Wael B. Hallaq'ın "Şeriat: Teori, Uygulama, Dönüşümler" Eseri Üzerine Bir İnceleme
Wael B. Hallaq, İslam hukuku alanında önde gelen akademisyenlerden biri olarak tanınır. Columbia Üniversitesi'nde uzun yıllar öğretim üyeliği yapmış, McGill Üniversitesi'nde James McGill Profesörü olarak görev almış bir düşünürdür.
Eserleri, İslam hukukunun tarihsel, felsefi ve sosyolojik boyutlarını derinlemesine ele alır. 2009 yılında Cambridge University Press tarafından yayımlanan Sharīʿa: Theory, Practice, Transformations (Türkçe adıyla "Şeriat: Teori, Uygulama, Dönüşümler"), Hallaq'ın bu alandaki en kapsamlı çalışmalarından biridir. Kitap, 613 sayfalık hacmiyle, Şeriat'ın kökenlerinden modern dönüşümlerine kadar uzanan bir tarihsel yolculuğu sunar.
Bu inceleme, eserin ana temalarını, yapısını, teorik katkısını ve eleştirilerini sistematik bir şekilde ele alacak;
Şeriat'ı tarihsel bağlamında merkeze alarak, Hallaq'ın argümanlarını akademik bir perspektiften değerlendirecektir.
Giriş: Şeriat Kavramının Tarihsel ve Güncel Önemi
Hallaq, kitapta Şeriat'ı (İslam hukuku) yalnızca bir hukuk sistemi olarak değil, öncelikle bir ahlaki zorunluluk ve toplumsal düzenleyici ilke olarak tanımlar. Günümüzde Şeriat, Müslüman dünyada ve Batı'da sıklıkla politik bir araç haline getirilmiş, popüler anlatılar ve yarı-akademik çalışmalar tarafından çarpıtılmıştır. Hallaq, bu çarpıtmaları düzelterek, Şeriat'ın geçmişteki ilkelerini ve uygulamalarını, modern, olumsuz ve aşırı politik yeniden doğuşlarla karıştırmanın yanlışlığını vurgular.
Eser, Şeriat'ın 7. yüzyıl Arabistan'ındaki kökenlerinden başlayarak, Osmanlı dönemi, Hindistan, Afrika ve Güneydoğu Asya gibi çeşitli coğrafyalardaki gelişimini ve 19.-20. yüzyıl modernleşme süreçlerindeki dönüşümünü inceler. Amaç, Şeriat'ı tarihsel bağlamında anlamak