Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Seyr’engiz

Cem Yavuz

Seyr’engiz Sözleri ve Alıntıları

Seyr’engiz sözleri ve alıntılarını, Seyr’engiz kitap alıntılarını, Seyr’engiz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dervişler (ya da şairler), seyirde tensel olanı nefsle, nefsi de tinsel olanla bütünleştirmeye çalışırlar. Ve bu birlik yönelişi, bir berzah işlevi gören, nefs dediğimiz hayâl âleminde gerçekleşir.
Daima uygun bir misal, temsil ya da simge ararız. Ve uygun, yakışır benzerler getirmek, iyi şairlerin en belirgin özelliklerindendir.
Reklam
Mütercim Asim Efendi`nin kılavuzluğuyla açılırsak, “şi`r, bir nesneyi hoşça fehmedip, zekâ, zihin ve fetanetle zaviye ve inceliklerine varıp iyice idrâk etmek anlamına gelir.
•SON•
Şiirin imkânları, “Ben gizli bir hazineydim; bilinmeyi istedim” kudsi hadisi uyarınca, akustik hayâlin derinliklerine dalmaya talip olacakları beklemektedir.
Sayfa 53 - Hayygrup YayıncılıkKitabı okudu
Halkın önüne, ikisi de aynı canhıraş savaş sahnesini betimleyen bir şairi ve bir ressamı çıkaralım bakalım. Acaba insanlar hangisinin önünde ilgi, merak, hayranlık ve tatminle çoğalacaklar?
Şiir bu anlamda, şairin görünmeyen âlemlerde karşılaştığı tecelliyat ve tezahürat’ın; iç gözle görülen, iç kulakla işitilenlerin dile bürünmesidir.
Reklam
Ibn arabi
“Rüya`da bir meleğin elinde bir parça nurla bana geldiğini gördüm. Sanki güneş ışığından bir parçaydı. "Bu nedir" diye sordum. Aldığım cevap, “Şuara" suresi oldu."
Milattan önce 500`lü yıllarda başlayan resim-şiir münazarası, mottosunu bu cümlede bulur: "Resim sessiz şiir, şiir konuşan resimdir.”
Akıllı ol devrân dükkânında, pahalı malı ucuza satma Ve düşürme değerini, Felek sana bağışlamış olsa da Daha ne kadar giysi dikeceksin alçaklara, hırs ipi-laf örgüsüyle..
İnsan ayırdında olsun ya da olmasın, varoluşu "seyir" üzerine kuruludur. Doğumdan ölüme ve ötesine yolculuk anlamıyla herkes tarafından az ya da çok kavranabilecek bu seyr`in..
Reklam
Bir kedi hırlasa, korkudan kaçacak; fare deliği arayanlara.. Aslandır, kaplandır, ne gözüpek yiğittir dersin!
Bazı insanlar, ana dillerinin onlara hiç öğretmediği ayrımlar yapmayı öğrenirler; saman nezlesinden muzdarip olanların, rahatlıkla nefes alabilenlerin hiç farketmeden yanından geçip gittiği otları ayırdetmeyi öğrendikleri gibi!.. Onlar, şairlerdir...
Bütün mânâlar peygamberlere, dervişlere, şairlere Hazret-i Hayâl yoluyla zahir olurlar. Resulu Ekrem`e vahyin gelişi de rüya ile başlamıştır; ve “gördüğü rüyaların hepsi, günün ağarması gibi gerçekleşmiştir.”
Şairin işlevi, söz konusu kopukluğu onaran bir elçi olmak ve kendisine hatırlatılanları, varlığın ruhundan kesilmiş olanlara hatırlatmaktır.
İbn Arabi Fütuhat’ta nefsin ilahi huzura yükselişinin (mi`rac) mânâdaki tanımını yaparken, şairlerle Hayâl Alemi arasında açık bir bağlantı kurar.
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.