Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sosyal Bilimleri Düşünmemek

Immanuel Wallerstein

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Gerek sosyal bilim, gerekse Marksizm modern devleti, içinde toplumsal gerçekliğin meydana geldiği temel birim olarak almışlar ve her ikisi de bunu açık olmaktan ziyade, örtük olarak yapmışlardır. Her ikisi de bilimi, Baconcu-Newtoncu versiyonunda, tahayyül edilebilir biricik rasyonel dünya görüşü olarak ele almışlar ve her ikisi de kendilerini bunun yerine getirilmesine adamışlardır. Hem sosyal bilim, hem de Marksizm, dünyanın başarılı bir biçimde yönetilmesini, entellektüel kriterler bakımından tanımlanan bir elitin çalışmasına bağlamışlardı.
19. yüzyıl kurumsallaşmasının dayandığı öncüllerin esas olarak aşağıdaki yedi öncül olduğunu düşünüyorum: 1. Sosyal bilimler, birbirlerinden farklı konuların entellektüel olarak tutarlı gruplandırmaları olan bir dizi "disiplinden" oluşmaktadırlar. 2. Tarih, tikelin geçmişte nasıl olduysa öyle incelenmesi ve açıklanmasıdır. Sosyal bilim, insani/toplumsal davranışın açıklandığı evrensel kurallar kümesinin ortaya konulmasıdır. 3. İnsanlar, içinde insan yaşamının yaşandığı temel toplumsal çerçeveleri oluşturan, toplumlar olarak adlandırabileceğimiz varlıklarda örgütlenmişlerdir. 4. "Serbest", satış ve satın alma için pazarda bulunabilir olması anlamına gelmek üzere, kapitalizm serbest metalarla birlikte serbest emeği kullanan serbest üreticiler arasındaki rekabete dayanan bir sistemdir. 5. 18. yüzyılın sonu ve 19. yüzyılın başı, kapitalistlerin sonunda belli başlı devletlerde devlet-toplumsal iktidarı ele geçirmeleriyle karakterize olan, dünya tarihinde önemli bir dönüm noktasını temsil etmektedir. 6. İnsanlık tarihi ilerlemecidir ve kaçınılmaz olarak böyledir. 7. Bilim, neden herşeyin oldukları gibi olduğunu ve şeylerin nasıl meydana geldiklerini en özlü biçimde ifade eden kuralların aranmasıdır.
Reklam
O halde şu beş soruyu yöneltmek için, bu kapitalist dünya-ekonomisinin tarihi hakkında ne bildiğimizi gözden geçirmek istiyorum: 1. Gelişme neyin gelişmesidir? 2. Gerçekte kim ya da ne gelişmiştir? 3. Gelişme talebinin ardındaki talep nedir? 4. Böyle bir gelişme nasıl meydana gelebilir? 5. İlk dört soruya verilen yanıtların politik sonuçları nelerdir? Nomotetik sosyal bilimin metodolojisi, toplumsal bakımdan başarılı olan kendi öncelinin, doğa bilimlerinin temel ilkelerini benimsedi, onlara öykündü:...
Kapitalizm, onu kapitalizm-öncesi üretim tarzlarından ayırdeden, kesintisiz bir sermaye birikim sürecidir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.