19 Mayıs 2015
İngilizce
E-kitap

2022 9. kitabı
Okunma: 16 Mart 2022 18:09
Okuma etkinliği kapsamında Neal Stephenson'ın Seveneves isimli kitabını arkadaşlarla birlikte okuduk. Stephenson'ı üçümüz de merak ediyorduk, yanlış bilmiyorsam hepimiz için ilk Stephenson kitabı oldu ama sanırım hiçbirimiz için son kitabı olmayacak. Konusundan başlamak gerekirse; Ay, bilinmeyen bir sebeple patlar (kitabın içine ettin diye kızmayın, kitabın ilk cümlesi bu) ve geriye 7 büyük parça kalır. Ancak bu parçalar sabit bir yörüngede olmadıkları için birbirlerine çarpıp daha küçük parçalara bölünmektedir. Neil deGrasse Tyson'a benzettiğimiz Dr. Doob ise (Bu arada bir tane de zengin eleman var, uzay madenciliği yapıyor. O da Elon Musk olsa gerek. Amerikan başkanı da Hillary Clinton olabilir, pek bir benzerlik var zira aralarında) bunun, yani büyük parçaların küçük parçalara dönüşmesinin Dünyamızın sonunu getireceğini anlar (nasıl olacağı temelde spoiler değil ama biraz merak unsuru kalsın). Çok kısa bir süre sonra yok olacağını ve bundan kurtulmanın hiçbir yolu olmadığını anlayan insanoğlu da, bu yok oluştan kurtulmanın çarelerini aramaya başlar. Bunların en başında da uzay kolonisi gelmektedir. Kitap hard sci-fi olarak geçiyor yani hem bilimsel kısımları soft'lara göre daha yoğun hem de bu kısımların mümkün olduğunca gerçekçi olması gerekiyor. Örneğin çok severek okuduğum 3 Cisim Problemi de hard sci-fi olarak geçiyor ama onda henüz hipotez aşamasında olan çokça fikir vardı, bu kitap ise öyle değil, yörünge mekaniğinden asteroidlere, genetikten uzay bilimine kadar birçok konuda derinlemesine bilgi sunuyor. Hatta şöyle bir örnek vereyim, buzun viskide erimesini bile bilimsel dille anlatmış Stephenson. :) Kitap 3 ana bölümden oluşuyor. İlk bölüm Ay'ın başına gelen felaket sonrası uzay kolonisi hazırlıklarını, ikinci bölüm bahsetmekten kaçındığım dünyanın
SevenevesNeal Stephenson · William Morrow Paperbacks · 20151 okunma

Neal StephensonYazar · 9 kitap
ABD’li yazar ve bilgisayar oyunu tasarımcısı Neal Town Stephenson 1959 yılında doğdu. Mühendis ve bilim insanlarından oluşan ailesinin izinden giderek Boston Üniversitesi fizik bölümüne girdi. İlgisi bilgisayara yöneldi. 1981 yılında mezun olduktan sonra uzay araştırmaları yapan bir şirkette yarım zamanlı çalıştı. Bu sırada ilk romanı Big-U’yu yazmaya başlamıştı. Kitap 1984 yılında yayımlandı. Matematik, kriptografi, felsefe, para birimi ve bilim tarihi gibi konularda araştırmalar yapan ve teknoloji konulu makaleler yayımlayan Stephenson, çalışmalarını romanlarına da taşıdı. Stephenson'ın romanları genel olarak Sepekülatif Kurgu başlığı altında değerlendiriliyor. Alt başlıklarsa bilim kurgu, tarihsel kurgu, cyberpunk, post-cyberpunk ve barok olarak sıralanıyor. Neal Stephenson’ın 1984 yılından bu yana on iki romanı yanında öykü ve teknoloji üzerine inceleme kitapları yayımlandı. British Science Fiction, Arthur C. Clark, Hugo, Locus SF ve Promethus gibi kendi alanının en saygın ödüllerini kazandı. 2008 yılında yazdığı Anathem Stephanson’ın baş yapıtı olarak gösteriliyor. Neal Stephenson’ın diğer romanları şunlardır: The Big U (1984), Zodiac (1988), Snow Crash (1992), Interface (1994), The Diamond Age: or A Young Lady’s Illustrated Primer (1995), The Cobweb (1996), Cryptonomicon (1999), Quicksilver (2003), The Confusion (2004), The System of the World (2004), Anathem (2008), The Mongoliad (2010–2012), Reamde (2011).