Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbrahim Kaypakkaya'nın Hayatı ve Fikirleri

İbrahim

Tarkan Tufan

İbrahim Sözleri ve Alıntıları

İbrahim sözleri ve alıntılarını, İbrahim kitap alıntılarını, İbrahim en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mao
Marksist Leninist tutuma sahip bir kimse, Marksizm-Leninizm’in teori ve yöntemini çevrenin sistemli ve kapsamlı bir biçimde araştırılmasına ve incelenmesine uygular. Böyle bir tutumu benimsemek, gerçeği olgularda aramak demektir. Olgular nesnel olarak var olan şeylerdir. “Gerçek” olguların iç ilişkileridir, yani onlara hükmeden kanunlardır. “Aramak” ise incelemek demektir. Ülke içi ile ülke dışındaki, eyalet, il ve ilçelerdeki gerçek durumdan hareket etmemiz ve eylemimize yol gösterecek kanunları, yani bu gerçeğin bağrında var olan ve hayali olmayan kanunları gene bu gerçek durumdan çıkarmamız gerekir. Başka bir deyişle, çevremizde meydana gelen olayların iç ilişkilerini bulup çıkarmamız gerekir. Bunu yapabilmek için de, gerçek dışı hayallere, gelip geçici heveslere, cansız kitaplara değil, nesnel olarak var olan olgulara dayanmamız gerekir.
Mao
Doğada pek çok hareket biçimi vardır. Mekanik hareket, ses, ışık, sıcaklık, elektirik, ayrışma, bileşme vb. Bütün bu biçimler birbirlerine bağlı oldukları gibi, birbirlerinden nitelik bakımından farklıdır da. Her biçimin sahip olduğu özel nitelik, kendisine özgü çelişki ile belirlenir. Bu yalnız doğa için değil, toplum için de düşünce için de doğrudur. Her toplum biçiminin, her düşünce tarzının özel bir çelişkisi, özel bir niteliği vardır.
seçme yazılarKitabı okudu
Reklam
ABD başkanı ve emperyalizmin hamisi Nixon'un uygulamakta ısrar ettiği Marshall Planı ve benzeri sömürgeleştirme faaliyetleri, uzun süredir Türkiye'nin de içinde bulunduğu birçok ülkeyi daha fazla bağımlı ve küresel sermayeye boyun eğer hale getirmişti. Özellikle de ekonomik ve kültürel emperyalizmin saldırgan yüzü, Türkiye topraklarında kendini açıktan açığa göstermekteydi.
Marx, "Devrim niçin zorunludur?" sorusuna şu yanıtı getirmişti: "Devrim, yalnızca yönetici sınıfı devirmenin başka bir yolu olmadığı için değil, fakat aynı zamanda onu deviren sınıf ancak bir devrim içinde kendisini geçmişin birikmiş tortularından temizleyebileceği ve böylece toplumu yeniden kurabileceği için de zorunludur."
Mahir Çayan
Ülkemiz küçük burjuvalar ülkesidir. Türkiye devrimler tarihi bir bakıma küçük burjuva devrimler tarihidir. Uzun bir geçmişi olan küçük burjuva bürokrasisinin böyle bir ülkede etkin olmaması olanaksızdır. ( Sağ Sapma, Devrimci Pratik ve Teori, Mahir Çayan, Ocak 1970 Aydınlık Sosyalist Dergi, s.15)
Revizyonistlerin karşı- devrim dediği; cumhuriyet düzeninin yıkılması ve sultanlığın tesisidir. Oysa böyle bir şey, artık burjuvazinin genç kesimlerinin de işine gelmez, hatta eski Türk burjuvazisinin de...Dünyada gelişmeler öyle bir noktaya ulaşmıştır ki, yuvarlanan taçları kimse başına koymaya cesaret edememektedir. Taçlı bir yönetim artık hakim sınıfların ihtiyaçlarını karşılayamaz, egemenliklerini koruyamaz. Bunu, burjuvazi de bilmektedir. Artık karşı- devrim "demokratik cumhuriyet" maskeli faşist diktatörlük olabilir ve öyle de olmuştur. (İbrahim Kaypakkaya, Seçme Yazılar, Umut yayıncılık)
