Ankara Ekspresi

9789752202894
Sıralamalar

2017 1. kitabı
Okunma: 09 Mart 2017 00:00
Özet Almanya’nın ikinci dünya savaşı sırasında Türkiye’yi içten bir baskınla ele geçirme çabaları ve bu çabalar esnasında gizli servisler arasındaki mücadeleler.
2025 9. kitabı
İkinci Dünya Savaşı sırasından Türk-Alman iki casusun aşk hikayesini siyasal bir kurgu çevresinde anlatıyor. Bu kitabı sahafta buldum bir iki sayfası eksikmiş alırken fark etmedim ama hikayede kopukluk olmadı umarım çok şey kaybetmemişimdir. Akıcı bir kitap, Türk ve Alman istihbaratçının arasındaki diyaloglar müthiş. Güzel bir casusluk romanı beğendim.
2021 89. kitabı
İlk casusluk romanlarımızdan olan Ankara Ekspresi,yazarın “macera-casusluk" türünde yazdığı romanlarındandır.Kimliklerini bir vakte kadar bilmeyen iki casusun aşkını anlatırken aynı ölçüde vatanı kurtarma çabası da anlatılır.Roman,İkinci Dünya Savaşı'nın devam ettiği 1942 yılının sonbaharında başlar. Romanın atmosferi için hem de tarihte bu sürelerde ne olduğuna bakmak için birkaç şey belirteceğim. Roman hakkında söyleyeceklerime devam etmek üzere ara veriyorum. Avrupa'da savaş içinde olan olmayan her ülkede birçok ihtiyaç malzemesi vesikaya bağlanmıştır.Türkiye için de bu böyledir.Türkiye bunu önlem için yapmıştır.Avrupa'da özellikle Yunanistan'da yokluktan çok fazla kişi ölmüştür.Aynı yıllarda Türkiye'de ekmek karne ile alınır.İnönü'nün “hazırlıklıyız,kararlıyız" sözü döneme damga vuran sözlerdendir ki romanda da bu söz geçer.Birkaç ayrıntı daha paylaşıp romana döneceğim.1942 ve az ilerisinde Varlık Vergisi, yakıt kısıtlaması,otomobillerin trafiğe çıkış kısıtlaması,zamlar,kahve bulunamaması,karartmalar (1944 Kasım ayında sona erer karartmalar) dönemin atmosferini canlandırmamız için yardımcı olacak ayrıntılardır.1941 yılında sinema saatleri değişmiş,taksiler tek çift plakaya göre trafiğe çıkmış,gazeteler eklerini basmayı bırakmışlardır(1945 ‘de ekler hemen yeniden basılır).Savaş içinde olmayan Türkiye bunları olası savaş adına önlem ve tasarruf adına yapar,lükse ve ihtiyaç fazlasına kısıtlama getirir.Ulus gazetesinde “ihtiyaçtan fazlasını satın alma" slogan olarak yazılır .Dünya ekonomisi etkilenirken ülkenin etkilenmemesi ise imkânsızdır.Bu önlemler dışında kan dökülmeden ,bağımsız olarak savaşı atlatmamız İnönü'nün Türk-İngiliz ve 41 yılında imzalanan Türk-Alman Dostluk Anlaşmalarının üzerine kurduğu tutumla sergilediği denge çabasıdır. İnönü bu süreçte her daim
2017 39. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2017 05:53
1970 yılında Seyfi Hüget'i Ediz Hun'un, Frolayn Hilda'yı ise Filiz Akın'ın oynadığı güzel de bir yeşilçam filmi vardır. 15 Temmuz darbesini düşünen bir topluluk bu eseri okumuş olsalardı belki darbeye kalkışmadan önce bir daha düşünürlerdi. Tıpkı Ankara Ekspresi romanındaki Türkiye'yi işgal etmeye çalışan Almanlar gibi ülkemizin hainleri de darbe günü başarısız oldular. Casusların aralarındaki mücadeleler dışında aslında kendisi güzel de bir aşk romanıdır. Kadın-erkek ilişkilerine dair güzel tespitler olması esere ayrı bir hava katmış.
Siyaset
Kitap iyi.
2020 51. kitabı
Hikaye oldukça akıcıydı.Başarılı bir casus romanı. Ama diyaloglar müthiş idi.Türk ve Alman istihbaratçının aralarındaki konuşmalar sizi sizden alacaktır.
ANKARA EKSPRESİ- ESAT MAHMUT KARAKURT
2022 35. kitabı
İlk casusluk romanlarımızdan olan Ankara Ekspresi, yazarın “macera-casusluk" türünde yazdığı romanlarındandır. Kimliklerini bir vakte kadar bilmeyen iki casusun aşkını anlatırken aynı ölçüde vatanı kurtarma çabası da anlatılır. Roman, İkinci Dünya Savaşı'nın devam ettiği 1942 yılının sonbaharında başlar. Romanın atmosferi için hem de tarihte bu sürelerde ne olduğuna bakmak için birkaç şey belirteceğim. Roman hakkında söyleyeceklerime devam etmek üzere ara veriyorum. Avrupa'da savaş içinde olan olmayan her ülkede birçok ihtiyaç malzemesi vesikaya bağlanmıştır. Türkiye için de bu böyledir. Türkiye bunu önlem için yapmıştır. Avrupa'da özellikle Yunanistan'da yokluktan çok fazla kişi ölmüştür. Aynı yıllarda Türkiye'de ekmek karne ile alınır. İnönü'nün “hazırlıklıyız, kararlıyız" sözü döneme damga vuran sözlerdendir ki romanda da bu söz geçer. Birkaç ayrıntı daha paylaşıp romana döneceğim.1942 ve az ilerisinde Varlık Vergisi, yakıt kısıtlaması, otomobillerin trafiğe çıkış kısıtlaması, zamlar ,kahve bulunamaması ,karartmalar (1944 Kasım ayında sona erer karartmalar) dönemin atmosferini canlandırmamız için yardımcı olacak ayrıntılardır.1941 yılında sinema saatleri değişmiş, taksiler tek çift plakaya göre trafiğe çıkmış, gazeteler eklerini basmayı bırakmışlardır(1945 ‘de ekler hemen yeniden basılır).Savaş içinde olmayan Türkiye bunları olası savaş adına önlem ve tasarruf adına yapar, lükse ve ihtiyaç fazlasına kısıtlama getirir. Ulus gazetesinde “ihtiyaçtan fazlasını satın alma" slogan olarak yazılır .Dünya ekonomisi etkilenirken ülkenin etkilenmemesi ise imkânsızdır. Bu önlemler dışında kan dökülmeden ,bağımsız olarak savaşı atlatmamız İnönü'nün Türk-İngiliz ve 41 yılında imzalanan Türk-Alman Dostluk Anlaşmalarının üzerine kurduğu tutumla sergilediği denge çabasıdır. İnönü bu
Guzeldir
Puan vermedi
Türk ordusunun cesur istihbarat subaylarından Binbaşı Seyfi ile İstanbul-Ankara hattındaki Alman ajanları arasında geçen bir casusluk hikâyesi anlatılır. Dönemin güçlü devleti Almanya da Türkiye’yi işgal etmek istiyor. Bu amaçla aralarında çok güzel bir kadın olan Frolein Hilda’nın da bulunduğu en sevdikleri kadroyla İstanbul’a gelirler. İşlemin başlangıç ​​şifresi “Ankara Ekspresi”dir.
Tarih

