Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarih Musahabeleri

Yahya Kemal Beyatlı

Tarih Musahabeleri Gönderileri

Tarih Musahabeleri kitaplarını, Tarih Musahabeleri sözleri ve alıntılarını, Tarih Musahabeleri yazarlarını, Tarih Musahabeleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Demek ki târih yekpâre görülecek, topyekûn sevilecek yâhut da nefret edilecek bir şey değildir.
Reklam
Târih Sevgisi
Bir milliyetçi târihe değil milliyetinin târihine meftundur.
174 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Büyük şair Yahya Kemal "Bir milliyetçi kendi milletinin tarihine meftundur" diyerek tarih sevgisini dile getiriyor. Bir tarihçi olmamasına rağmen tarihle ilgilenip, tarihi olayları değerlendiren şairimizin hiç bir yer de yayımlanmamış, arşivinde ki yazıların, Nihat Sami Banarlı tarafından düzenlenip kitaplaştırılmasından bu eser meydana gelmiş. Kısa kısa makalelerden oluşan kitabın dili biraz ağır olsa da şairimizin kıvrak dili nedeniyle okunmasında zorluk yaşanmıyor. Kitabın sonunda ise şairimizin el yazısıyla yazdığı yazılar eklenmiş.
Tarih Musahabeleri
Tarih MusahabeleriYahya Kemal Beyatlı · İstanbul Fetih Cemiyeti Yayınları · 197558 okunma
İNSANLAR NASIL DÜŞÜNÜRLER
Ezelden beri gerek ferdî felâketlerin, gerek milli felâketlerin şaşmaz bir kâidesi vardır: Fertler ve milletler bir hazan yaprağı gibi yalnız ve yalnız hâdiselere tâbi olarak düşünürler.
Sayfa 122 - İstanbul Fetih Cemiyeti YayınlarıKitabı okudu
(1099 yılları ) Türkler, Antakya'da Hristiyanlar ve Kudüs-i Şerifte de Müslümanlar tarafından muhasarada kaldı ve Kudüs düştü.
Sayfa 89 - İstanbul Fetih Cemiyeti YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Eğer Genç Türk inkılâbının elindeki müddeâ hürriyet olacağına, milliyet olsaydı 1908'den sonraki siyâsetin istikameti başka türlü olurdu.
Sayfa 75 - İstanbul Fetih Cemiyeti YayınlarıKitabı okudu
Vâkıâ bir kānûn-ı târihidir ki bir darbede kurulan saltanatlar bir darbede yıkılır.
Sayfa 57 - İstanbul Fetih Cemiyeti YayınlarıKitabı okudu
16 Mart darbesi (İstanbul'un işgali ) gayet gizli tutuluyordu. Yalnız birkaç gün evvel Refik Hâlid "Alemdar'a bir başmakale yazmıştı. Bu makalede yakında bir şey olacağını sevinçle inceden inceye tehditkâr bir şîve ile îmâ ediyordu. Yakup Kadri bu makaleyi görmüş, bana da gösterdi. Hakîkaten o günlere göre mânîdardı. Refik Hâlid'in kendisinin ve kardeşi Hakkı Hâlid'in İngiliz "İntelligence" adamlarıyla sıkı fiki münâsebetlerini işitmiştik. İhtimal bu makaleden başka maddî emâreler de vardı. Fakat ben yalnız bunu görmüştüm.
Sayfa 40 - İstanbul Fetih Cemiyeti YayınlarıKitabı okudu
Bilirmisiniz ki henüz iki şey tamâmıyla keşfedilmiş değildir. Coğrafyada kutup ve târihte Türk.
Reklam
Mekânı fethetmek bir mârifettir fakat mekânla beraber zamanıda fethetmek yüz misli değerindedir. Osmanlılar, Türk olmayan topraklar hâricinde meselâ Mısır'ı fethetmişlerdi fakat orada bilfiil üç yüz sene kalmışlardı.
Ben bu târihi şöyle hülâsa ettim: Viyana'ya kadar çıkan, Sakarya'ya kadar dönen bir medd ü cezir.
Târih yekpâre görülecek, topyekûn sevilecek yâhut da nefret edilecek bir şey değildir, bilâkis tetkik ve muhâkeme edilecek bir manzaradır.
Çıktı , hemi de Cumhur Reisi (:
" Belki çok ileride birgün bizde de Abdülhamîd'i tezkiye eden biri çıkar .''
Sayfa 108 - İstanbul Fetih Cemiyeti Yayınları , İkinci Baskı-1991Kitabı okudu
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.