Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihte Bilim 1.Cilt

J. D. Bernal

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Mevcut ve tamamlanmamış haliyle bilim, insanoğlunun bildiği en nesnel olgudur. Ama oluşmakta olan bilim, varılmak istenen bir hedef olan bilim, insanoğlunun bütün diğer uğraşları kadar öznel ve psikolojik erkenlere bağlı bir etkinliktir; öyle ki, ‘Bilimin amacı ve anlamı nedir?’ sorusuna çeşitli dönemlerde, değişik insanlarca birbirinden oldukça farklı yanıtlar verilmiştir. EINSTEIN
"insanlık yalnızca çözebileceği sorunları önüne koyar"
Sayfa 580Kitabı okudu
Reklam
Bilim(19.yüzyılda) giderek daha resmi bir örgütlenmeye kavuştu. Bilimsel uğraş, hukuk ve tıp gibi eski mesleklerle karşılaştırılabilecek bir meslek haline geldi. Ne var ki böylece eski bağımsızlığını ve amatör konumunu da büyük ölçüde yitirdi. Üniversitelerin bilimi dönüştürdüğü kadar, bilim üniversiteleri dönüştüremedi. Bilim insanı, putları yıkan o ileri görüşlülüğünü gün geçtikçe yitirerek büyük bir geleneği sonraki kuşaklara aktaran bir alim durumuna geldi. Özellikle, bilim insanlarının liberal hareketle birleştiği ilk ülke olan Almanya'da, 1848 bozgununun ardından bilim insanları, resmi devlet mekanizmasının en sadık destekleyicileri arasında yerlerini aldılar.
Sayfa 485 - evrensel basım yayınKitabı okudu
Bilim, bir yönüyle düzenlenmiş teknik, diğer yönüyle akılcılaştırılmış mitolojidir.
Sayfa 32 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Kültürün diğer cephelerinin çökmekte olduğu bir zamanda bilimin canlı kalmasını sağlayan tek şey savaş olmuştur.
Sayfa 148 - evrensel basım yayınKitabı okudu
Uygulamalı bilimde yapılan araştırma ilerlemeye, saf bilimde yapılan araştırma devrime götürür. J.J. Thomson
Reklam
Tarımla birlikte yiyeceğin elde edilmesi daha sağlama bağlanmıştı fakat şahane avlara ve büyük ziyafetlere de olanak kalmamıştı. Öyle ki, avcılıktan tarıma geçiş efsanelerimizde [Adem ile Havva’nın işlediği günahlar sonucu] “insanlığın düşüşü” olarak yer alır.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.