Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sultan Abdülhamid ve Midhat ve Mahmud Paşaları Nasıl Katlettirdi?

Saro Dadyan

Sultan Abdülhamid ve Midhat ve Mahmud Paşaları Nasıl Katlettirdi? Sözleri ve Alıntıları

Sultan Abdülhamid ve Midhat ve Mahmud Paşaları Nasıl Katlettirdi? sözleri ve alıntılarını, Sultan Abdülhamid ve Midhat ve Mahmud Paşaları Nasıl Katlettirdi? kitap alıntılarını, Sultan Abdülhamid ve Midhat ve Mahmud Paşaları Nasıl Katlettirdi? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sultan Murad'ın ruh sağlığının günden güne kötüye gitmesi üzerine Damad Mahmud Paşa, diğer kayınbiraderi Şehzade Abdülhamid Efendi'nin tahta çıkması için çalışma ya başladı. Devrin önde gelen birçok ismiyle temaslar kuran paşa, Abdülhamid Efendi'nin tahtta çıktığında yapacağı icraatları anlatarak birçok kimseyi ikna etmiş hatta yeri geldiğinde Sadrazam Mütercim Rüşdi Paşa'yı tehdit etmekten dahi geri kalmamıştır. Şeyhülislam Pirizade Sahib Molla'nın kaydettiğine göre, Yenikapı Mevlevihanesi'ne gidip "veliaht tarafında gizli tebligatta bulunacağını" söyleyerek dergahın şeyhi Osman Efendi ile görüşen Damad Mahmud Paşa: "İşler gittikçe ehemmiyet kesbediyor, saltanat makamındaki zatın hastalığı da ortada duruyor. Bundan dolayı süratle tedbir almak elzem görünüyor ve artık Şeyh Efendi babamızdan gerekenin yapılmasına yardımcı olması bekleniyor." demiş ve Abdülhamid Efendi'nin tahta çıktığında ne gibi icraatlar yapacağını anlatarak herkesi ikna etmeye çalışmıştır.
İzmir'e yerleşen Midhat Paşa'nın konağı Mayıs 1881'de asker tarafından çevrilince paşa arka kapıdan kaçarak Fransız Konsolosluğuna sığındı fakat daha sonra Sultan Abdülaziz vakası ile ilgili sorgulanacağı tebliğ edilince konsoloshaneden çıkarak İstanbul'a getirildi. Haziran 1881'de Yıldız Sarayı'nda yapılan mahkeme neticesinde Sultan Abdülaziz'in öldürülmesi meselesinde Midhat Paşa da suçlu bulunarak idamına karar verildi. Fakat İkinci Abdülhamid bu idam kararını ömür boyu hapse çevirince Taif'e gönderildi ve üç sene kadar bir süre Taif Kalesi'nde hapis tutuldu. 7 Mayıs 1884'de Taif Kalesi'nde vefat eden Midhat Paşa'nın şirpençe ve hıyarcık denilen çıban nedeniyle vefat ettiği rapor edilmişse de daha sonra boğularak öldürüldüğü anlaşılmıştır. İlk olarak Taif'teki askeri mezarlığa defnedilen Midhat Paşa'nın kemikleri 1951'de İstanbul'a getirilerek Abide-i Hürriyet Tepesi ne defnedilmiştir.
Reklam
Nitekim tarihi eğlenceli kılan, gerek araştırıp yazana gerekse okuyanlara büyük bir haz veren de birbiri ardına sıralanan bilgiler ve tarihler değil, onun gerçekten yaşanmış olması, insanların hayatlarına dokunmuş olması ve öğrenecek şeylerin bitmeyip sürekli yeni verilerin bulunmasıdır.
1864'te Niş, Silistre ve Vidin Eyaletleri'nin birleştirilmesiyle oluşturulan Tuna Vilayeti'nin (bugünkü Bulgaristan) valiliği de Midhat Paşa'ya verildi. Bu görevi sırasında da büyük başarılara imza atan paşa, vilayetteki anarşi hareketlerini şiddetli tedbirlerle bastırdığı ve ziraatı teşvik ettiği gibi çiftçilerin kredi ihtiyaçlarını karşılamak üzere bugünkü Ziraat Bankası'nın nüvesi olan memleket sandıklarının kurulmasın sağladı. Tuna üzerinde bir gemicilik şirketi ile bir de araba şirketi kurdurdu, yeni yol ve köprüler inşa ettirdi. Yeni belediyeler, hükümet konakları, fabrikalar, hastaneler ve hapishaneler vücuda getirdi. Hırsızlık ve eşkıyalık hareketlerinin önüne geçmeyi başardığı gibi Bulgar İsyanlarını bastırmada da başarılı oldu. Bu görevi sırasında birkaç kere suikasta uğradıysa da hepsinden kurtulmayı başardı.
... midhat paşa, asayişi sağladığı gibi, yeni bir zaptiye teşkilatı kurdu, yollar, köprüler, sulama kanalları yaptırdı ve kimsesiz çocuklar için ıslahathaneler inşa ettirdi.
tuna üzerinde bir gemicilik şirketi ile bir de araba şirketi kurdurdu, yeni yol ve köprüler inşa ettirdi. yeni belediyeler, hükümet konakları, fabrikalar, hastaneler ve hapishaneler vücuda girdi.
Sayfa 19 - mithat paşaKitabı okudu