Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Siyaset Felsefesi Sözlüğü

Jean-Philippe Raynaud

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Yargıç ve Toplum
Hukuk, ancak tarafsız bir hakem, tarafların dışında ve davayla ilgili olmayan bir "üçüncü kişi" tarafından "adil" bir biçimde karara bağlanabileceği düşünülen bir anlaşmazlık söz konusu olduğunda "dile getirilir".
Sayfa 977Kitabı okudu
Reklam
Erdem ve Liyakat
Erdem düşüncesini, düşünmeksizin çaba düşüncesine bağlıyoruz. Liyakat ise, bizim için, herhangi bir biçimde iştencin kişisel çıkarlarla, bencillikle mücadelesi anlamına geliyor.
Grotius'a Göre İnsan ve Toplum
Grotius'a göre insan toplum için vardır. Grotius'un insan anlayışı Aristoteles'inkinden farklıdır yani sitede yaşayan bir insan değil, Stoacılarınki gibi genel bir insanlık toplumu anlayışıdır onunki.
Sayfa 353Kitabı okudu
Adalet Sorunsalı
Aykırılık aklın almayacağı boyutlardadır. Başlangıcından bu yana insanlığı yönlendiren amaçlardan birisi de adaletin egemen olduğu bir dünyadır. Bununla birlikte, adaletin yalnızca gerçekleşmesi değil, tartışmalara konu olan adaleti istediklerinde insanların gerçekten neyi amaçladıklarını öğrenme sorunudur. Tartışmalar, özel durumları ve bunların temelinde yatan kuralları konu almaktadır, ama gerçek başlangıç, ilkeler üzerinde bir görüş birliği de bulunmamaktadır.
Dünyanın Ahlaksal Vizyonu ve Siyasal Gereklilikler
Demokrasi ve özgürlüğün dinsel çerçeveye göre temel kazanımlarından biri doğru yaşamı kavrama biçimlerinin ve inanç farklılıklarının yok edilmezliğinin kabul edilmesi, bir başka deyişle ahlaksal plüralizmin kabul edilmesidir. Ahlaksal ideallerde de, yaşama biçimlerinde de yok edilmez bir etik farklılık vardır. Bu unsurlar tartışılmaz biçimde aşkınlığın reddedilmesinin karakterize ettiği ve ahlakı rasyonalite pratiği içine oturtma girişiminin meşrulaştırdığı modern döneme bağlı gözükmektedir.
Reklam
Yurttaşlık Hümanizması
Modern toplumların karmaşıklığının sürekli artmasının insanları ahlaksal otantiklikten uzaklaştırabileceği anlamında tarih ve değer arasında bir ayrılık olabileceği düşüncesini destekleyen 18.yüzyıl yurttaşlık hümanizması, daha sonraki yüzyılın, gelişmiş toplumların insanı çalışma koşullarına egemenliğinden kopararak insanilikten uzaklaştırdığı yolundaki eleştirisinin habercisi olmuştur.
Sayfa 1004Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.