Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rusça ve Türkçe Edebiyatta Doğu-Batı Sorunu ve Kültür

Step ve Bozkır

Murat Belge
Step ve Bozkır, Rusça ve Türkçe roman geleneğinin kuruluşlarında yer alan edebî eserlerin eleştirel bir değerlendirmesini sunarak Batılılaşma karşısında alınan tavırları, bunun etrafında kümelenen sorunları ve bütün bu çerçevenin roman geleneklerini nasıl etkilediğini araştırıyor. Dostoyevski’den Reşat Nuri’ye, Gonçarov’dan Tanpınar’a uzanan zengin bir tartışma çerçevesi çiziyor. Murat Belge, öncelikle Rus ve Osmanlı imparatorluklarının Batılılaşma karşısındaki seçimlerini, bu seçimlerin ortaya çıkardığı aydın ve yazar tiplerini, çeviri ve yayın faaliyetlerini kıyasladıktan sonra her iki dildeki edebî eserlerin odaklandığı coğrafi mekânlara, eleştiri geleneğine yöneliyor. Ardından eserlerdeki karakterleri ve tipleri inceleyerek Rusça edebiyatta lişnii çelovek (lüzumsuz adam) tipinin nasıl biçimlendiğini, farklı yazarlarda nasıl işlendiğini, bizatihi “lüzumsuz adam”ın nasıl bir araçsallık taşıdığını ve hangi sorunların yüklendiği bir tipolojiyi resmettiğini inceliyor. Murat Belge, romanlardaki siyasî tipleri de değerlendirmesine dahil ederek Batılılaşma gibi hem siyasal hem de kültürel sorunların beşiği olan bir meselenin, Rusçada ve Türkçede nasıl “dillendirildiğini” kapsamlı bir şekilde ele alıyor
Yazar:
Murat Belge
Murat Belge
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 5 dk.Sayfa Sayısı: 356Basım Tarihi: 13 Mayıs 2016Yayınevi: İletişim Yayınları
ISBN: 9789750519734Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
356 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Murat Belge olabildiğince önyargısız olan zihninin geniş bilgi birikimiyle birleşmesi sonucunda ortaya yine çok önemli bir eser çıkarmış. Belge'nin hem genel olarak tarih ve ideolojiye hem de edebiyat-ideoloji ilişkine yaklaşımında, diğer her amacın ötesinde o denli ciddi ve net bir anlama çabası görüyorsunuz ki bu durum, neredeyse-olması gerektiği gibi- soğuk ve korkutucu bir hal alıyor. Kitabın zirve noktalarının Dosyoyevski ve karakterleriyle Oblomov, Oblomovcluluk ve Türkiye'deki izdüşümlerinin anlatıldığı, bir de Rus edebiyatının Dostoyevski'lere, Tolstoy'lara uzanan gelişim sürecinden ve öncülerinden bahsedildiği kısımlar olduğunu söyleyebilirim. Buna karşılık, kitabın meselesi bu bile olsa, ideolojik sınırları, eti budu belli olan bazı klasik Türk yazarlarına dair bahsin uzatılmasının -yine kitabın meselelerinden biri bu da olsa-beni yer yer sıktığını söylemeliyim. Kısaca sorun şu belki, özellikle en azından 50'ler, 60'lardan başlayan yeni ve güçlü bir modernizm dalgasına kadar Türk edebiyatı çocuksu ideolojikliği, karton karakterleri, Murat Belge'nin deyimiyle "santimantal" romantizmiyle Rus edebiyatıyla bir karşılaştırılmaya tabi tutulma, şurada şöyle oldu bizde böyle oldu gibi değerlendirmelere konu olma değeri bile taşımıyor. Murat Belge de yazdığı bütün bir kitapla bu durumu göstermiş oluyor aslında okuyucuya.
Step ve Bozkır
Step ve BozkırMurat Belge · İletişim Yayınları · 201620 okunma
Reklam
356 syf.
·
Puan vermedi
Doğu- Batı karşılaştırmasını Rus ve Türk edebiyatlarını kullanarak yapıyor. Her iki edebiyatı da Doğu edebiyatı olarak kabul edip Batı karşısında kendimizi nasıl anlamlandırdığımız üzerine iki farklı millet, toplum üzerinden örnekler ve çıkarımlarla anlatıyor.
Step ve Bozkır
Step ve BozkırMurat Belge · İletişim Yayınları · 201620 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.