Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

2018 Ağustos

Semerkand - Sayı 236

Semerkand Dergisi

Semerkand - Sayı 236 Gönderileri

Semerkand - Sayı 236 kitaplarını, Semerkand - Sayı 236 sözleri ve alıntılarını, Semerkand - Sayı 236 yazarlarını, Semerkand - Sayı 236 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Müslümanlar sadece Osmanlı yıkıldığı için izzetlerini kaybetmediler. İzzetlerini kaybettikleri için Osmanlı yıkıldı. Sebebini Mevlâmız Nisâ Suresinin 139.ayetinde beyan buyuruyor:"Onlar ki müminleri bırakıp kâfirleri dost ediniyorlar...Onların yanında izzet ve şeref,tamamıyla Allah'a aittir." Nitekim Rasûlullah Efendimiz s.a.v şöyle buyurmuştur: "Allah'tan gelmeyen üstünlük zuldür,alçalmadır."
Yol doğru olunca yolcunun yanlışı da doğrulur. Yol eğri olunca yolcunun doğrusu da eğrilir.
Reklam
Yahya b. Muaz Razî rh.a. anlatıyor: "Rüyada peygamber s.a.v'i gördüm ve hemen sordum: 'sizi Nerede bulabilirim?' Buyurdu ki; 'Ebû Hanife'nin ilminin yanında."
Hz. Peygamber s.a.v'in," kadı tayin edilen bıçaksız boğazlanmıştır." Hadis-i şerifi.
"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan sakının ki rahmete mazhar olasınız." (Hucurât,10)
"Namazı dosdoğru kılın,zekâtı verin,Rasul'e itaat edin ki rahmete erdirilesiniz." (Nûr,56)
Reklam
"Kur'an okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin." (A'râf,204)
Cüned-i Bağdadi k.s hazretleri, "Tasavvuf bir evdir,kapısı şeriattır"der.
Nitekim Efendimiz s.a.v söyle buyurmuşlardır: "İçimden öyle geçti ki birisine emredeyim namaz kıldırsın. Ben de cemaatten geri kalan kimselere bakayım da onların evlerini ateşe vereyim."(Müslim,Mesâcid) Bu hadis-i Şerif,cemaatten geri duran kimselerin durumunu en açık ve tehditkâr bir dille ifade etmektedir. Cemaatle namaz müekked bir sünnettir. Müekked sünneti terk edenin hali bu işe,farzı terk edenin halini düşünmek gerekir.
Hatem,namazını nasıl kılıyorsun,bana anlat,der. Hâtem şöyle anlatır: -Vakit yaklaşınca güzelce abdestimi alır,namaz kılacağım yere gider,orada oturur,aklımı başıma alır,sonra namaz için ayağa kalkarım. Kâbe'yi iki kaşımın arasına,Sırat'ı ayaklarımın altına,cenneti sağıma,cehennemi soluma alır,Azrail a.s'ı ensemde bilir ve bu namazı son namazım diye kabul edip korku ve Ümit ile Alemlerin Rabbi'nin huzurunda dururum. Hakikati ile tekbir alır,ağır ağır ve manasını düşünerek Kur'an okur,tevazu ile rükû eder huşû ile secdeye kapanırım. Sağ ayağımı diker,sol ayağımı yatırır,üzerine otururum. İhlas ile kılarım. Bunlara rağmen yine de kabul olup olmadığını bilemem. Kabul olumama korkusunu içinde saklarım. -Bu sözleri duyan Asım ağlayarak; -Ben hiç böyle namaz kılmadım,der ve gözyaşlarına boğulur. (İmam Gazali,ihyau ulûmi'd-Dîn;Rûhu'l-Beyân)
Reklam
Kalbiyle inanmayıp sadece diliyle ikrar eden kişi ise münafıktır. İnandığı gibi yaşamayan ise ittifakla fâsıktır,yoldan çıkmış günahkârdır.
Müttaki,kötülükleri terk edip iyilikleri işleyen kimsedir. Ayet-i kerimenin beyanına göre müttakilere ait sıfatlar üç çeşittir: ¤Birincisi kalbin ameli olup,imandır. ¤İkincisi bedene ait olup,namazdır. ¤Üçüncüsü de malla ilgili olup Allah yolunda infak etmektir.
"Onlar( takva sahipleri) gayba inanırlar,namaz kılarlar,kendilerine verdiğimiz mallardan Allah yolunda harcarlar." (Bakara,3)
İfrat, bir konuda normal ölçülerin ilerisine gitmek,tefrit ise gerisinde kalmaktır. Bu bakımdan İfrat aşırılığı,tefrit ise tembellik ve gevşeklik ile gerekeni ihmal etmeyi ifade eder. Mücella dinimiz tarafından her ikisinin de yasaklanması, bu iki halin de kişiyi istikametten saptırmasındandır.