Bir Tanıyış Teorisi

Eylül 2023
Fol Yayınları

Puan vermedi·96 syf.·
2024 879. kitabı
Çağdaş düşünceye damgasını vurmuş felsefeci ve sosyal bilimci, Axel Honneth modern deneyimi karakterize eden şeyleşme olgusunun koşullarını, sınırlarını, toplumsal kaynaklarını ve insanı insan yapagelmiş tanı(n)ma çabasının çağdaş dünyadaki patolojisini irdeliyor. Felsefece düşünen bir sosyal bilimcinin ve sosyal bilimci donanımına sahip bir felsefecinin bakışıyla Lukács, Heidegger, Piaget, Dewey gibi isimlerle hesaplaşarak, şeyleştirmeden tanımanın ve şeyleşmeden tanınmanın olanaklı olup olmadığını soruyor.. Nasıl ki dünyadaki şeylerin farkına onları nötr bir niyetle tanıyarak varıyorsak, kendi arzularımız ve hislerimizle de böyle bir tanıma tavrı içinde ilişki kurmamız gerekir. S:72. Axel Honneth: Çağımızın önde gelen düşünürlerinden Alman filozof yazar olan Axel Honneth, Frankfurt’ta Goethe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde profesördür ve oradaki Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nde müdürlük görevini sürdürmektedir. Tanınma Uğruna Mücadele en önemli çalışması sayılmaktadır. Bu çalışma, bu yılın Mart ayında Berkeley Üniversitesi'nde verdiğim Tanner Dersleri'nin gözden geçirilmiş ve genişletil­ miş halidir. Kendime, Batı Marksizminin önemli bir temasını güncel olaylar temelinde, teorik ana hatlarını ve aciliyetini Berkeley izleyicisinin daha analitik eğitimli kulakları için an­ laşılır kılacak şekilde yeniden fo rmüle etme hedefini koydum. Ve elbette bu yolla, eleştirel teori geleneğinin hala çözülmemiş mirasına ait olan bir konu için tanı(n)ma kavramını verimli hale getirmeye çalışmak istedim. Eğer dinleyicilerden gelen tepkileri yanlış yorumlamadıysam, Frankfurt ve Berkeley arasında kurulan bu köprü başarılı olmuş gibi görünüyor; özellikle derslerim hakkında yorum yapmaya davet edilen üç "muhatap" -Judith Butler, Raymond Geuss ve Jonathan Lear- son derece kararlı ve
Araştırma İnceleme Edebiyat
ŞeyleşmeAxel Honneth · Fol Yayınları · 202318 okunma

Axel HonnethYazar · 3 kitap
Axel Honneth: Çağımızın önde gelen düşünürlerinden Axel Honneth, Frankfurt’ta Goethe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde profesördür ve oradaki Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nde müdürlük görevini sürdürmektedir. Tanınma Uğruna Mücadele en önemli çalışması sayılmaktadır. Yakın tarihli diğer yapıtları arasında Das Recht der Freiheit. Grundriss einer demokratischen Sittlichkeit (2011) [Özgürlük Hakkı. Demokratik bir Etik-yaşam Taslağı] ve Das Ich im Wir. Studien zur Anerkennungstheorie (2010) [Bizdeki Ben. Tanınma Teorisi Üzerine Çalışmalar] sayılabilir.