Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Filmler ve Bilinçdışı

Sinema ve Psikanaliz

Özden Terbaş

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bazı insanlar sonu gelmeyen bir erotizm arayışına yönelebilirler; bu, özneyi ve onun hayatta kalmasını tehdit etse bile. Bu uçta cinsellik, ölümle el ele yürür ve özneyi yıkıcı bir etkiye sahiptir.
Sayfa 13 - İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
Benlik bütünlüğü olmayan narsisistik yapıdaki kişi için Winnicott şu tanımı kullanır: "var olmayan". Boşluk, sahtelik, tamamlanmamışlık, gurur, kibir bu tabloya eşlik eder...
Reklam
İnsan ölümle olan mücadelesinde kaybetmeye mahkumdur. Bu durum Ingmar Bergman'ın Yedinci Mühür (The Seventh Seal, 1957) filminde lirik bir şekilde ortaya konur: Filmin kahramanı ölümü satranç oynamaya davet eder. Çetin bir satranç oyunu başlar, ama sonunda kimin kazanacağı aşikardır!
Angelopoulos'un filmlerindeki şiirselliğe dikkati çeken Özden Terbaş, yönetmenin, filmlerinde zamanın neliği sorusuna yanıt aradığına değiniyor; Sonsuzluk ve Bir Gün filmine odaklanarak zamanın nasıl biçimlendiğini ortaya koymayı hedefliyor. Film, çocuksu zaman, annesel zaman ve babasal zamanın nitelikleri ışığında incelenirken, Angelopoulos sinemasına özgü kavramlar -film içinde kesme olmaksızın bugün içinde geçmişe dönme, zaman mekan akordeonu, ölü zaman- tanıtılıyor. Terbaş'ın çalışmasında ayrıca filmin kahramanı Alexander'ın ölüm temasıyla yüzleşmesi, yaşamındaki dört mutlu gün ve tamamlamak istediği şiir için bulduğu kayıp sözcükler üzerinde duruluyor.
Yavuz Erten zamanın, ayrılıkları, kayıpları, yaşlanmayı ve ölümü getirdiğine değiniyor; sınırsız bir narsisizmden, varoluşun sıradan ölümlülüğe geçişte zamanın önemine işaret ediyor. Beş ayrı filmi ele aldığı çalışmasında ilk olarak Steven Spielberg'in Yapay Zeka filmini inceliyor; filmin kahramanı olan robot çocuk David'in tarihin dışında geçirdiği bir günün anlamını irdeliyor. Erten, daha sonra Harold Ramis'in Bugün Aslında Dündü filmindeki kahramanın içine sıkışıp kaldığı bir günün, onun iç dünyasındaki narsisistik donmuş zamanı temsil ettiğini ortaya koyuyor. Spike Jonze'nin Aşk filminde ise bir erkeğin, bir işletim sistemine olan aşkının, "geçiş alanı"nda gerçekleştiği yorumlanıyor. Erten, Peter Weir'ın Truman Show filminde narsisistik bir projenin zamansızlığına mahkum edilmiş, geçmişi ve geleceği elinden alınmış Truman karakterinin özgürlük mücadelesini tartışıyor. Erten'in yer verdiği son filmde -Marc Forster'ın Lütfen Beni Öldürme filmi- ise kol saati ile zamanı kontrol edebileceğini sanan kahramanın, bir ölümlü olduğunu idrak etmesiyle yaşadığı değişim ortaya konuyor.
Narsisistik yapılanmanın tipik bir özelliği, bir savunma tarzı olarak mükemmeliyetçi oluş tuzağına düşmektir (McWilliams, 1994).
Reklam
narsisizm öteki'nin, öteki'lerin var olamadığı veya ancak kişinin narsisistik dekoruna payanda olma işlevleriyle var oldukları bir dünyadır.Bu dünya savunmacı bir tümgüçlülüğün ve büyük bir yalnızlığın dünyasına dönüşür. Bu "muhteşem ve büyüklenmeci bir yalnızlık"tır (Kemberg, 1970, 1974). Bu yalnızlık bir taraftan görkemli bir var oluşu, tanrısallığı barındırır, diğer yandan da çaresiz bir tek başınalığı.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.