Sığlıklar

Minna Canth
2012
Kanat Kitap

2024 65. kitabı
Sığlıklar // Minna Canth Fin edebiyatının güçlü seslerinden, kadın hakları savunucusu Canth ile günaydın. Yazar’ın Zola etkisinde kaldığı bilinmekle birlikte Fin edebiyatı kurucusu olması, kadının toplumdaki yerini sağlamlaştırmaya, bir birey olduğunu vurgulamaya çalışması dikkat çekici. #sığlıklar yazıldığı dönem de göz önünde bulundurulursa Alma karakteri ile güçlü kadının sesine odaklanmaya çalışan bir metin. Özgürleşme yolundaki adımlarda “elalem” örgütü yine iş başında. Satır aralarında arka plana atılan sorumlulukların getirdiği vicdan muhasebesi ile Alma’nın hikâyesine odaklanır okuyan. Kısa ama öz bir metin.
2022 189. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2022 00:09
"Daha Finlandiya diye bir ülke yokken Fince yazan Minna Canth,Fin edebiyatının kurucuları arasında yer alan ilk kadın yazarlardan ve kuşkusuz, dönemine en çok damga vuran, yaşadığı toplumu en çok dönüştürenlerden biri."
Roman
Sığlıklar üzerine..
2023 5. kitabı
Yorumcuların ve hatta editörün notları daha çok kadının toplumdaki var olma mücadelesini işaret ediyorsa da ben vicdan azabının bir insanı nasıl da yiyip bitirdiğinin anlatıldığı bir hikâye olarak nitelendirdim.. Sorumlu olduğun insanlara karşı işlediğin suçun ruhunda olusturduğu ağrılar bedeninde oluşan ağrılardan daha ağırdır.. İnsan suça, günaha çok yakındır.. Peki, bedelini ödeyebilecek kadar güçlü müdür? Göreceğiz.. İyi okumalar dilerim..
Roman
Puan vermedi·112 syf.·
2019 6. kitabı
Fin edebiyatından Türkçe'ye çevrilen bu eser; kadının toplumsal var oluş mücadelesini akıcı bir üslupla aşk sarmalında anlatıyor. Yazar zaten kadının toplumsal mücadelesi için harcamış ömrünü ve bu eserinde de bu açıkça gözlemleniyor. Okumanızı tavsiye ederim...