Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanrı ve Kötülük

Metin Yasa

Tanrı ve Kötülük Gönderileri

Tanrı ve Kötülük kitaplarını, Tanrı ve Kötülük sözleri ve alıntılarını, Tanrı ve Kötülük yazarlarını, Tanrı ve Kötülük yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...bozulma, iyiliğin yokluğundan öte bir şey ifade etmez(...) kötülükler, iyi olanda parazit olmadıkları müddetçe, asla var olmazlar.
...hiçbir iyilik olmasaydı, o takdirre kötülük olmazdı, çünkü kötülüğün var olacacağı bir şekil yoktur, bozulabilen bir şey olmadıkça, bozulmanın varolabileceği her hangi bir kaynak da yoktur.
Reklam
...kötülük iyilik olmadan ya da iyi olmayanda olmadan asla var olamaz.
Hiçbir kötülük, bir geçek varlığın kötü bir yönü olarak var olması dışında, özünlü olarak var olmaz.
Plantinga, öyle anlaşılıyor ki, Tanrı'nın 'her şeye güç yeterlik' niteliğinin ancak 'uygun olan'a ilişebileceği görüşündedir.
Reklam
...hayatın bütün iyilikleri bir araya gelse, çok mutlu bir insan meydana getiremez; fakat bütün kötülüklerin bir araya gelmesi gerçekten bir zavallı ortaya çıkarır. Bu dünyaya ansızın bir yabancı düşüverseydi; ona bu dünyanın kötülüklerinin bir örneği olarak, hastalarla dolu bir hastahane, suçlular ve borçlularla tıklım tıklım dolu bir hapishane, cesetler yığılı bir savaş alanı, okyanusta dalgalarla boğuşan bir filo, tiranlıktan kıtlıktan ya da salgınlardan eriyip gitmiş bir millet gösterirdim. Ya hayatın neşeli yanını göstermek, hazları hakkında bir fikir edinmesini sağlamak için onu nereye götürmem gerekirdi? Bir baloya, bir operaya, saraya mı?
"Çatışma gelişmenin kanunudur. Acı, bir hayat belirtisidir. Yeniden yapılanmayı sağlayan bir dürtüdür o." -Hegel
"Ahlaki yaşam, bir mücadele yaşamıdır. Hata ya da günah işleme olasılığı olmasaydı , insanın ahlak yaşantısı mümkün olmazdı." -Mohapatra
Sokrat/Eflatun'a göre kötülük, "Bilgisizlik". Aristippos'a göre ise "yegane acı"dır.
Reklam
144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Tanrı bilen, güçlü ve iyidir. Peki kötülük neden var? Tanrı istese kötülükleri önleyemez miydi? Yoksa önlemek mi istemedi? Küçücük bir bebek neden acı çeker? Tanrı buna neden izin verir? Ve bunun gibi devam eden bir sürü soru... Teist yaklaşıma göre hiç bir kötülük nedensiz ve amaçsız değildir. Dünyadaki her bir kötülüğün bir fayda ya da amacı vardır. İslami bakış açısıyla buna bir de "imtihan" kavramını ekleriz. Bu kitap kötülüklerin neden olduğuna yönelik yapılan itirazların daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla yazılmıştır.
Tanrı ve Kötülük
Tanrı ve KötülükMetin Yasa · Elis Yayınları · 201423 okunma