 184 - Everest YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"İnsanlar eğer bir şey kendilerine hizmet eder, işlerine yararsa, o şeyi gizemli bulmazlar, sadece eğer zararlı ve korkutucuysa gizemli gelir onlara..."
Sayfa 151 - Everest YayınlarıKitabı okudu
271 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Fantastik bir roman olsada, bilimkurgu-distopya edebiyatinın güzel eserlerinden biri. Bildigimiz belkide bilmediğimiz, bir metre boyunda ve iki ayakları uzerinde durabilen semenderler. Her şey Tana Masa adasinın kıyısında, halkın cin diye adlandirdiğı garip bir deniz hayvaninın kaptan Van Toch tarafindan keşfedilmesiyle başlar. Bu canlılar insanı taklit edebiliyor, dil oğrenebiliyor ve iyi bir işçi gibi her yerde çalışabiliyorlar. Evet medeniyeti gelistirecek yeni köleler ve gelişmiş ulkelerin yeni askerleri. İşte bu noktada insanoglunun para kazanma hırsı devreye girmistir ki bu insanlığın sonunu getirecektir. Kitabın yazıldiğı yıllar Almanya'da milliyetciliğin yukseldiği ve nazizm'in tehdinin ayak seslerinin geldiği dönemlerdir, bu noktada kimi eleştirmenler semenderlerin Naziler oldugunu da ifade etmiştir. Ancak kesin olarak şunu soyleyebiliriz ki roman genel olarak totalirizmin ve insanlığın hırsının genel bir betimlemesini sunuyor. Sonuçta Semenderlerle Savaş, tıpkı Dunyalar Savaşı filmindeki gibi temelde insan ve gayri-insan arasındaki mücadeleyi, insan olmanın bu iki kutup arasinda gidip gelişini konu ediyor. Uzaylilar ya da semenderler, hep ötekiler. Son olarak şunuda belirtmeden gecemeyeceğim; yazar Karel Capek, 1920 yılında yazdığı R.U.R ( Rossum'un Uluslararası Robotları) tiyatro eseriyle ilk defa robot kavramını ortaya atan kişi olarak bilinir.
Semenderlerle Savaş
Semenderlerle SavaşKarel Čapek · Everest Yayınları · 2008288 okunma
Ahlak kurallarımızı biyoloji yasalarının üzerinde kurduk.
Sayfa 221Kitabı okudu
Asıl soru şu: insanın mutluluğa yeteneği oldu mu hiç?
Sayfa 220Kitabı okudu
Reklam
Büyük olaylar genellikle önceden haber vermeden gelir.
Sayfa 129Kitabı okudu
Horoz istediği kadar ötüp dursun, bir çok hayvan türünde, doğa yaşam içinde hakim rolü dişiye vermiştir.
Sayfa 126Kitabı okudu
İtiraf edeyim, bazen bir dizi yanlış yapan ya da yalan söyleyen birini dövmekten büyük keyif duyardım; ne yazıkki bunu yapamıyorum çünkü ya ben onları dövemeyecek kadar güçsüz oluyorum ya da onlar kendilerini koruyamayacak kadar güçsüz oluyorlar.
Sokağın köşesindeki dilencinin yanında bir süre durun; gelip geçenlerden kimlerin durup cebinde bir kaç kuruş arandığını gözlemeye çalışın; on kişiden yedisi zaten yoksulluk sınırında yaşayan biri olacaktır; kalan üçü de kadındır.
Reklam
Bana biri Almanlardan nefret ediyorum diyecek olursa, ona gidip aralarinda yaşa derim; insan zihninin ahlaki açıdan en zayıf yeteneklerinden biri de genelleme yeteneği; deneyimlerimizi özetlemek yerine, dogrudan onların yerine geçmeye çabalar.
Sözgelimi ormanın kara olduğunu söylemek çok kolay; ama ormandaki hiçbir ağaç kara değildir. Toplumun kötü olduğunu söylemek de çok kolay; ama gidip özünde kötü olan birilerini bulmaya çalişın.
Ne şimdiki ne de gelecekteki insanlığın iyileşeceğine inanmıyorum; dünya ne ikna ne de devrimle, hatta insan soyunun yok edilmesiyle bile bir cennet olmayacak.
Dünya gerçek ahlasızlıktan ziyade çok daha fazla dar kafalılık içeriyor.
Bir soğanın layık olduğu inayeti bile hak etmeyen insanlar da tanıdım; Tanrı biraz daha anlayışlı ve cömert olsaydı, bunların bir kismına, ateş ve sülfür yağdırabilirdi.
304 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.