Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Din Eğitimi Ve Değerler

Şiddet

Adem Güneş

Şiddet Gönderileri

Şiddet kitaplarını, Şiddet sözleri ve alıntılarını, Şiddet yazarlarını, Şiddet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan bir zarara uğradığı zaman rabbine yönelerek ona dua eder sonra (Allah ) kendinden bir nimet lütfettiği zaman daha önce ona dua ettiğini unutur.
Son dönemde filmler dışında haber programları, yoğun bir şiddet sunumu içerir hale gelmiştir. Bu konuda sınırlamalar kaçınılmazdır. Haber programlarının halkın haber alma özgürlüğü olgusunu kullanarak, her gün-her saat şiddetin akıl almaz boyutlarını, üstelik çocuk-genç demeden bütün kitlelere sunması, değerler ve toplumsal ruh sağlığı adına oldukça negatif bir durumdur. Ayrıca bu durum, şiddete karşı sistematik bir duyarsızlaşma etkisi oluşturmaktadır. Bu durumun engellenmesi adına, haberler içerisindeki toplam haber görüntülerinin, ancak belli bir kısmının şiddet görüntüleri içermesine izin verilmelidir. Yine cinayet veya kavga gibi bir şiddet haberi sunulurken, aynı haber içerisinde ilgili sahnenin defalarca sunumunun engellenmesi, ayrıca bu tür münferit haberlerin farklı saatlerde tekrar tekrar sunulmasının önüne geçilmesi gerekmektedir.
Reklam
Okul, ahlak hayatımızda etkin yani yapıcı olan devletin kurduğu büyük aile ocağıdır. Yarın ki cemiyetin bütün karakterleri, duygu ve düşünüşleri burada hazırlanır. Terbiye ediciler bu büyük ailede baba rolünü yapacaklardır. Hocaya babadan çok şeref bağışlayan anane elbette isabetlidir. Baba ancak gökten yere indirir, ama hoca yerden göğe çıkarabilir. Muallim, hareketleri ile bilgi ve düşünüşlerini birleştirmiş örnek olan babadır. Çocukluk ve gençlik çağlarının büyük kısmı onun himayesinde geçmektedir. Çocuklarımızı hayata hazırlık çağlarının en fazla zamanında onlara teslim ediyoruz. Bugün babanın çocuk üzerindeki tesiri mualliminkinden azdır. Gençliğin vicdanının yapıcısı pek geniş ölçüde muallimlerdir. Bir devrin vicdan hatalarını, o devir neslini yetiştirmiş olan muallimlerde aramak hakkımızdır. Ve nesli içine düştüğü uçurumdan ancak muallimler kurtarabilir. Muallimin, her şeyden önce kendi şahsını örnek vermek suretiyle, talebenin ruh ve ahlakı üzerinde yapacağı işler şüphesiz pek çoktur. Bunların en başında merhamet ve adalet duygularını aşılamak gelir. Hoca talebesine karşı baba gibi merhametli olmalı, zulüm yapmamalıdır. Zulüm kötü sözle, gözden düşürmekle, küçük görmekle, bir de intikamcı metotlarla not vermekle yapılır. Bu vasıtaları kullanan hoca gelecek nesiller ve insanlık için ancak zalimler hazırlamaktadır.
Nurettin Topçu, Türkiye’nin Maarif DavasKitabı okudu
Memleketimizde çok yakın bir zamana kadar velinin çocuğunu öğretmene teslim ettiği esnada yaşanan diyaloglar içinde, “eti senin kemiği benim” ifadeleri mutlaka yer alırdı. Veli bunu söyleyerek öğretmene karşı vazifesini eda ettiği hissine kapılırdı. Böylece öğretmen aile kültüründen kendisine iletilen “şiddet kullanabilirsin” mesajlarını kabul eder, şiddete eğilimliyse rahatça ve sıkça şiddet kullanır, şiddete eğilimli değilse ve genelde kullanmasa bile “en azından zorda kalırsam kullanabilirim” şeklinde bir düşünceyle şiddet ile arasındaki mesafeyi aza indirirdi.
Sayfa 146Kitabı okudu
Konuyla ilgili yapılan bir araştırmada din eğitimi ve öğretimi alırken yoğun baskı ve zorlamaya maruz kaldıklarını belirtenlerin oranı %3,2, ara sıra baskı ve zorlama gördüklerini ifade edenler %21,3, az miktarda gördüklerini ifade edenler ise 18,8’dir. Aynı araştırmaya göre, din eğitim ve öğretiminde maddi cezalara maruz kaldığını bildirenlerin tamamına yakını dini şüphe ve çatışma yaşadığını ifade etmiştir. Batıda yapılan bazı araştırmalara göre ise şiddet ve baskı görmek, dini bunalımların yaşanmasına zemin hazırlayan en önemli faktörlerdendir. Şiddet gerek erkek gerekse kız ergenlerde, %40’a varan oranlarda dini bunalımlara kaynaklık etmektedir.
Abdülkerim Bahadır, Ergenlik Döneminde Dini Şüphe ve Tereddütler, (Gençlik, Din ve Değerler Psikolojisi içinde) s.283.Kitabı okudu
Cinsel uyanışın getirdiği suçluluk psikolojisi. Bu dönemin önemli dini-ahlaki problemlerinin başında suçluluk ve günahkârlık duyguları gelir. Dini suçluluğun en önemli kaynağı cinsel arzuların uyanışıyla ortaya çıkan ahlaki problemlerdir.Ergen gençler çoğunlukla cinsel duygularıyla, dini-ahlaki prensipler arasını uzlaştıramamaktan kaynaklı bazen bunaltıcı olabilen dini krizler yaşayabilirler.
Reklam
İsâru ale’n-nefs: Olumlu bir tutum olarak ihtiyaçlarında başkasını kendine öncelemektir. “… kendileri ihtiyaç sahibi olsalar bile, diğerlerini kendilerine tercih ederler” Haşr 9.
Kardeşlik
Müminler ancak kardeştir. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Ve Allah’a karşı takva sahibi olun. Umulur ki, böylece siz rahmet olunursunuz.” Hucurât 10;“Birbirinize kin gütmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin, birbirinize buğz etmeyin. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun.” Buhari Edeb 57, Müslim Birr 28.
33 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.