Tahmini Okuma Süresi:
8 sa. 37 dk.
Sayfa Sayısı:
304
Basım Tarihi:
Eylül 2010
Yayınevi:
Bilgi Yayınevi
ISBN:
9789752203594
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

10/10
·304 syf.··
2018 20. kitabı
·
7 günde okudu
·
Okunma: 27 Şubat 2018 21:54
- SPOILER - Türk ordusu I. Dünya Savaşı sırasında müttefikleri ile Romanya'yı işgal etmiştir. Yüzbaşı Faruk, emrinde bulunan askerlerle beraber günlerdir yollardadır. Geceyi geçirmek için bir eve girerler. Ev eski bir Rumen generalinin evidir. Şanssız bir olay sonucu Yüzbaşı Faruk, generali öldürür. Bu olaya tanık olan kızı da Yüzbaşı Faruk'u öldürmek ister ancak başaramaz. Aradan aylar geçer, Türk ordusu Tuna Nehri'ne ilerler ve İbrail'i işgal eder. Yüzbaşı Faruk karargaha yakın bir eve taşınır. Taşındığı ev, öldürdüğü generalin kardeşi Madam Mihailesku'nun evidir. Madam evde ölen generalin kızı Mariya ile yaşamaktadır. Aradan geçen zaman içinde Mariya ve Yüzbaşı Faruk birbirlerine aşık olurlar. Savaş kaybedildikten sonra İbrail'i terk edeceği gece Mariya ve Yüzbaşı Faruk birlikte olurlar. Yüzbaşı Faruk, savaş bittikten sonra Mariya'yı İstanbul'a götürmek ve evlenmek istemektedir. Ancak İbrail'i terk edemeden başlarına hiç beklemedikleri çok kötü bir olay gelir. - SPOILER - Esat Mahmut Karakurt'un iki kere Yeşilçam'a da uyarlanmış olan eseri. Kitap sade ve güzel bir Türkçe ile yazılmış. Bilgi Yayınevi'nin aslına sadık kalarak bastığı kitapta, günümüzde kullanılmayan eski kelimeler için dipnotlar eklemesi de çok yerinde bir karar olmuş.
Son GeceEsat Mahmut Karakurt · Bilgi Yayınevi · 201024 okunma
8/10
·304 syf.··
Beğendi
·
2021 68. kitabı
Konusu incelikle işlenmiş bir aşk ve savaş romanı.1.Dünya Savaşı zamanı, Türk ordusu ilk önce Romanya'ya girer ardından İbrail'e.Romanın kahramanı Yüzbaşı Faruk,İbrail'de karargaha yakın bir eve taşınır.Bu evde, yakın geçmişte nahoş bir şekilde tanıştığı(bu nahoş tanışma şekli, yazarın karakterlerinin birbirleriyle tipik tanışma şeklidir) ,kendisine düşmanlık hisseden Mariya vardır.Aşkın vatanı,memleketi olur mu sorusunu sordurtan roman, başlangıcı, gidişatı ve sonu olmak üzere çok çarpıcıydı. Aşk romanı olduğu kadar bir savaş romanı özelliğini de taşıyan Son Gece'de ,döneme ait bazı tarihi bilgilerde var.Hayli hüzünlü olan, 1916 yılından 1919 yılına uzanan romanda,bir Türk zabitinin yabancı bir kızla evlenemeyeceği kuralı romanın en sağlam çatışmalarından biri. Dupduru bir Türkçe ve sürükleyiciliğiyle roman akıp gitti.Hangi ara romanın sonuna vardım, anlayamadım.
Son GeceEsat Mahmut Karakurt · Bilgi Yayınevi · 201024 okunma
Puan vermedi·304 syf.··
2021 8. kitabı
Son Gece, Birinci Dünya Savaşı'nda, birbiriyle savaşan iki ülkenin gençleri arasındaki düşmanlığı, çekişmeyi ve aşkı konu alıyor. Türkçe'nin sadeliği ve akıcılığı okuru adeta kitabın içine çekiyor. İki insanın birbirine duyduğu aşkı kelimelerle öyle güzel işlemiş ki yazar bir nefeste son sayfaya geliyorsunuz.
Son GeceEsat Mahmut Karakurt · Bilgi Yayınevi · 201024 okunma
Reklam

Yazar Hakkında

Esat Mahmut KarakurtYazar · 16 kitap
Esat Mahmut Karakurt (1902, İstanbul - 15 Temmuz 1977, İstanbul), özellikle "Kadın İsterse" adlı romanıyla bilinen Türk yazardır. Şura-yı Devlet üyesi Urfalı Mahmut Nedim Bey'in oğludur. Kadıköy Sultanisi'ni, İstanbul Diş Hekimliği Okulu'nu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Avukatlık, gazetecilik, Galatasaray Lisesi'nde Türkçe öğretmenliği yaptı. TBMM X. ve XI. Dönem Şanlıurfa milletvekilliği ile Cumhuriyet Senatosu Şanlıurfa Üyeliği (15 Ekim 1961 - 5 Haziran 1966) yapmıştır. İlk yazıları muhabir olarak çalıştığı Tercüman-ı Hakikat gazetisinde yayınlandı. Daha sonra çalıştığı İleri, İkdam, Cumhuriyet, Tasvir, Yeni Sabah gibi gazetelerdeki polisiye olayları konu alan röportajlarıyla tanındı. Küçük öyküler yazdı. Ama daha çok çoğu sinemaya uyarlanan, olaya dayalı aşk ve serüven romanlarıyla ün kazandı. 1977'de ölen yazar Zincirlikuyu mezarlığı'nda defnedildi.