Esat Mahmut KarakurtYazar · 16 kitap
Esat Mahmut Karakurt (1902, İstanbul - 15 Temmuz 1977, İstanbul), özellikle "Kadın İsterse" adlı romanıyla bilinen Türk yazardır. Şura-yı Devlet üyesi Urfalı Mahmut Nedim Bey'in oğludur. Kadıköy Sultanisi'ni, İstanbul Diş Hekimliği Okulu'nu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Avukatlık, gazetecilik, Galatasaray Lisesi'nde Türkçe öğretmenliği yaptı. TBMM X. ve XI. Dönem Şanlıurfa milletvekilliği ile Cumhuriyet Senatosu Şanlıurfa Üyeliği (15 Ekim 1961 - 5 Haziran 1966) yapmıştır. İlk yazıları muhabir olarak çalıştığı Tercüman-ı Hakikat gazetisinde yayınlandı. Daha sonra çalıştığı İleri, İkdam, Cumhuriyet, Tasvir, Yeni Sabah gibi gazetelerdeki polisiye olayları konu alan röportajlarıyla tanındı. Küçük öyküler yazdı. Ama daha çok çoğu sinemaya uyarlanan, olaya dayalı aşk ve serüven romanlarıyla ün kazandı. 1977'de ölen yazar Zincirlikuyu mezarlığı'nda defnedildi.