Reklam
Diğer yandan, Kaypakkaya'nın altını çizdiği farklı noktalardan biri de Kürt halkının durumu ve devletin Kürtlere karşı tutumundaki sorunlar olmuştur.
Kaypakkaya’yı diğer öncülerden ayıran başka bir özelliğiyse onun hiyerarşist-bürokrat bir klik olmak yerine, doğrudan eylemi tercih etmiş olmasıdır. Geçmişin devrimci öncülerinden bir kısmı artık bugün sistemin mekanizmasında sağlam birer çark görevini üstlenmiş durumdalar. Oysa Kaypakkaya’nın kişiliğinde ortaya konan devrimci anlayış uyarınca, sistemle olan tüm bağların koparılması, yaratılacak olan yeni dünyanın ve yeni insanın ön koşuludur.
Sağmalcılar cezaevinde Deniz Gezmiş ve İbrahim Kaypakkaya beraber yatmaktadır. Bir sabah spordan sonra Deniz ile İbrahim Sosyal Emperyalizm konusunda tartışmaya girer. Deniz “ sosyalizme soldan ihanet ediyorsunuz” der. İbrahim ise “sosyal emperyalizmi sosyalist olarak gösterenlerdir sosyalizme asıl ihanet edenler” deyince, Deniz sinirlenip İbo’ya yumruk atar.
Milliyetçiler Derneği’nin başkanlığını Demokrat Parti Isparta milletvekili Şadi Bilgiç yapıyordu. Sağa sola saldırmaktan başka bir işlevi olmayan dernek bir süre sonra toplumdan tepki toplamaya başlayınca kapatıldı.
Reklam
Devrimci kesimin geliştirmekte olduğu Halk Savaşı tezinde, ilke olarak düşmana karşı yıpratıcı bir mücadele vermek; devrimci mücadelenin en geliştiği bölgelerde parlayan iç savaş kıvılcımlarının aktif mücadeleyle ülkenin tüm alanlarına yaymak, mücadeleyi politikleşmiş bir askeri mücadele biçiminde yürütmek, ekonomik ve demokratik mücadeleleri asıl mücadeleye yardımcı olması bakımından önemsemektedir.
Emperyalizm ve işbirlikçilerinin hakimiyet aracı parlemento değil, devlet cihazıdır. Parlementonun varlığı veya yokluğu, hakimiyet aracı olan devlet cihazının varlığı veya yokluğu demek değildir; bu devlet cihazının şu ya da bu biçimde olması demektir, yani parlemento hakimiyet aracı olan devletin biçimiyle ilgili bir kurumdur. Nitekim hakim sınıflar, parlementoyu bir kenara fırlatıp attıkları zaman da hakimiyetlerini devam ettirirler, hakimiyet araçlarını bir kenara fırlatıp atmış olmazlar. Sadece onun biçimini değiştirmiş olurlar.
İbrahim Kaypakkaya Seçme YazılarKitabı okudu
Türkiye’de hakim sınıflar, başından beri kaba ve uydurma bir parlementarizmle faşist suratlarını maskelemeyi, sınıf menfaatlerine daha uygun bulmuşlardır. İşte, Türkiye’de parlementonun fonksiyonu budur. Faşizmi maskelemek.
"Partiler üstü kalma" sıloganı gerçekte finans - kapital taraftarlarının maskelenmiş adıdır.
Kemalist devrim üst tabakanın, milli ticaret burjuvazisinin bir devrimidir. Yabancı emperyalistlere karşı mücadelenin içinden yükselen ama daha sonra özünde köylülere ve işçilere, bir toprak devrimi imkanına karşı gelişen bir devrimdir.
32 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.