Silver Surfer Alegori

Silver Surfer: Parable

Kör İnancın Gölgesinde
2025 34. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2025 15:22
Silver Surfer: Alegori, okurken hem keyif aldığım hem de üzerinde düşündüren bir eser oldu. Çizgi roman, yalnızca kozmik bir kahraman hikâyesi değil; aynı zamanda insanlığın tarih boyunca sürdürdüğü din ve inanç sorgusunun, alegorik bir biçimde işlenişi. Eserde, insanoğlunun sürekli bir şeyleri ilahlaştırma ve sorgusuzca boyun eğme eğilimi etkileyici bir şekilde yansıtılmış. Galactus’un geri dönüşüyle birlikte Colton Candell’in kendisini peygamber ilan etmesi ve Galactus’u bir ilah olarak gösterip itaati şart koşması, bu noktada çarpıcı bir anlatı sunuyor. Galactus tüm günahları kaldırdığında ise insan doğasının karanlık yüzü açığa çıkıyor: dünya kısa sürede yıkım, savaş ve vahşetle dolup taşıyor. Bu kaos karşısında yıllardır dünyada sürgün olan Silver Surfer, Galactus’a karşı mücadeleye girişiyor. Sonunda halk, Galactus’un gerçek benliğini görerek ona yükledikleri tanrısallığı reddediyor. Böylece Galactus’un hükmü son buluyor. Hikâyenin özünden çok, bu olayların sanatsal ve şiirsel bir dille işlenişi beni derinden etkiledi. Silver Surfer 1 ’ın ilk serisinde de hissettiğim bu şiirsellik, Alegoride devam ediyor. Zaten Stan Lee ’nin de karakteri yaratırken stilinin romantik şiirsel olarak düşündüğünü, önsözde görmek beni ayrıca mutlu etti. Özellikle diyaloglar, günümüz dünyasına birebir ayna tutuyor. Çünkü yıllar geçse de insanlar dini kullanmaktan vazgeçmeyecek ve çoğu kişi sorgulamadan itaat etmeyi sürdürecek. Çizgi roman, bu durumu güçlü cümlelerle sorguluyor: “Sapkın mı? Düşünmek ve sorgulamak mı sapkınlık?” “Tanrın adına ateş ediyordun. Körü körüne bağlılığın neye sebep olduğunu şimdi görüyor musun?” “Sadece körü körüne inananlar kukla gibi idare edilebilir! Yalnızca tanrının verdiği aklı köreltenler benim gibilerin kölesi olur!” “Hangi din nefret ve şiddet
·80 syf.·
2019 82. kitabı
Usta ellerden çıkmış, okuyabileceğiniz en iyi Silver Surfer hikayesi. Kısa ve olay örgüsünün basit olmasına takılmayıp kitabın derinliğini görebilir, alt metinleri fark edebilirseniz çoğu grafik romanda bulamayacağınız hem felsefik hem de edebi bir yanı olan, ele alınmak istenen konuya en uygun karakterler etrafında dönen bir atmosfer içinde şiirsel bir anlatıyla harmanlanmış adı üzerinde alegorik bir kurguyla karşılaşırsınız.
2025 9. kitabı
İşlerinde inanılmaz başarılı iki insan bir araya gelince tabii ki, doğal olarak inanılmaz bir eser ortaya çıkıyor. Çok güzel bir eleştiriye çok güzel görseller eşlik etmiş. Denilecek pek bir şey yok kesin okunmalı.
2025 23. kitabı
Son zamanlarda okuduğum en güzel çizgi romandı. Efsane yazar Stan Lee ve muhteşem çizer Moebius'un kaleminden çıkan bu eser bizi körü körüne inanmanın ne kadar hatalı bir davranış olduğu konusunda bilgilendiriyor. Özelikle çizimleri uzun uzun seyredilebilir. Belki bir miktar daha uzun olabilirdi, biraz hızlı hızlı işlenmiş gibi hissetirdi. Eğer Silver Surfer'ın bu yarı felsefi yarı ilahi temasından hoşlanıyorsanız mutlaka okuyun. Eğer bu temalar ilginizi çekmiyorsa size biraz sıkıcı gelebilir.
2023 98. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2023 22:08
Marvel ve Moebius'u bir araya getiren ilginç bir çalışma. Amerikan kökenli bir kahramana Avrupai bir bakış. Bu Avrupai bakışa en uygun karakterlerden biri olan Silver Surfer seçilmiş doğal olarak. Bol aksiyon yerine felsefi sorgulamalarla işli bir macera. Kitabın sonunda Moebius'un çizim sürecini (eskizlerden balonlama ve renklendirmeye kadar ) ve yaşadığı zorlukları detaylı anlattığı yazılar var. Balonlamayı da kendisinin yaptığını ve iş bölümlü çizimi bir çizere yakıştıramadığını öğreniyoruz bu yazılardan. Resim -çizim sanatı severler için özel ve koleksiyonluk bir sayı olduğu açık.
2024 19. kitabı
Müthiş bir çizgi roman okudum. Felsefe,din,Tanrı,sorgulama,biat...çok az sayfaya sığdırılmış çok önemli konuşmalarla doluydu. Büyüdüm ben çizgi roman okumuyorum diyorsanız da bu kitabı okuyunca sizde aldığınız notlara şaşıracaksınız

Stan LeeYazar · 45 kitap
Stan Lee, ABD'li çizgi roman yazarıdır. Spider Man, Fantastik Dörtlü, X-Men, Daredevil, Hulk ve Iron Man süper kahraman karakterlerini yaratmıştır. Stanley Martin Lieber 1922'de New York'da doğdu. Ailesi maddi sorunlar çekiyordu. Okulu bıraktıktan sonra çizgi roman yayınlama şirketi Timely'de çalışmaya başladı. İlk hikayesi 1942 yılında Kaptan Amerika hakkındaydı. Stan Martin, S.T. Anley gibi farklı isimler altında yazılar yazdı fakat Stan Lee'yi seçti. Timely, ismini Marvel Comics olarak değiştirdi. Stan Lee yeni karakterler yaratmaya devam etti. Fantastik Dörtlü'yü 1961 yılında yarattı ve bunu Hulk takip etti. Bir yıl sonra ise Örümcek Adam'ı yayınladı. Daredevil ise 1964'te ortaya çıktı. Tüm bu karakterler Stan Lee'yi çok başarılı kıldı. Stan Lee'nin 2010 yılında sunduğu "Stan Lee'nin Süper İnsanları" adlı televizyon dizisi Türkiye'de 3 yıl sonra 2013 Eylül'ünde yayınlanmaya başlamıştır. Bu dizide Stan Lee, kendisinin "süper insan" olduğunu iddia eden insanları tanıtmıştır.