Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanrı'nın Bir Tabiatı Var mı?

Alvin Plantinga

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tanrı nihai olarak derin bir sırdır ve onu her kavrama ve anlama çabamızı bütünüyle ıskalar. Kavramlarımız olsa olsa onun varlığına dair, lafzen uygulanamayan metaforlar ve sembollerdir.
Dağlar, gezegenler, yıldızlar, parçacıklar, sen, ben ve geriye kalanlarımızın hepsi - hepimiz Tanrı tarafından yaratıldık ve onun müsamahasıyla varız. Diğer yandan o, varlığı ya da nitelikleri için bize bağımlı değildir.
Reklam
Hayatın tüm güzellikleri bir araya geldiğinde çok mutlu bir adam olmazdı, ama bütün kötülükler bir araya geldiğinde gerçekten de bir sefil olurdu.
“Belki beşerî teknoloji bir gün ıstırabın, ihtiyacın, hastalığın ve hatta bizzat ölümün üstesinden gelebilir: belki böyle, belki değil. Fakat böyle olsa bile, Tanrı’dan bağımsız olduğumuzu ilan etmemiz en iyi ihtimalle gülünç kabadayılığın bir örneği olacaktır.”
Sınırlı Mümküncülük
Descartes mantığın ve aritmetiğin doğrularının Tanrı'nın iradesi tarafından özgür bir şekilde doğru kılındığını savunmuştur. Muhakkak ki bu doğruların zorunlu olduğunu açık ve seçik bir şekilde görüyoruz; onlar dünyamızda zorunludur ve zihinsel yeteneklerimizi bahşederken Tanrı zorunluluğu görmek için doğru türden açık ve seçik fikirler vermiştir. Fakat zorunlu olmalarına rağmen zorunlu olarak zorunlu değildirler; Tanrı başka şeylerin zorunlu doğrular olabileceği farklı türden bir dünya yaratmayı özgürce seçmiş olabilirdi
Öncelikle Tanrı niteliklerinden her biriyle özdeş ise bu durumda niteliklerinden her biri niteliklerinden her biriyle özdeştir, öyle ki Tanrı ancak bir niteliğe sahiptir. Bu Tanrı'nın birbirinden farklı niteliklere sahip olduğu açık gerçeğiyle düpedüz bağdaşmaz görünmektedir; örneğin o hem kudret hem de merhamet sahibidir ki hiçbiri bir diğeriyle özdeş değildir. İkinci olarak, Tanrı niteliklerinden her biriyle özdeş ise, bu durumda, niteliklerinden her biri bir nitelik olduğundan o da bir nitelik -kendi kendini örnekseyen bir niteliktir. Bu nedenle Tanrı sadece bir niteliğe sahiptir: kendisi. Bu görüş, hem açık hem de karşı konulmaz bir zorlukla karşı karşıyadır. Hiçbir nitelik alemi yaratmış olamaz, hiçbir nitelik her-şeyi-bilen olamaz veya doğrusu hiçbir şeyi asla bilemez. Tanrı bir nitelik ise bu durumda bir zat değil, sadece soyut bir nesnedir; bilgi ye, farkındalığa, güce, sevgiye veya hayata sahip değildir.
Reklam
. Hayatın tüm güzellikleri bir araya geldiğinde çok mutlu bir adam olmazdı, ama bütün kötülükler bir araya geldiğinde gerçekten de bir sefil olurdu. ...
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.