Sivil Toplumun Tanrısı

Cemal Bâli Akal

Sivil Toplumun Tanrısı Sözleri ve Alıntıları

Sivil Toplumun Tanrısı sözleri ve alıntılarını, Sivil Toplumun Tanrısı kitap alıntılarını, Sivil Toplumun Tanrısı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
LUTHER
Kimse inancı konusunda zorlanamaz ; ama Hükümdar herkesi bedensel açıdan itaate zorlayabilir: Egemen olmak dünyevi düzlemde bedenlere hakim olmaktır.
Sayfa 87 - Afa YayınlarıKitabı okuyor
Papa Urbanus II, Machivelli'den hemen hemen beş yüzyıl önce, Kilise'nin kanatları altında, ruhani iktidarın yanında cismani iktidarı da ele geçirmek, feodal nitelikli güç odakları karşısında dini-siyasi birliği sağlamak için Papalık'a bağlı bir silahlı güç oluşturma gereğini sezmiş ve bu amaçla, 1095 yılında İlk Haçlı seferi çağrısını yapmıştı. Odilon Cabat'ın yorumuyla, Haçlı seferleri, Kudüs'e yönelik değil, Feodalite'nin gücünü azaltmaya ve Avrupa'da yeni bir toplumun temellerini atmaya yönelik girişimlerin ifadesidir.
Sayfa 51 - Afa YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Sınıflandırıcı her kavram yanlıştır, çünkü hiçbir olay bir diğerine benzemez. Tarih aynı olguların sürekli tekrarı değildir; tarihçilerin kullandığı kategoriler, her zaman geçerli çerçeveler oluşturmaz. Her dönemde, bu kategorilerin her biri, bir toplumdan diğerine, bir dönemden ötekine farklılaşan belirli bir yapıya sahiptir. Gerçeklerin nasıl olduğunu söylemek için sözcüklere ihtiyaç vardır, ama gerçekler sözcüklerden daha çabuk değişir.
Sayfa 25 - Afa YayınlarıKitabı okuyor
Özgürlükten zincirlere, Eşitlik'ten Eşitsizlik'e uzanan Rousseau felsefesi, bütün yapıtlarda, İlerleme'yi reddeder, çünkü bu bir Yabancılaşma ve bağımlı olma sürecinden başka şey değildir.
Sayfa 129 - Afa YayınlarıKitabı okuyor
Ah şu eşikler!
İnsan tabiatı gereği ortak hayata yönelik sosyal bir hayvandır. Eğer tek başına sosyallik maddi sorunların tümünü çözebilseydi, ortak hayatın ilk ve en basit örneği olan Aile adlı topluluktan öteye gitmek gerekmeyebilirdi.
Sayfa 92 - Afa YayınlarıKitabı okuyor
Sivil Toplum'un kurumsallaşmış eşitsiz ilişkileri çerçevesinde ortaya çıkanlar, yapay tutkular ve yapay insanlardır: Diojen insan bulamıyordu, çünkü çağdaşları arasında aradığı bir başka çağın insanıydı. Hayatını sosyal zincirler arasında ölünceye kadar çalışmak zorunda kalarak geçiren değil, özgürlük ve eşitlik içinde dinlenerek yaşayan insan. Hep kendi dışında, başkalarının cehenneminde, varolma duygusunu yalnızca diğerlerinin yargılarından edinen Sartrien insan değil, kendinde yaşayan İyi Vahşi. Bakkalla kasap arasından geçip, polis güvencesinden evinden işine giderek huzurlu bir bağımlılığı seçen yurttaş değil, boyunduruk istemeyen, yalnız kendi gücüne güvenen Barbar...
Sayfa 129 - Afa YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Kutsal Kitap'lar, başka bir dünyayı değil, bu dünyayı düzenleyen metinlerdir. Batı düşüncesi, Laikleşme'yi, gerçek anlamını gizleyerek, cismani alanla ruhani alanın, Devlet'le Kilise'nin kesin olarak birbirinden ayrılması diye sunmuştur. Oysa, Laikleşme, Siyasi İktidar mantığı gereği, Monarşi'nin, Devlet'e ulaşan yolda, hem cismani hem ruhani alana sahip çıkması, Kilise'yi Devlet içinde eritmesinden başka şey değildir. Devlet'e İlke ve Kullanım, Asa ve Kılıç bir araya gelir. Leviathan Quasimodo'yu alteder. Tabii asıl kaybeden hep Esmeralda'dır...
Sayfa 97 - Afa YayınlarıKitabı okuyor
Din hümanizmi
Katolikler 1600`de, Roma'da, evrenin sınırsızlığını savunan Giordano Bruno'yu yakmadan önce, Calvinciler 1553`te Cenevre'de, hümanist Michel Servet'yi aynı ateşte kızartmışlardı. Katoliklik'e karşı dinsel hareketleri hoşgörüyle eşanlamlı saymış mekanik yorumları çürüten olgulardan biridir bu...
Sayfa 90 - Afa YayınlarıKitabı okuyor
Hobbes'a göre, insanoğlu vahşi ya da uygar, her zaman aynı tutkulara kapılır. Her durumda, insan insanın kurdu olduğundan, kargaşa ve düzensizlik, kapının ardında, Sivil Toplum'u beklemektedir. İnsan insanın hep kurdudur da, Sivil Toplumlar'da, kurtların birbirlerini yemelerine engel olan bir mekanizma kurulmuştur.
Sayfa 121 - Afa YayınlarıKitabı okuyor
16 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.