Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sokrates'in Savunması

Platon (Eflatun)

Sokrates'in Savunması Gönderileri

Sokrates'in Savunması kitaplarını, Sokrates'in Savunması sözleri ve alıntılarını, Sokrates'in Savunması yazarlarını, Sokrates'in Savunması yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Herhangi bir alanda onların anladığı şekilde bilge ve onların anladığı şekilde cahil olmaktan kaçınmalı mıydım, yoksa onlar gibi(kendini bilge sanan bir cahil) mi olmalıydım?
Sayfa 38 - Kültür yayınlarıKitabı okuyor
112 syf.
5/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Kitap genel olarak 2 bölümden oluşuyor. İlk bölümde Sokratesin savunması, ikinci kısımda platonun mektupları var. İlk bölümü okunmaya değer. Ama platonun mektupları kısmını okunmaya değer bulmadım çünkü çok fazla olay bütünlüğünün dışında kalan kişilerden bahsediliyor.-Spoiler- Kitabı yaşanan olayların aktarımı olarak düşünce, kendimce savunmayı başarılı bulsam da problem Sokratesin kendini savunduğu insanlarda olduğu için, Sokrates kendini ne kadar iyi savunursa savunsun bence yine ölüme mahkum edilirdi. Doğru söyleyenin köyden kovulduğunu(!) anlatan bir kitap benim açımdan. Gerçi kitapta Platonun düşüncelerinden de baya bahsediliyor, birçok düşüncesine katılmadığımı da belirtmeliyim. Okunsa da olur okunmasa da dediğim bir kitap oldu.
Sokrates'in Savunması
Sokrates'in SavunmasıPlaton (Eflatun) · Tutku Yayınları · 201752,9bin okunma
Reklam
Platonun öğretisinin metafiziği ilgilendiren bölümüne göre “kedi sözcüğü” belirli ideal bir kediyi, Tanrının yarattığı tek bir kediyi dile getirir. Çevremizde gördüğümüz canlı olan kediler ideal kediyle ortak bir yapıya sahiptirler, fakat az ya da çok eksiktir bu ortaklıkları. Bu türden çok kedi vardır ama sadece ideal kedi gerçektir, tek tek kediler ise görüntüsel.
Platonun asıl adı Aristokles, sıkça kullanılan “Aristokrat” ve “Aristokrasi” kelimelerinin kökenini oluşturmuştur. Ayrıca “Platonik” kelimesi de çağlar boyu, “maddesel olmayan, sadece düşünsel boyutta var olan” anlamında kullanıla gelmiştir.
Yargıçlarım, yalnız şuna bütün kalbinizle inanınız, asıl mesele, ölümden sakınmak değil, haksızlıktan sakınmaktır.
Kötü biri, iyi bir adamı nasıl zarara sokabilir ki? Eğer böyle yaparsa, ancak kendine zarar vermiş olur.
Reklam
“…Eğer bir daha böyle davranırsan, bundan sonraki cezan ölüm olacaktır.” Derseniz bile ben, inandıklarımdan asla vazgeçmeyeceğim.
Çünkü sayın yargıçlar, ölüm korkusu gerçekte bilge olmadığı halde kendimi bilge sanmak değil midir? Bilinmeyeni bilmek iddiası değil midir? İnsanların, korkularından dolayı en büyük kötülük saydıkları ölümün en büyük iyilik olmadığını kim söyleyebilir? Bilmediğimiz bir şeyi bildiğimizi sanmak, gerçekten utanılacak bir bilgisizlik değil midir?
Çünkü bu adamlar, hiçbir şey bilmedikleri halde, biliyor görünmek istemelerinin açığa vurulduğunu söylemeye bir türlü yanaşmazlar.
Ona göre, Tanrı ile insan arasında sürekli bir iç hesaplaşma bulunmaktadır. Bu yüzden insanlar ancak ihtiraslarından kurtularak kendilerini arınmış bulurlar.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.