Çevirmen:
Orijinal Adı:
King Rat
Yok

Puan vermedi
Bugün sabah kahvaltısı yaparken savaş filmi izleyeyim dedim, eskilerden olsun. Rastgele bir film seçtim: King Rat (1965), yönetmeni Bryan Forbes. Filmin konusunu okuyunca bir ümitle sevindim, çocukluğumda ilçe kütüphanesinden almış olduğum bir kitabın konusuna benziyordu. Yıllardır aklıma gelip durur fakat anımsayabildiğim artık sadece kamptaki girişimci esirlerden birinin fare yetiştiriciliği işine girişmesi ve en sonunda bunun tavşan mı geyik mi olarak pazarlanması üzerine yaptıkları tartışmaya dair sekanstı. Sekans dememde sakınca yok çünkü bizatihi farelerin nasıl semirdiğini de pişince nasıl göründüğünü de bizatihi izledim diyebilirim o yıllarda, o imge hala aklımda. Evet, film oraya geldiği zaman tanıyacaktım ve geldi, fare geyiği (rusa tikas) olmasına karar verilmiş. Öyle mutlu oldum ki, aradan yirmi beş yıldan fazla zaman geçmiş tek imgeyle yıllardır aklıma gelen şey önüme düşüvermiş. Kitabı okuduğum zamanlarda televizyonumuz yoktu, ama düşünüyorum da öyle bir canlılıkla oynatıyordum ki karakterleri zihnimde benim içim eşsiz bir nimetti o zaman. Aradığım zamanlarda bunun kesinlikle bir film olduğuna emindim çünkü aktüalite ve düşününce edebi olarak çok güçlü olmadığı ve tam da bu sebeple bir film ve iyi bir film olacağını biliyordum. Yanılmadığıma ayrıyeten sevindim. Kitap kapağında görünen de aslında bir film sahnesi ve Son Esir tercih edilmiş, Hain Kral yerine. Tercih aslında kötü de sayılmaz çünkü kamptan ayrılan King aslında dışarının esaretine yol almaktaydı, kendi düzeni alaşağı edilmişti. Kitabın yazarı James Clavell de aynı zamanda senaristlik ve yönetmenlik yapmış ve yaşamında bu kampa düşmüş bir asker, olay üzerine tefekkür ve dirimselliğe dair bir perspektif sahibi. Filmde geçtiği gibi hiçbir son ve hiçbir kader ölümden beteri değil daha çünkü
King Rat
·382 syf.·
2000 1. kitabı
Oldukça başarısız bir çeviri neticesi, Türkçesi romanın ruhuyla bağdaşmayan bir ada sahip olan bu güzide eserin orjinal adı King Rat dir. Yoksunlukların topluluk üzerindeki etkisi gayet güzel anlatılmaktadır. Güncel baskısı bulunmayan bu eser, okuduğum en etkileyici kurgulardan biridir.
2016 11. kitabı
ilk okuduğum romanlardan hala aklımda kaldığına göre oldukça etkilenmişim okurken

James ClavellYazar · 6 kitap
James Clavell 10 Ekim 1924 Sydney doğumludur. Doğum adı Charles Edmund Dumaresq Clavell olan yazar, senarist ve film yönetmeni 16 yaşındayken Britanya Kraliyet Topçu Okuluna katıldı. Babası Kraliyet Donanmasında görevli kumandan Richard Clavell'di. Malaya'ya Japonlarla savaşması için gönderildi, makineli tüfek kurşunuyla yaralandı ve Japonlar tarafından yakalandı. Java'da Japon bir savaş esiri kampına yollandı. Sonra, Singapur'da Changi hapishanesine transfer edildi.Esir olduğu Japonların birçok sıkıntısını çeken Clavell söylenilenlere göre bağışlandı 1946'a kadar kaptanlık rütbesine yükseldi fakat geçirdiği motosiklet kazası askeri kariyerini sona erdirdi. Birmingham Üniversitesine kaydoldu ve o sırada tanıştığı April Stride 1951 yılında evlendi. 1953 yılında Clavell ve eşi Birleşik Devletler'e, Hollywood'un güneyine taşındılar.James Clavell 7 Eylül 1994 tarihinde İsviçre'de hayatını kaybetti.