Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sevmek Kolay Eğitmek Zor

Beck A. Bailey

Sevmek Kolay Eğitmek Zor Gönderileri

Sevmek Kolay Eğitmek Zor kitaplarını, Sevmek Kolay Eğitmek Zor sözleri ve alıntılarını, Sevmek Kolay Eğitmek Zor yazarlarını, Sevmek Kolay Eğitmek Zor yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bazı zamanlarda ne yaptığınızın, nereye gittiğinizin ve ne istediğinizin tamamiyle bilincinde olmakla birlikte bazı zamanlarda ne yaptığınızın "farkında" bile olmadığınız durumlar olmadı mı? Hepimizin hayatımızın kontrolünü elimize aldığımızı hissettiğimiz ve kendimize güven duyduğumuz zamanları olduğu gibi bunun tersini yaşadığımız zamanları da olmuştur.
Reklam
çatışma anlarında kendinize şu soruyu sorun: " Benim bu durum karşısında taşıdığım niyet ne?"
1. Tercihim neydi? 2. Tercihimin sonucunda ne oldu? 3. Tercihim ve sonucu hakkında ne hissediyorum? 4. Tercihim isteğimi gerçekleştirmeme yardımcı oldu mu? 5. Başka hangi yeni stratejiler işe yarar?
Kendime Not:
Bu davranışımı değiştirebilirdim. Her şey yolundaydı. Derin bir nefes aldım. Değişim için yeni yöntemlere odaklanmalıydım.
Reklam
Sorumluluk; davranışlarımızdan doğan suçu veya cezayı kabul etmekle ortaya çıkmaz. Başkalarını suçlama dürtüsüne karşı koyarak ve sorun çözme yöntemleriyle çözümler üreterek ortaya çıkar.
Sayfa 252
kendi duygularının farkında olmayan bir insan dümensiz bir gemiye benzer.
Reklam
Bir çocuğun kendini yönetebilmek için diğerlerinin ne düşündüğünü değil de kendinin ne hissettiğini bilmesi gerekir.
Sebep-sonuç ilişkisi kurma yetisini çocuğun kendisini suçlu hissetmesi niyetiyle kullanırsanız çocuk kendi yetersizliği konusuna odaklanır. Bunu takiben iki sonuç ortaya çıkar: 1) çocuğunuz kendini cezalandırabilor ve kendini kötü hisseder ya da 2) kendini kendini kötü hissetme duygusuna karşı başkalarını suçlar. Bunların ikisi de çocuğu geri yansıtma yöntemini kullanmaya teşvik etmez.
Öfkesi görmezden gelinen kız çocukları öfkelenmemeleri gerektiğini sanır ve bu duygularını örtbas ederler. Yetişkin birey olduklarında ise bu öfke dırdır, eleştiri ve depresyon olarak ortaya çıkar. Duygularını baskı altına aldıkları için kız çocukları kendi farkındalıklarını geliştiremezler. İsteklerini saptamakta ve ifade etmekte zorlanırlar. Öfkeli erkek çocuklarının uygunsuz şekilde yatıştırılması ise şiddete başvuran yetişkin olmalarına neden olur. Şiddet içeren suçların yüzde 92'si erkekler tarafından işlenmiştir. Rüşvet zorbalığa, tehdit taşkınlığa, dayak ise kavgaya yöneltir.
sorgulamadan çok yansıtmalısınız: Sorgulamanın amacı bilgiyi ortaya çıkarmaktır. Yansıtmanın amacı çocuğunuzun kendi farkındalığını arttırmaktır. Sorular sorarak duyguları yansıtamazsınız. Sorular çocuğunuzu düşünmeye iter, hissetmeye değil. Böyle davranırsanız çocuğunuz da bizler gibi düşünce ve duygularını birbirinden ayıramayan bir yetişkin olur.
Sayfa 219
Direniş değişime yardımcı olmaz, aksine çatışma tohumlarının yeşermesini sağlar. Değişim ancak kabul etme, onama neticesinde gerçekleşebilir. Durumları olduğu gibi kabul eder ve içinize sindirirseniz mevcut duruma ayak uydurma gücüne ve zamanı daha iyi değerlendirme şansına sahip olursunuz.
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.