Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış

Orhan Çeker

Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış Gönderileri

Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış kitaplarını, Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış sözleri ve alıntılarını, Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış yazarlarını, Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnanmanın yüceliğine eremiyorsanız, İnkârın basitliğinden kurtulunuz.
Sayfa 46
Resulullah (s.av) "Ya Rabbi ben faydasız ilimden sana sığınıyorum", demiştir. İşte bizimkiler aslında faydalı olan ilmi, amel etmeyerek faydasıza çeviriyorlar, o ilmi kendilerine sorumluluk yükleyen bir yük haline getiriyorlar. Yarım yamalak biçimde yaptıkları farzlar dışında ibadetleri yok. Öyle olunca da o ibadet ve amelden uzak ilim, amaç haline geliyor, kanaatimce onlar açısından put halini alıyor. İlim insanları amele götürmelidir.
Sayfa 31
Reklam
Bu sebeptendir ki Sünnet devrede olduğu sürece Kur'an-ı Kerim ma'nen yozlaştırılamayacaktır. Sünnet düşmanlığının temelinde, arka planında, aslında masum biimsel bir mesele değil, bir ideoloji yatmaktadır. O ideoloji İslam'ı ma'nen tahrîf etmektir.. Yani adı İslam olan ama kendisi İslam olmayan bir din üretme projesidir. Sünnet bu ideolojinin yer bulmasına engel olduğu için, o kişiler Sünnete düşman kesiliyorlar.
Sayfa 26
Kuran-ı Kerîm ezberle bir yandan da vazılarak geldigı için,en ince bir tınısı dahi bozulmadan geldiği için, şeytanlar Kuran-ı Kerîm'i lafzen tahrif etmekten ümidini kesmişlerdir. Yani Kur'ân-ı Kerîm'in tek bir sözünü değistiririz diye bir ümitleri yok ama şeytanların bu konuda bir ümidi var. O da Kur'ân-ı Kerim'in lafzı,
Sayfa 25
Ümmetin, tüm insanlara şahidlik görevini icra ettiği zamanı özlemle bekliyoruz.
Sayfa 1
110 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bu kitapta tasavvufun kaynağı, sayısal zikir, rabıta, tevessül, şefaat, ğayb gibi günümüzde tasavvuf alanında mahiyetinin tam bilinmemesiyle kafa karışıklığına yol açan konular tek tek ele alınarak soru-cevap üslubunca açıklanmaya çalışılmış. Hocamız tasavvufun yanlış anlaşıldığına, dinden ayrı tutulmaması gerektiğine ve aslında farklı yönleriyle tanıdığımız pek çok alimin aynı zamanda bir sûfî olduğuna dikkat çekerek güzel bir bakış açısı kazandırıyor. Orhan Çeker'in İslam Hukuku alanında yetkin bir hocamız olması sebebiyle de onun bu meselelere âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerden deliller getirmesi ilk etapta akla gelen soru işaretlerini gideriyor. Ancak kitabın isminde de belirtildiği üzere tasavvufa fıkhî açıdan yaklaşan yani ehl-i sünnet inancına uygun olup olmamasını değerlendiren bu kitap tasavvufî bilgi açısından çokta yoğun olmayan yüzeysel bilgi sahibi olabileceğiniz bir kitap diyebilirim. Kitap, yazarın bir televizyon programında tasavvuf ile alakalı yapmış olduğu söyleşilerin kitaplaştırılmış hali olması sebebiyle de günlük konuşma üslubunda, akıcı, gayet anlaşılır bir dile sahip.
Tasavvufi Meselelere Fıkhi Bakış
Tasavvufi Meselelere Fıkhi BakışOrhan Çeker · Burç Yayınları · 2014101 okunma
Reklam
Demek alim insan belli bir seviye ilim aldıktan sonra normal olarak bu eksikliği hissediyor. Bu hisse kulak verenler tasavvufi yola da süluk etmiş oluyorlar. Bütün âlimlerimizde var bu. Bizimkilerin anlattığı gibi âlim ayrı, sûfi ayrı değil.
Sayfa 113Kitabı okudu
“Ey Bilal bizi bir rahatlat" (ص), diyormuş. Yani, Kur'ân-ı Kerim oku da bizi rahatlat, diyormuş. Ruh doğru terbiye edilmiş, doğru yoldaki ruh Cenâb-ı Hakk'ın gösterdiği ibadet ile tatmin olur.
..ilim, insanı amele götürmüyorsa, o ilim faydasız ilimdir, mâlâyanidir.
İman olur da amel ve dolayısıyla ruh terbiyesi olmazsa, bunu şuna benzetmişler: Fanusu olmayan, etrafında cam muhafazası olmayan bir muma, bir lambaya benzer. Nasıl ki herhangi bir rüzgarın bunu söndürmesi cok kolay ise, amelle desteklenmeyen iman da her zaman yok olmakla karşı karşıyadır.
Reklam
Kur'an-ı Kerim'i ma'nen tahriften koruyan şey sünnettir.
İbadet, ruhun gıdası olduğu için insan ibadet eder. Ruh adeta mide gibidir. Mide nasıl acıktığı zaman ekmek, yemek vs. ister ruh da ibadet ister. İşte o ruhun sesine kulak verilerek ibadet fazla fazla yapılır. Yani ibadet cahillerin işi değildir, bizzat peygamber işidir, ruhun muhtaç olduğu gıdadır.
161 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.