Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Seyyidler ve Şerifler

Mithat Eser

Seyyidler ve Şerifler Gönderileri

Seyyidler ve Şerifler kitaplarını, Seyyidler ve Şerifler sözleri ve alıntılarını, Seyyidler ve Şerifler yazarlarını, Seyyidler ve Şerifler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Seyyid ve şerîflerin sadaka ve zekat yasağı hususu
Hâşimoğullarına zi’lkurbâ adı altında humusun/beşte bir hisse tahsil edilmiştir (eskiden). Bu açık rivayetler sebebiyle Benû Hâşim’e zekatın haram olduğu hususunda görüş birliği oluşmuştur. Ancak, Ebû Hanife’ye göre Hâşimîler’e humus verilmediği zaman zekat verilebilir. Ebû Yûsuf’a göre ise, Hâşimî, Hâşimî’ye zekat verebilir. Hanefi ve Mâlikî fakihler, birisi asıl olmak üzere iki gerekçeye bağlı olarak bu hususu esnetmişlerdir. Bu iki mezhebin dışında Şafiî ve Hanbelîler de dahil olmak üzere çoğunluk, zekat alma yasağının daimi olduğu kanaatindedirler.
Sayfa 166
Değişik bölgelerde yeşil, Hz. Peygamber soyunun az çok alâmet-i fârikası olduğu gibi Türk-İslâm kültüründe ve tarikatlerde de bu renk seyyid ve şerîfliği ifade etmektedir.
Sayfa 146
Reklam
Deyim yerindeyse ilk dönem Abbâsî idarecileri seyyid ve şerîflere karşı siyaset olarak bir adım ileri, bir adım geri anlayışı benimsemişlerdir. Mem’mun devri ise ehl-i beyt nesli açısından çok farklı bir dönem olmuş Abbâsî Devleti Şiî bir devlet görüntüsü çizmiştir.
Sayfa 125
Müslüman aristokrasisi
Abbasiler döneminde başkent Şam bölgesi hariç hemen hemen her bölgede Hz Peygamber’in soyundan gelen insanlara karşı büyük bir teveccüh görülmektedir. Bu teveccüh onların siyasi hareketlerine destek verme şeklinde de kendini göstermiştir. Bütün bunlar seyyid ve şerîflerin toplum nezdindeki itibarını son derece açık bir şekilde göstermektedir.
Sayfa 92
Seyyid ve şerîfler, siyasi amaçlar uğruna istismar edildiği gibi silsilelerinde yer aldırmak suretiyle tasavvufî hareketlerde de istismar edilmiştir.Tarikatların hemen hemen hepsinin şeyhinin nesep silsilesinde, bir seyyid veya şerîf görmek mümkündür. Bu yolla şeyhe büyüleyici bir özellik verilmiş, nesep silsilesi tarikata bağlanmayı sağlayıcı bir özellik olarak ifade edilmiştir. Oysa bu nesep silsilelerinin bir kısmında şüphelerin bulunduğu görülmektedir. Bu sebeple tarih olarak birbirlerine bağlı olması mümkün olmayan yerlerde seyyid ve şerîflere bağlanma, Üveysilik/manevi eğitim adı altında gerçekleştirilmiştir. Zaten silsilelerdeki seyyid ve şerîflerin bir kısmı oğul-baba ilişkisinden ziyade, şeyh-mürit ilişkisi olarak gösterilmiştir.
Sayfa 80