Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Anadolu'dan Mezopotamya'ya

Tarih ve Uygarlık

Şerefxan Cizîrî

Tarih ve Uygarlık Sözleri ve Alıntıları

Tarih ve Uygarlık sözleri ve alıntılarını, Tarih ve Uygarlık kitap alıntılarını, Tarih ve Uygarlık en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarihi mitleştirmek ve bunu gerçek bir tarih gibi sunmak, tahribattan başka bir şey olamaz.
Günümüze kadar varlığını sürdüren irili ufaklı bir çok dinin merkezi, Anadolu ve Mezopotamya'dır
Reklam
Mezopotamya , Anadolu ve tüm Orta Doğu kaynaklı dinlerin Cehennem'i neden çok sıcaktır? Bu dinlerde Cehennem neden soğuk değildir? Aşırı soğuk iklimin insan yaşamı üzerine etkisi , aşırı sıcak iklimin etkisinden daha az değildir.
Newroz her şeyden önce baskıya karşı bir isyandır. Zulüm gören halk ve emekçi isyanlar zalim bir hükümdara karşı başkaldırıyorlar.
Mitolojik eski zamanın anlamı ve gelişmesi, toplumumuzun ekonomik ,sosyal ve ideolojik kuramlarıyla sonuçlanır.
Toplumsal ritüellere ,adet ve geleneklere yasallık kazandıran mitlerdir.Salt bunlara değil,fakat aynı zaman varolan toplumsal düzenin korunmasına ve onun politik , ekonomik , sosyal ,dini kurum ve birliklerine yaptırım hakkını veren yine mitoloji oluyor. Hatta aşiret anlaşmazlıkları ve politik çelişkiler ,eski mitolojik zamana gönderme yapılarak çözülürler."Bizde adet gelenek böyleydi" denilir."Atalarımız da böyle yapardı."diye eski mitolojik zamana gönderme yapılır.
Reklam
Babiler'in yaratılış mitinde Tanrı Marduk Tiamat'i öldürür ve dünyayı bunun vücudundan yaratır.Tanrı Marduk dünyayı Tiamat'ın vücudunda varolan malzemeden inşa eder.Yaradılış mitleri her zaman varolandan hareket ederek dünya ve insanları yaratırlar.
Sümerler ,Zagroslar da yaşayan insanlardan sürekli korktular.Ve bu bölgeyi hem Cennet hem de Cehennem olarak gördüler.Şöyleki: Sümerler Cennette Dilmun adını vermişlerdi.Cografik olarak Dilmun ,Zagros Dağlarının civarındaydı. Dilmun insanoğlu için idealize edilmiş bir evdi...Dilmun da dul insanlar yoktu, hastalık , kötülük yoktu.Yasam sonsuzdu.Ayrica Dilmun Güneşin doğduğu yer olarak biliniyordu.Sümer Ülkesi'nin Güneşi Zagros Dağları üzerinde çıkıyor ve Dağlar , Sümer Ülkesine birde gölge veriyordu.
Temel görüşlerin başında otorite anlayışı vardır.İnsanoğlu , sözünü ettiğimiz otoriteyi denetleyemedigi için ,dinin umut ve korku ile yakından ilişkili olduğu gayet açıktır.İnsanoğlu yönetiliyor ,kaderi ve geleceği de ondan daha yüksek olan iktidarlar tarafından belirleniyor.
Tanrı, başlangıçta etnik ve yereldir. İnsanoğlu ne ise, Tanrılarıı da O'dur. Evet, Grek düşünür Xenophanes diyor ki: Öküzler, Atlar ve Aslanlar sanat üretebilselerdi, Tanrılarını kendilerine benzeteceklerdi. Çünkü Tanrısal olan, hem insan ilişkilerini yansıtıyor hem de onları sembolize ediyor.
Sayfa 8 - DorukKitabı okudu
43 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.