Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mızrap, Tel, Kalem ve Kağıt Arasında

Tanbur ile

Refik Hakan Talu

Tanbur ile Gönderileri

Tanbur ile kitaplarını, Tanbur ile sözleri ve alıntılarını, Tanbur ile yazarlarını, Tanbur ile yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Anlatılanlara göre Yahya Kemâl Paris'ten İstanbul'a geldiğinde Osmanlı kültürüne karşı soğuk durmakta ve tekrar Paris'e dönmeyi düşünmektedir. Ancak yakın çevresi buna karşı çıkıp onu İstanbul'da tutmak istemiş ve bir akşam Yahya Kemâl'i Tanburî Cemil Bey'le tanıştırmışlardır. Cevizlikte Şevket Bey'in köşkünde yapılan meşkte ilk defa Tanburî Cemil'i dinleyen Yahya Kemâl, 'O gece önümde bir kapı açıldı ve kendi kültürümüzün dünyasına işte bu kapıdan girdim.' demektedir.
Tanburî Cemil Bey'in müziği...
"Benim anlayışıma göre de İstanbul'un ruhu ve medeniyet hikâyesi Tanburî Cemil'in müziğinde gizlenmişti. Onun müziği notaların, ses sistemlerinin, nazari kuralların, makamların dışında bir şeydi ve bilmediğimiz, görmediğimiz, başka bir âlemle muhabbetti."
Sayfa 72 - Rûmî YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Eve Dönen Adam"ın hikayesi...
"Anlatılanlara göre Yahya Kemâl Paris'ten İstanbul'a geldiğinde Osmanlı kültürüne karşı soğuk durmakta ve tekrar Paris'e dönmeyi düşünmektedir. Ancak yakın çevresi buna karşı çıkıp onu İstanbul'da tutmak istemiş ve bir akşam Yahya Kemâl'i Tanburî Cemil Bey'le tanıştırmışlardır. Cevizlikte Şevket Bey'in köşkünde yapılan meşkte ilk defa Tanburî Cemil'i dinleyen Yahya Kemâl, 'O gece önümde bir kapı açıldı ve kendi kültürümüzün dünyasına işte bu kapıdan girdim.' demektedir."
"Yahya Kemâl en az bir bestekâr veya icracı kadar bizim müziğimizin ayrılmaz bir parçasıydı ve eğer edebiyatçı olmayıp müzikle uğraşsaydı muhakkak ki sanat değeri yüksek eserler bestelerdi."
Sayfa 71 - Rûmî YayınlarıKitabı okudu
"Biz ölüleriyle yaşayan bir milletiz..."
Necip Fazıl'ın çok güzel bir sözü vardı. Üstad, "ölenlerle kalanların birbirinden farkı yok, mademki biri yaşadığı halde yok olabiliyor, öbürü de yok olduğu halde yaşayabilir." diyordu.
Sayfa 50 - Rûmî YayınlarıKitabı okudu
Tanburi Cemil Bey'e dair malûmat...
"Cemil kutuptu. 1871-1916 yılları arasında yaşamış, adeta klâsik tanbur ekolünü yıkarak ortaya bambaşka bir icra şekli çıkarmış ve kısacık hayatında öyle işler yapmıştı ki kendinden sonra gelen müzisyenlerin çoğu onun peşinden gitmişlerdi."
Reklam
Klasik sazlarımızdan olan tanbur üzerine düşünceler...
"Kendini piyasa diye isimlendirdiğimiz çevreye karşı koruyan, her yerde çalınmayan, kuralları olan ve bu kuralların çizdiği çerçevenin dışına çıkmayı pek fazla sevmeyen tanbur, sahibini de istediğini yöne sürükler."
Son yüzyılın en büyük sesini bilen, tanıyan var mı?
"Bir defa dinlediği koskoca ayinleri anında hafızasına alan, yıllar önce geçtiği eserleri ilk günkü gibi hatırlayan, son elli yılın müzik tarihinin birçok önemli olayını acı tatlı bizzat yaşayan, İstanbul’un son saray veya tekke görmüş müzisyenlerinden aldıklarını bugüne taşıyan, birçok eserin unutulmamasını sağlayan Kâni Karaca acaba Türkiye'de değil de Almanya, Fransa veya Amerika'da yaşasa nasıl olurdu diye zaman zaman merak da ederim. Herhalde bizdekinden çok farklı olurdu."
144 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Müziğin hayatına kattıklarıyla derinleşen duyguların, düşüncelerin, birikimlerin kısacası müzik ile dolu bir ömrün okuyucuya tanbur sesiyle sunumu... youtu.be/TUp-qlZAbMY youtu.be/wxWVxlepbM0 Zihnim bu şehirden bu devirden çok uzakta, Tanburi Cemil bey çalıyor eski plakta. Birdenbire mes' udum işitmek hevesiyle Gönlüm dolu İstanbul'un en özlü sesiyle. Sandım ki uzaklaştı yağan kar ve karanlık, Uykumda bütün bir gece Körfez' deyim artık. (Kar Musikileri Yahya Kemal 1927) Itri- Nevakar youtu.be/S_3g9kmn5nc youtu.be/M9XFYgDbLac
Tanbur ile
Tanbur ileRefik Hakan Talu · Rumi Yayınları · 20176 okunma
Necip Fazıl' ın çok güzel bir sözü vardı, üstad "ölenlerle kalanların birbirinden farkı yok, mademki biri yaşadığı halde yok olabiliyor, öbürü de yok olduğu halde yaşayabilir" diyordu.
Sayfa 58 - Rumi yayınlarıKitabı okudu
Reklam
"İnsan mücevherler üzerinde yatıp açlıktan ölecek kadar şaşkın bir varlıktır."
Sayfa 18 - Rumi YayınlarıKitabı okudu